WWE Smackdown vs. Raw 2011 Oyunu

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
WWE Smackdown vs. Raw 2011 Oyun İncelemesi - WWE Smackdown vs. Raw 2011 Oyun Tanıtımı - WWE Smackdown vs. Raw 2011 Oyunu Hakkında - Dövüş Oyunları - Raw 2011





WWE lisansını elinde bulundurmasıyla her sene Smackdown vs. Raw serisine yeni bir oyun ekleyen Yuke's, Amerikan güreşinin bir oyunda ne kadar keyifli olabileceğini bizlere her sene en iyi şekilde yansıtmayı çalışıyor. Bu konuda artık 'master' yapan deneyimli firma her yeni yapımda bunların üzerine yeni şeyler koyması gerektiğinin de farkında. Spor oyunlarının böyle bir dezavantajı var işte... Kurallar belli, bir ring, 2 veya 4 kişi birbirleri ile burunlarını bile kanatmadan, nazikçe (!) dövüşecekler. Bunu oyuna dökerken bu çerçeve içerisinde grafikler, sunum ve oynanış elementlerini geliştirmek gerekiyor ve her seferinde 1 senelik yapım süreniz var. FIFA'yı örnek alalım, EA Sports'a 1 senelik yapım süresi FIFA 11'in konsol sürümünü PC'ye uyarlamaya yine yetmedi. Peki Yuke's, Smackdown vs. Raw 2011'de geçen seneye oranla neler eklemiş? Bundan önceki senelerde, daha iyi hikaye modları oyuna ekleyen ve geliştirilmiş güreş oynanışı dinamikleri oyuna katmayı başaran Yuke's'un bu sene bizlere göstereceği yeni neler varmış, öğrenmek için incelemeye göz atalım.



Giriş kısmından oyunu anlatmaya geçmeden önce Amerikan güreşi ile ilgili bazı izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. UFC ve diğer MMA gibi gerçek dövüş etkinlikleri son yıllarda insanların daha çok ilgisini çekmeye başladı. Hala bilmeyen kalmadıysa açıklayayım, Amerikan güreşi, tamamen Rol yapma oyunu gibi belirli senaryolara göre yapılan sahte dövüşlerden oluşuyor. (Noel babanın var olduğuna inanan bir çocuğa gerçekleri anlatmak gibi geldi. Göze hoş gelen hareketler, insanı dramaya veya heyecana iten önceden senaryosu hazırlanmış sahneler, diyaloglar... Herşey, kimine göre biraz yapmacık, kimine göre TV dizisi tadında rutin bir şekilde ilerleyen sisteme sahip. İnsanları eğlendiriyor mu? Son zamanlardaki düşüşü saymazsak halen popüler bir format. İçinde Rey Mysterio, Undertaker gibi fenomen haline gelmiş karakterleri barındıran bu farklı dünyayı spor kategorisi içerisine bile sokamıyorum. Ancak işin eğlenceli kısmı ön plana çıkınca, WWE etkinlikleri gerçekten bu konuda biçilmiş kaftan. Kan ve dağılmış ağız burun görmek isteyen istediği zaman UFC, MMA veya herhangi bir Box müsabakası izleyebilir ve round round birbirine sarılan, yumruktan kaçan dövüşçüleri saatlerce seyrederek sıkılabilir, ancak WWE dünyasında her saniye farklı bir heyecan sizi bekliyor, her an extra bir karakter çıkabilir ve dövüşe renk katabilir, ya da çok özel bir hareket görerek sizi yerinizden zıplatabilir ya da büyük meydan okuma diyaloglarını izleyerek kendinizi havaya sokabilirsiniz, dediğim gibi tek eksi tarafı şiddet arka planda kalıyor, ancak eğlence garanti!


Oyunu açtığımda ilk gözüme çarpan, oyunun her köşesinde bir mod olması oldu. Sanırım hayatım boyunca bir video oyununda bu kadar çok oyun tipi ve seçeneği olan bir oyun görmemiştim. Amerikan güreşi ile ilgili aklınıza gelebilecek her türlü farklı kombinasyon oyunda mevcut, bu da yetmediyse, 'Match Creator' ile kendi maç tipinizi yaratabiliyorsunuz. Yeni başlayanların kontrolleri bir an önce öğrenebilmesi için geçen sene de olduğu gibi Smackdown vs Raw 2011, 'Training' (Eğitim) modunda açılıyor. Bahsettiğim onlarca mod arasında geçen senenin üzerine eklenenlerden 'WWE Universe' modu dikkatimi çekti. Bu modu tek bir cümleyle tarif etmek gerekirse "Uçsuz bucaksız, sonu gelmeyen bir kariyer modu" denilebilir. Daha önceki kariyer modlarına nazaran neredeyse her detayı ayarlayabildiğiniz bu modda zirveye ulaşmak yani 'En iyi' olmak çok daha zahmetli. Bundan önceki Smackdown vs Raw'lar ile haşır neşir olduysanız, sanırım ilk göz atmanız gereken bu mod olmalı. Kesinlikle 2011 sürümünün en büyük yeniliklerinden biri 'WWE Universe' olmuş.



