Yunus Cichlid Balığı, (Cyrtocara moorii)

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Yunus Cichlid Balığı, (Cyrtocara moorii)



Latince Adı: Cyrtocara moorii

Habitatı: Malawi gölünün kumluk ve açıklık kıyı bölgeleri

Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul

Davranış Biçimi: Genelde sakin nadiren agresif

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derece agresif

Üreme: Dişiler 20 ila 90 adet yumurtayı 18-21 gün ağızda kuluçka yaparlar. Erkek dişi oranının 1/ 2 olması önerilir


Sıcaklık: 25 °C - 26 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 25cm.

En Az Akvaryum Hacmi: 300 litre.

Su Sertliği: Sert

pH: 7.5 - 8.2

Makaleler: 1)


Güzel ve biraz yumuşak mizaçlı olduğu için beslemesi zevkli olan bir Malawi Gölü Cichlididir. Genellikle, akvaryum hobisinde Cytocara Moori; 'yunus cichlid' olarak bilinir. Daha önceleri Haplochromis sınıfında 'Haplochromis moorii' ismiyle sınıflandırılmıştı, ancak daha sonra Cyrtocara'ya ait olan bir tür olduğu kesinleşmiştir. Mavi yunus lakabı, yunus balığına kafa yapısı ile benzediğinden gelmektedir.


Yunuslar, Malawi Gölünde nadir bulunan bir türdür ve çok geniş bir dağılım alanı olmamasına rağmen çoğu ihracatçılar bu balığı ihrac etmek için LUMBAULO ve MALOMBE'ye gelir,bu balık ilk olarak1968 yılında ihracat ortamına girmiştir. Şimdi ise yunuslar, akvaryum hobisinin tanınan bir türü haline gelmiştir.


Yunuslar mikro-yırtıcı hayvan olarak sınıflandılırır ve genelde sakin bir tavır içerisindedirler, doğal ortamında bu balıklar çok değişik bir beslenme adaptastonu gösterirler. Fossorochromis rostratus, Mylochromis lateristriga, Taeniolethrinops praeorbitalis vs.. gibi türler ile aynı şekilde beslendikleri bilinir. Doğal ortamında, kumu kazarak yakaladıkları ufak böcekler veorganizmalarla beslenirler, tabi ki bu yunusların göldeki avlanma biçimidir, bizlerin yunus cichlileri akvaryum ortamında cichlid türleri için üretilmiş özel yemler ile beslememiz mümkündür.


Yunusların ulaştıkları boyutlar erkeklerde 20cm., dişilerde 16.5cm yi bulur. Bunlar tipik uzunluklarıdır ve düzenli beslenme sonucu daha uzun boyutlara ulaşabilirler. Cinsel olgunluğa ulaşmaları ve büyümeleri uzun zaman alır, yaklaşık 17 - 18 ay beklemek gerkir. Cinsel olgunluğa ulaştıklarında tüm sabrınızı ödüllendirecek bir üreme şekline sahiptirler, dişiler bir defada 20 ila 90 arasında yumurta dökerler ve bu süreç, dişilerin uygun beslenmesi doğal ortamdaki su şartları gibi özellikler uygun tutulursa 2 ayda bir tekrar eder.


Yumurtlama esnasında erkek, kur yapar halde dişiye karşı ilginç hareketler sergiler ve daha sonra dişi balık balık bir çukur veya taş oyuğu üzerine yumurta döker, yumurtaları erkek balık dölledikten sonra dişi yumurtaları ağızında kuluçkaya yatırmak suretiyle ortalama 18 ila 21 gün taşır. Dişiler kuluçka yaptıkları zaman çok ferah bir ortam isterler, dişiler kendilerine karşı ürkütücü hareketlerde, kalabalık ve rahatsız edici ortamlarda hemen yumurtaları tükürürler, onun için ağzında yumurta olan bir dişiyi rahatsız ediliyorsa ayrı bir yerde tutmak çözüm olabilir. Dişiyi ayrı bir tanka almak için en uygun zaman, gece ışıkları kapatıp o uykudayken yakalayıp ayırmaktır, eğer dişi ayırma sırasında yumurtaları tükürüse yumurtaları alıp dişinin olduğu tanka koymaktan ve onu rahat bırakmaktan başka yapılacak birşey yoktur, dişinin yumurtaları bulup tekrar ağzına alması beklenir, böyle bir sorun ile karşılaşmamak için çok dikkatli olmak gerekir.


Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra gümüş renktedirler, ancak 4cm boya ulaştıktan sonra mavi renk almaya başlarlar. İki cins arasında küçükken hiçbir renk ve farklılık olmadığı için erkek dişi ayrımı yapabilmek için uzun bir süre beklemek gerekir.


Yunuslar dev boyutlara ulaştıkları ve hızlı yüzüp, büyük bir hareket alanına ihtiyaç duydukları için erişkinler ve orta boydaki balıkların 450lt. gibi hacimdeki tanklarda beslenmesi uygun olacaktır, kumlu kıyılarda yaşam sürdürdükleri için tankın zemin malzemesi olarak kum seçmek yeterlidir.



(Cichlid Forum - Articles)

2)

Malawi Gölü Cichlid türleri arasında diğer türlere göre daha sakin bir türdür. Kafa yapısı yunus balığına benzediği için yunus ismi buradan gelmektedir.Erkek yunusların mavi rengi dişilere oranla daha parlak ve göz alıcıdır.Erkek yunusların boyları 15-20cm civarına ulaşırken dişiler genelde12-16cm civarına kadar ulaşabilmektedir.Beslenmeye bağlı olarak bu boylarda farklılaşma gözlenebilir.Bu yüzden akvaryumumuzun hacmini elimizden geldiği kadar büyük tutmalıyız.
Doğal ortamlarında kumun arasını karıştırarak beslendikleri için akvaryumumuzun taban kısmının kumluk olması yunus cichlidlerin daha rahat etmesini sağlayacaktır.

Yunuslarda cinsiyet ayrımının en belirgin özelliklerinden bir tanesi; dişi yunusun anal yüzgeci oval, erkek yunusun ki sivridir.Erkek yunusun anal yüzgeci kuyruğun ortasına kadar gelmektedir.Erkek yunusun rengi aynı akvaryumda ki dişiye göre daha canlı ve daha parlak renklere sahiptir.Erkeklerin dudak ve kafa yapısı dişilere oranla daha belirgindir.Bazı yunusların kırmızı dudak yapıları ile sanki ruj sürmüş gibilerdir.



Saf bir yunus cichlid ortalama 1-1,5 yaşından sonra yavru vermeye başlayacaktır.Beslenmeye ve balığın kırma olup olmamasına bağlı olarak farklılıklar gösterebilir.Dişi yunus çiftleşmeye hazır olduğu zaman erkek kur davranışları sergilemeye başlar.Dişi tüpçük çıkardığı zaman artık yumurtlamaya hazır hale gelmiş demektir.Erkek yunusun yumuşak tavırları bu dönemde agrasifleşir.Dişinin karşısında titremeler ve ilginç hareketler sergileyerek çiftleşmek istediğini belirtir.Kumun üstünde dairesel hareketler yaparak çiftleşmeyi gerçekleştirirler.Dişi titreyerek yumurtalarını döker ve hemen sonrasında arkasını dönerek yumurtaları ağzına alır.Bu sırada yumurtaları ağzına alırken erkek yunus yumurtaları döller.Eğer dişi yumurtayı arkasına döndüğünde alamazsa yada ağzından kaçırırsa erkek yunus kaçan yumurtaları yiyebilir.
Çiftleşme akvaryumunuzun durumuna göre (balık sayısı, balık çeşitliliği) 15dk-1saat arasında değişiklik gösterebilir.Bunun nedeni de erkek yunus yanlarına yaklaşan balıkları uzaklaştırır yada dişideki yumurta sayısına bağlı olarak değişir.Çiftleşme gerçekleştikten sonra dişi yunus 20-25 gün arasında kuluçkaya yatar.Ve bu zaman sonunda da anne yunus yavruları ağzından dışarıya doğru salmaya başlar.Tehlike anında tekrar yavruları ağzına toplamaya çalışır.Yavrular belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra artık anne yavruları kendi haline bırakacaktır.

