Zombi filmi - zombi filmleri -en iyi 10 zombi filmi - hakkında

#1
Sponsorlu Bağlantılar
ZOMBİ FİLMİ - ZOMBİ FİLMLERİ -EN İYİ 10 ZOMBİ FİLMİ - HAKKINDA





Korku filminin en çok öne çıkarılan alt türü olan ‘zombi filmleri’nin en iyileri...
Sinemaya 30’larda giren ancak 60’ların sonuna kadar ‘büyü filmi’nin içinde varlığını sürdüren ‘zombi filmleri’, 1968’de “Yaşayan Ölülerin Gecesi” ile birlikte kendi adını aldı. Böylece ‘canavar’lıktan terfi etti. 2000’lere gelindiğinde ise el kamerası, bilgisayar oyunu estetiği gibi teknolojik kavramların içinde yenilendi.
İşte sinemada karşımıza çıkan en iyi 10 zombi filmi...
1-Zombi 2 (1979)
Bir adaya baskın yapan zombilerin, dünyaya olan yolculuklarını anlatır. Lucio Fulci imzasıyla özenli makyaja sahip zombiler görürüz burada. Tabii kült sahneler de vardır antolojilere geçen. Bir köpekbalığı ile bir zombinin düello sahnesi gibi. Ama esasen kan ve renkli zombi meselesi açısından bir hayli önemlidir.
2-Tombs of the Blind Dead (La noche del terror ciego) (1971)
Amando de Ossorio’nun zombileri, kaynağını Orta Çağ’daki şövalyelerden alır. O zamanki bir lanetten sonra günümüze ‘aristokrasi taşlaması’ olarak oturan bu tiplemeler, hem de körlerdir. Lanetli bir kasabanın mezarlığından üstlerindeki pelerinlerle ve atlarıyla çıkıp dehşet saçmaktadırlar. Üç de devam filmi vardır bu eserin.
3-Yaşayan Ölülerin Gecesi (Night of the Living Dead) (1968)
Romero’nun korkuda ‘gerçeklik’ meselesini başlatan eserlerinden biri olan yapıt, türün A sınıfına transfer olması için ilk adımı atmıştır. Bu, ‘kimyevi atıklarla’ üreyen zombilerden kaçan bir grup insanın hikayesidir. Siyah-beyaz olan ***** meşhur ‘kapalı ev içinde saklanma’ adlı alt tür motifiyle ilerler.
4-Zombilerin Şafağı (Shaun of the Dead) (2003)
Romero filmlerinin Amerikan tüketim toplumuna yaptığını İngiliz taşrasına uyarlıyor. Zombileri de oradan atağa kaldırıyor. İngiliz postmodern sinemacı Edgard Wright imzalı yapıt bir zombi komedisi olarak da anılabilir. Ancak alt metinleri çok zengin.
5-Fido (2006)
Taşradaki ikiyüzlülüğün arkasındaki bir fabrikanın kimyevi atıklarıyla doğan zombi, Carrie Ann-Moss ile William H. Macy’nin anne-babası olduğu çekirdek ailenin içine ‘köpek’ niyetine giriyor! Bu durumun içine Douglas Sirk melodramlarının dokusunu ve dönemini de sokan Andrew Currie’nin ikinci filminde postmodern bir yapıyla dikkat çektiğini söylemek lazım. İlerleyen kariyerini de takip etmekte fayda var!
6-REC: Ölüm Çığlığı ([REC]) (2007)
İspanya’da kapalı alanda zombi avı! İspanyol korku sinemasının önemli simalarından Jaume Balaguero imzalı yapıt, el kamerasıyla bir binanın tepesinde yaşayan zombilerin istilasına odaklanıyor. Perili ev filmi motifleriyle zombi filmi motiflerini iç içe geçirip yeni bir ‘jenerasyon’ yaratması açısından önemli. İkincisi de çekildi!
7-28 Gün Sonra (28 Days Later) (2004)
Kıyamet sonrası İngiltere simalarında, zombilerin insanları kovaladığı bir coğrafyanın izini sürüyor. Bunu yaparken de durumu ‘politika’ya bağlamayı da ihmal etmiyor. Tabii Danny Boyle imzalı filmin esas özelliği, bir zombi filmini ilk kez el kamerasıyla ve hızlı kurguyla resmeden eser olması. Devamı da geldi iki yıl sonra.
8-White Zombie (1932)
Sinema kaynaklarına göre bu ilk zombi filminde başrolü Bela Lugosi kapmış. Mesele ise ‘büyü filmi’ motiflerinin üzerine kurulmuş durumda. Böyle olunca da o zamanların alt tür kalıpları yaratılmış oluyor ister istemez.
9-Braindead (1992)
Peter Jackson’ın ilk döneminin ‘ucuz efektli’ örneklerinden biri olan eser, “Dead Alive” ismiyle de biliniyor. Peter Jackson’ın ilk dönem filmlerinden “Braindead”, Yeni Zelanda’da aile yaşamının zorluklarını zombie filmi formatına yediriyor. Gerçek anlamda “splatter film” diyebileceğimiz ***** pembe dizi gibi başlayıp korku filmine ya da kara komediye dönüşüyor. Nedeni ise 1957’de Skull (kafatası) Adası’nda hastalıklı bir maymunun insanları ısırmasıyla gelen lanet. Kült bir zombi komedisi!
10- Dawn of the dead (1978)
Bir alışveriş merkezine giren zombiler, insanlara saldırıyor. George A. Romero’nun ‘Ölüler Üçlemesi’nin ikinci halkası, aynı zamanda en kanlı olanı, en çok kitlenin izlediği ve kült mertebesine erişeni.



keremakca
haberturk
 
Üst