Yazılı Köyü Hakkında Bilgi Talas Kayseri

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
yazılı köyü tanıtım - yazılı köyü resimleri - yazılı köyü bilgileri



İlçe: TALAS - İl: KAYSERİ


Köy Muhtarı: FERAT ÖZDİL


Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon:
0 (352) 422 22 30

Cep Telefonu:



Demografik Bilgiler:

Nüfusu:
2000
303

1997
170


İle Uzaklığı:
30 km

İlçeye Uzaklığı:
20 km

Rakım:
1550 m


Sağlık Evi
Yok
Sağlık Ocağı
Yok
İlköğretim Okulu
Var / Faal Değil
Taşımalı Eğitim Yapılıyor
PTT Şubesi
Yok
PTT Acentası
Yok
Su Şebekesi
Var
Kanalizasyon
Yok







KONUMU
Köy merkezi, 38º37`45.98” K ve 35º42`15.39” D enlem ve boylamı üzerindedir.Coğrafi açıdan Kayseri ili güneyinde kalmakta olup, ipek yolu üzerine kurulmuştur ve il merkezine yaklaşık 25 km uzaklıkta yer almaktadır.Yerleşim, yoğunlukla Kayseri-Malatya D300 karayolunun sağ tarafında ve yoldan yaklaşık 2 km içeridedir. Daha önceleri Bünyan ilçesinden geçen Malatya yolunun 1995-1996 yılları arasında, 1960’lı yıllarda yapılan çalışmara dayalı olarak Kumarlı-Pınarbaşı hattına kaydırılmış oluşu nedeniyle köy yerleşimi de doğuya doğru kaymaya başlamış ve bu günkü hali ile yapılaşmanın daha ziyade anayol üzerinde kurulu bulunan ve fakat yol yapımına esas istimlake dayalı olarak bir kısmı yıkılan tarihi Mengicek Hanına doğru kaydığı görülmüştür.

TARİHİ
Köyün bilinen yazılı bir tarihi yoktur.Köy ipek yolunun 2 km güneyinede olup tarım ve hayvancılıkla geçinirler.Selçuklular zamanında Kayseri Mutasrrıfı Melikgazinin eniştesi olan Mengücek Hanlarından bir beyi eniştesine yardım etmek üzere Cengizhanın istilalarına karşı savaşarak burada öldüğü ve bu nedenle bu yöreye MENGÜCEK daha sonraları MENGİCEK ve VENGİCEK denildiği bilinir.Ancak köyde bulunan mağaralardan (tırhızlık diye bilinir )anlaşıldığı üzere köy ipek yolu üzerinde olduğundan kervancıları soyan eşkiyaların bu mağaralara sığındığı tahmin edilmektedir.Osmanlı İmparatorluğu zamanında Köy AĞCIYALIOĞLU diye bilinen bir ağaya ait olan toprak parçalarıdır.Osmanlı imparatorluğunun toprak edinme fermanına göre Ağcıyalıoğlunun işçilerine toprak dağıtmış ve başlarına da Aliosman Kaha dır.Daha sonrada Çevre köylerden ve Kayseri vilayetinden gelerek yerleşen çiftçilerin oluşturduğu bir yerleşim birimi olmuştur.Mesela Gög Ömer (gözleri mavi olduğu için öyle söylenmiş) 2 oğlu (KEL KADİR ve YALAMA ALİ) ve bir yeğeni (ARIKOĞLAN) ile TAVLUSUN köyünden,Çorakçılar Kayseri vilayetinden,Kibritçiler ise TOMARZA tarafından gelerek yerleşitikleri bir gerçektir.Bu arada göçebe olarak yaşayan çingenelerde yerleşik hayata geçmek üzere bu köye bir ailenin geldiği ve yerleştikleri anlaşılmakta olup bunların isimlerine APTALLAR denilmekte çalgıcılık ve düğün işlerinde çengicilik yapan insanlardan oluşmaktalar..Köyde bilinen iki tane büyük oda vardır.En büyüğü KELKADİR EFENDİNİN odasıdır.Bu odalar o zamanların kültür evleridir.Yabancıların uğrak yeri,TANRI misafirlerinin konağı,yerli halkın düğün ve toplantı salonları,savaş kahramanlarının kahramanlıklarının anlatıldığı konferans salonlarıdır. KELKADİR EFENDİNİN odası daha sonraları çocuklarına ve torunlarına kalmıştır.En son Büyük Torunlarından MEVLÜT ÇAVUŞ'un odası idi.MEVLÜT ÇAVUŞUN DİĞER ADINA ATATÜRK DERLERDİ.Nedeni ise "9 yıl 3 ayrı cephede savaşmış ve İZMİR'in Kurtuluş Savaşına da katılmış.MEVLÜT ÇAVUŞ komutası altındaki bir bölüğü Yunan Çemberinden Kurtarmış Mustafa Kemal Atatürk'ün ise "ÖRNEK BİR TÜRK ASKERİ" diye taltiflendirilmiş omuzunu sıvazlamış bir KURTULUŞ SAVAŞI KAHRAMANI" olmasındandır. Yukarı mahallede bir başka oda daha vardırki büyük olmamasına rağmen büyük oda adını KELKADİR EFENDİNİN odasından esinlenerek almıştır.