Dişi yunusların ağzındaki yumurtalar çeşitli sebeplerden dolayı azalabilir.Yunuslar hassas balıklar olduklarından stres anında yumurtaları yutabilirler yada ilk yavruları olduğundan tecrübesizliği olabilir.Zamanla tecrübe kazanarak yumurtları ağzında tutmayı başaracaktır. Eğer yunuslardan başarılı bir üretim yapmak isterseniz tek tür beslemenizi ve akvaryumunuzun sakin bir yerde olmasını tavsiye ederim.



Annenin yavrusunu kendi bırakması beklenmeden erken kusturulur ise yavrular yumurta keseleri şeklinde dünyaya gelir.Ve bu keselerden besin ihtiyacını karşılar.Zamanla bu keseler kaybolmaya başlar.Tamamen kaybolduktan sonra yemleme yapılmaya başlanmalıdır.Yunus yavruları renksiz olarak dünyaya gelir. 3-4cm civarlarına geldiğinde mavi renkleri belirginleşmeye başlar.Zamanla bu mavi renkler daha belirgin bir hal alır.Yavru yunusların cinsiyet ayrımı oldukça zordur.Renklerinin tam oturmayışı ve anal yüzgeçlerinin tam belirginleşmediğinden balıkların büyümesini beklemek gerekmektedir. Aynı batım yavrularda daha hızlı büyüyen balık genellikle erkek olmaktadır.Ama tabi ki bu balığa kesin erkek dememiz yanlış olacaktır.

Yunus balıkları bence Malawi Cichlidleri arasında en sevimli olanlarıdır.İlk defa cichlid besleyecek olan arkadaşlara ilk olarak önerebileceğim türler arasındadır.Yavru alma konusunda biraz sabırlı olurlar ve dişi – erkek oranını (1e-3d) şeklinde ayarlayabilirlerse eğer yavru almaları kaçınılmaz olacaktır. Vermiş olduğu yavru sayısı(20-120) ile de bu bekleyişin karşılığını alacaklardır. Yunuslar hakkındaki diğer bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

(Uzman bir Aktavist)
 
#2
Yunus Ciklet Balığı, (Cyrtocara moorii) İle İlgili Bir Makale
Yunus cichlid Haplochromis Moori ailesine ait bir türdür.Bu tür Malawi gölünde yaşayan endemik bir türdür.Yunuslar doğal ortamda 25cm ye akvaryum şartlarında ise 20cm ye ulaşabilen bir türdür.Yunus cichlid Malawi gölünün en pahalı türü olarak ta bilinir. Yunuslar genellikle gölün sığ kısımlarında yaşadıkları için akvaryumlara çok iyi uyum sağlamışlardır.Gölün kıyı kısımlarının taşlık olmasından dolayı akvaryumda kayalık bölgeler oluşturmak bu türü üretebilmek için uygun olacaktır.Yunus’lar sıcaklık olarak 26-28 derecede yaşarlar.pH 7,2-8,8,GH 10-18 arasında olmalıdır.Yunuslar için en az 200 litrelik bir akvaryum olması gerekmektedir.İyi bir gelişim için her hafta %33 lük su değişimi çok iyi olacaktır.Mevcut yunuslarınızı diğer Malawi türleri hatta Tanganyika türleri ile de beslemek mümkündür.Beslenmeleri bir Malawi gölü balığı için çok seçicidir.Genelde bitkisel ve havyasal gıdaları aynı anda vermek balığınızın aç kalmaması içim çok iyidir.Yunuslarda diğer cichlid türlerinin çoğunda olan kuma yuva yapma özelliğine de mevcuttur.Tabi bu olay bitkiler açısından hiç iyi değildir.Çünkü dışarı çıkan bitki kökleri cichlidler için inanılmaz bir cazibeye sahiptir.Kökü yenen bitki ise çürümeye mahkumdur.Akvaryuma konulması düşünülen bitkiler ; Anubias ve Cryptocorine türlerini koymak uygun olacaktır.Anubias’ların ise kayalara ve kütüklere bağlamak iyi sonuç verecektir.

