Yılankale Köyü Ceyhan Adana

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Yılankale Köyü Ceyhan Bilgileri - Yılankale Köyü Hakkında - Yılankale Köyü Tanıtımı - Yılankale Köyü Resimleri




İlçe: CEYHAN - İl: ADANA

Köy Muhtarı: Bilgi Yok



Muhtarlık Erişim Bilgileri:Bilgi Yok


Adana
Bilgiler
Nüfus 150 (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 01920
Alan Kodu 0322
Yönetim
Coğrafi Bölge Akdeniz Bölgesi
İl Adana
İlçe Ceyhan
Web Sitesi

Yılankale, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

köy kırım ve nogayların ceyhana gelmesi ile 1850'li yıllarda kurulmuştur. Kurucusu Kırım ve Nogay Türkleridir. Ceyhan'ın işgalinde ve kurtuluşunda önemli rol oynar.

Kültür

köy halkı genellikla kırkm ve nogay türküdür sonn zamanlarda yörükve araplar akın etmeye başlamıstır köyün kendine ait düğün yemekleri kuru fasulye, pirinç pilav, döme pilavı, dul avrat çorbası vs yemekleri vardır.

Coğrafya

Yılankale Köyü; Ceyhan'ın 10 km. batısında kurulmuştur. Köyün 1997 nüfus sayımına göre nüfusu 350'dir. Köy nüfusunu Kırım göçmeni Nogaylar ile bir kısım Yörükler oluşturmaktadır.

Köy, tarihi Yılankale Kalesi'nin eteklerinde kurulduğu için bu ismi almıştır. Köy batıdan kale ile doğudan ve güneyden de Ceyhan nehri ile çevrilidir. Yılankale, Kurtuluş Savaşı'nda da Milli Mücadele'nin önemli merkezlerinden biri olmuştur.

Köyün tarım arazileri toplamı 6 120 dekar olup bu arazinin 1 600 dekarı köylülerce Ceyhan Nehri'nden faydalanılarak sulanmaktadır. Köyde hayvancılık da gelir getiren uğraşlardandır.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. bitki örtüsü maki

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 150
1997 161

Ekonomi

köyde tarım ve hayvancılık ile geçim saglanmaktadır genelde bugday mısır yer fıstıgı ayçiçegi ekilmektedir kısa zamandan beri seracılık ve bahçecilik yapılmaya başlanmıstır

Yılankale, Ceyhan'a 13 km. mesafede E-5 karayoluna 3 km. dir. Çok sarp bir tepe üzerine Ceyhan Ovası'na tamamen hakim şekilde kurulan bu kalenin Bizanslılar zamanında yapıldığı sanılmaktadır. Yöre halkı tarafından Şahmeran kalesi olarak da adlandırılmaktadır.

Yılankale ortaçağda Çukurova'nın Haçlı işgali döneminde 12. yy'da Ceyhan Nehri kenarındaki hakim tepeye yaptırılmış. Hem ovayı hem de tarihi İpek yolunu kontrol etmiş, bulunduğu doğal kaynaklarla bütünleşmiş. Sağlam surları kale meydanına, üç kapıdan sonra ulaşılabilmesi ve kapıları birbirine bağlayan portatif merdivenlerin kullanılmış olması ile fethedilmesi çok güçleştirilmiş. Ramazanoğlu Beyliği döneminde 1357'den itibaren terk edilen kalenin adı Kovara iken ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi 17. yy' da yörede Şahmaran Efsanesinden dolayı Şahmaran Kalesi adını vermiş. Daha sonra Yılankale adını alan kale Anavarza, Tumlu ve Kozan Kalelerinin görüş ve alanı içinde yer alıyor.

Arkeolog Edwards, Yılan Kale'nin planı üç avluya ayırarak incelemiştir. Edwards'a göre, daha alt kısımda bulunan iki avlu, güneydoğudaki kanadı korumak amacıyla tasarlanmıştır. Son derece zeki biçimde tasarlanan ve yerleştirilen surlar ile burçlar, dik yamaçların da yardımıyla saldırıyı oldukça güçleştirmektedir. Avluların her birinin tek bir giriş kapısı vardır. Üstte kot farkı zeminden biraz daha yükseltili, korunaklı bölüme, her yönden birer merdivenle ulaşılabilmekte ve her yöne gidiş geliş kolay olmaktadır. Bu kısım en geniş ve yoğun biçimde savunulan birimi oluşturmakta ve garnizona ev görevi yapmaktadır.

En yüksek ve en kuzeydeki birimlerinde sarnıçların büyük bir kısmı ve bir şapel bulunmaktadır. Yılan Kale'nin güneye bakan bir demir kapısı vardır. Kalenin beden duvarları adeta dantel gibi işlenmiştir. Yapı üzerinde Bizans, Haçlı ve Ermeni onarımlarına ait duvar kalıntıları göze çarpar. Ermeni onarımları, pervaz, pencere ve kapı üstü tonozlarında kendini gösterir; bu onarımları belgeleyen bir Ermeni yazıtı da yapı üzerinde mevcuttur.

Ceyhan Nehri kıyısında Misis'in kuzeydoğusundadır. Dört cepheli olan kalenin çevresi 700 metredir. Araları mazgallı olan sekiz burç ikişer katlıdır. Sarp kayalar üzerine yapılmış olan kalenin önemli bir sanat değeri vardır. Yol tarafında yukarı doğru açılan büyük bir kapısı olup, burası mazgallarla korunur. Kapıdan düz bir meydan olan kale iç sahasına girilir. Buradan gitmek istenilen yere düzgün merdivenlerle ulaşılır.

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 
Üst