KÜLTÜR
Kayseri ili gegnglde olduğu gibi mantı geleneksel yemektir. Köyde eskiden sucuk ve pastırma yapımı varmış. Köyde düğün İç Anadolu geleneklerine göre yapılır ve çok eğlenceli geçer.köy çocokları genelde akşamları köyde setenönü diye hitap edilen yerde toplanırlar ve burada akşamlarını geçirirler.anadolu köylerinin en güzel örneklerinden birisi olarak gösterilebilir bir köydür.köy halkı çalışkanlığı ve açık gözlülüğü ile tanınır.köyde bir çok okumuş kimse çıkmıştır ve bunlşar arasından avukat hakim profesör emniyet amiri mimar mühendis, doktor ve bir çok öğretmen çıkmıştır köyden

İKLİM
Köy, İç Anadolu Bölgesi genelinde görülen karasal iklim etkisi altında olup, bu nedenle yazları sıcak ve kurak, kışları ise kar yağışlıdır.Ayrıca, gerek rakımının yüksekliği ve gerekse Erciyes Dağına olan yakınlığı nedeniyle, kar yağışında bu durumun etkisi oldukça fazla hissedilmektedir.

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2009 -
2000 303
1997 170

EKONOMİ
Köy ekonomisi temelde, çevre köylerde de olduğu üzere tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Her ne kadar hayvancılık açısından büyük çiftlikler bulunmasa da halkın kendi ihtiyaçları çerçevesinde büyükbaş sığır yetiştiriciliği yaptığı sabittir.Tarımsal olarak ise, daha ziyade, gerek iklim ve gerekse toprak yapısından ötürü arpa, buğday, yulaf ve çavdar gibi huhubat ekimi yapılmakta olup son yıllarda tarımda makinalaşmaya yönelik bir eğilim görülmektedir.Bunun yanı sıra köy halkından bazı kimselerce son dönemlerde kabak, ayçiçeği ve elma ekimi de yapılmaya başlanmıştır.Köy halkı genelde orta gelir düzeyine sahip olup arazinin yeterli olmaması nedeniyle gerek eğitim ve gerekse köyden şehre göç kapsamında 1980’li yıllardan sonra büyük oranda göç verilmiştir.

MUHTAR : RECEP ŞİMŞEK (Recep Beyden Köyümüz İçin Yeni Beklentilerimiz Var) İHTİYAR HEYETİ : 1- MUSTAFA ŞAHİN 2- MURAT YALÇIN 3- ALİM ÖZTÜRK 4- İSMAİL ÖZCAN

Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak ilk okul 5. sınıfa kadar eğitim vermektedir.Okulda tek bir öğretmen görev vermektedir. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köy 2004 yılında belediyelik olmuştur.köyde evlerde su bulunmaktadır ve bu 2000 yılında başlamıştır.




Yazılı Köyüne ait resimler









Köyünüze ait bilgi ve resimleri burada paylaşabilirsiniz.​
 
Üst