Yunusların türlerini belirlemek hiçte kolay değildir.Genelde erkeklerin kafa yapıları dişilere göre daha büyüktür ama bu ayırım devamlı olarak sonuç vermeye bilir.Kesin sonuç ise üreme dönemlerini beklemekle olur.Üreme dönemlerinde erkekler kuma yuva yaparlar, dişiler ise erkeklerin çiftleşme çağrılarını akvaryumun bir kenarında grup olarak bekleyerek geçirirler.Üreme zamanına 2 senede ulaşırlar bu süre bir Malawi cichlidi için çok uzun ve risklerle dolu bir dönemdir.Malawi gölünün en nazik ve çekici bir türüdür.Yunuslar akvaryumcularda buluna en pahalı Malawi gölü cichlididir (5-55YTL).Yavru boylarda alacağınız yunusları büyütürken çok çeşitli yemler kullanılmalı ve sevdiği yem tespit edilip onla beslemek daha doğru olacaktır.
 
#5
Yunus Ciklet Balığı, (Cyrtocara moorii) İle İlgili Değişik Bir Makale


Habitat : Malawi gölünün kumluk kıyı bölgeleri. Genellikle gölün güney kıyılarında bulunurlar.

Boyutları : Ortalama olarak, erkekler 23-24 cm dişiler 19-20 cm

Davranış : Türe uygun karma akvaryumlar için ideal bir türdür. Hemen hemen bütün malawi gölü balıklarıyla iyi geçinir.

Beslenme Biçimi : Hayvansal protein içerikli yemler, daha az bitkisel besleme, kurutulmuş canlı yemler ihmal edilmemeli. Bu balıklar doğal ortamlarında sürüler oluşturarak kumluk kıyı bölgeleri dolaşarak ve kumları karıştırarak küçük canlılarla beslenirler.

Cinsiyet : Tüm türlerde olduğu gibi aslında erkeklerde renkler daha canlıdır. Yüzgeçler daha büyük, geniş ve sivridir. 10-12 aydan sonra erkekler daha belirgin olan kafada yumru şeklinde şişkinlik oluşur.

Üreme : Ağızda kuluçka. Ortalama olarak 50-60 yumurta. 20-21 gün sonra anne yavruları ağzından salar. İdeal erkek dişi oranı 1/3 şeklindedir.

Su değerleri : Sıcaklık 24-26 derece. Ph 7.5-8 arası.

Akvaryum şartları : Zemin malzemesi olarak iyice yıkanıp dezenfekte işlemi uygulanmış ince deniz kumu kullanılmalı. Su değişimlerinde su hazırlayıcısı kullanılması balıkların sağlığı için olumlu sonuçlar verir. Net su hacmini saatte 4 kez çevirecek filtreleme sağlanmalı. Net 300 litrenin üzerindeki akvaryumlarda kesinlikle sump sistemi kullanılmalı. Bitkisiz akvaryumlarda ışıklandırma sistemi çok önemli değildir. Loş bir ortam huzur için daha uygundur. Çok açık renk ve parlak zemin huzursuzluk yaratabilir. Çok az kaya dekoru kullanılabilir. Sık su değişimi balıkların sağlığı ve gelişimi için yapılmalı. Kaliteli ve bilindik markaların yemleri kullanılmalı. Tek tür olarak beslenmesi tüm türlerde olduğu gibi olumlu sonuçlar verir. Sakin ve huzurlu bir ortam için kuluçkadaki dişilere saklanma yerleri yapılmalı.
Malawi gölünün daha çok güney-güneybatı bölgelerinin fazla derin olmayan 3-10 metrelik dibi kumluk olan sahil kesimlerinde yaşamaktadır.Boyları yaklaşık 25 cm kadar büyür.Erkeklerde yaş ilerledikçe kafa ortaya çıkar.Çiftleşme dönemlerinde biraz agresifleşebilirler.Diğer malawi türleri gibi ağızda kuluçka yaparlar.Bir batımda 60-80 arası ve daha fazla yavruyu rahatlıkla verebilir.Yavruları diğer türlere göre geçgelişir.Bakıldıkları akvaryumun 300 lt ve üzerinde olmasında fayda vardır.Baştada belirttiğim gibi tabanın kumluk olmasından hoşlanırlar.Dişiler için mağaralar yapıldıktan sonra geniş yüzme alanları bırakılması iyi olur.1/3 veya 2(erkek)/6-7(dişi) şeklinde beslenmesi huzurlu bir akvaryum için iyi olur.


Yücel Görgün -Çınar Erdem / İzmir
 
Üst