Bire bir karşılaşmalarda yeni eklenen 'Backstage' yani sahne arkası mod da dahil 13 farklı maç tipi bulunuyor. Yeni geliştirilmiş merdiven maçları, Hell in a cell, TLC, Table ve daha fazlası... İkiye iki karşılaşmalarda 12 adet seçeneğiniz var, Triple Threat'te 8 adet, Fatal-4-way'de 9, 6-man'de 7, ve handicap'ta 6 adet bulunuyor. Ayrıca Royal Rumble ve Championship Scramble da dikkatinizi çekebilir. Rakamları topladığınızda ne kadar çok çeşitlilik olduğunu oyunu oynamadan dahi anlamış olmalısınızdır.


Oyun modlarında bir diğer yenilik olarak gözüme çarpan 'Road to Wrestlemania' oldu. Bu modda WWE'deki en dikkat çekici 5 senaryo ele alınmış. (NBA 2K11'in Michael Jordan'a özel modları gibi) Bu mod daha önce de mevcuttu ancak bu sefer sınırı biraz daha aşarak sahne arkasında da rol alabilmeniz sağlanmış. Fakat sahne arkasında oynamanın oynanış bakımından büyük eksiklikleri var. Bu noktada oldukça derin kontrol sıkıntısı yaşıyorsunuz. Fakat son zamanlarda gördüğünüz en iyi sahne arkası hikaye sunumlarının ele alınması sebebiyle ara sahneler, bu kadar sıkıntıya rağmen insanı havaya sokuyor. Bu arada Smackdown vs. Raw'ın her zaman en güçlü olduğu alanlardan biri yine karakter yaratma kısmı oluyor. Bu seneki sürümde karakter yaratmak eskisinden daha da yaratıcı bir hal almış. Oyuna toplamda 150 farklı yeni parça eklenmiş. Bunların arasında aklınıza gelebilecek çeşit çeşit, türlü türlü dövmeler de bulunuyor. İşin en güzel tarafı burasını da bir mini-oyunmuş gibi düşünüp saatlerinizi harcayarak kendi güreşçinizi yaratabilir, en az bir Undertaker kadar havalı görünmesini sağlayabilirsiniz.

Biraz daha detaylara inelim; SmackDown vs RAW 2011'de 70 adet WWE Superstar, 100 farklı maç tipi ve 20 yeni arena bulunuyor. Bu güreşçi kadrosundaki erkek veya kadın güreşçilerin çoğunu kilitli bulacaksınız. WWE'nin 34 adet yıldızı ( Vince McMahon, Stone Cold, Triple-H, ve John Cena bunlara dahil), WCW'nin 10 (Bret Hart, Sting, Goldberg), ECW'nin 20 (Sheamus, Goldust), Smackdown'un ise 27 (Hardy's, Undertaker, The Rock, ve şimdi ki UFC yıldızı Brock Lesner) güreşçisi bulunuyor. Ayrıca 11 WWE Efsanesi (Andre the Giant, Roddy Piper, Ultimate Warrior), ve 6 ECW Efsanesi de (Sandman, Sabu) oyuna eklenmiş. Hulk Hogan'ın, yani namı değer Sarı Dev'in olmaması ise biraz hayal kırıklığı olmuş sanki. Yani anlayacağınız, mod konusunda sınırları zorlayan oyunumuz oyuncu konusunda da oldukça iddialı.

Smackdown vs. Raw 2011'in en çok gelişmesini beklediğim alanlardan biri online modlardı. Yuke's'un oyunu geliştirebileceği en büyük kısım da buydu zaten. Geçen seneki lag sorunlarından mundar olan oyun, online olarak oynanamaz durumdaydı. Bu sene de lag var ancak geçen seneye oranla büyük ilerleme kaydedilmiş. Daha az yavaşlama sorunu ile karşılaşıyoruz. Fakat yine de bu alanın gerçek anlamda online deneyimi yaşatması bakımından bir yamaya ihtiyaç duyduğu da bir gerçek. Oynadığım her 3 maçtan birinde ya karşımdaki oyuncu bağlantı sorunu yaşadı ya da oyun dondu. Dediğim gibi bu sorunların acil gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu arada Smackdown vs. Raw 2011'i online oynayabilmek için oyunu '0' almanız ve kullanma kılavuzundaki kodu girmeniz gerekiyor. Ya da ikinci el aldıysanız, PSN veya Xbox Live'den 'Online Axxess' kodu satın almalısınız. Bu fikri ortaya çıkaran dahiyi biliyorum ve gittikçe daha fazla oyunda bununla karşılaşmaya başladık. İkinci el oyun alma şansımızı gittikçe ortadan kaldırmaya gidiyorlar. Gerçekten hoş değil...



Gördüğüm kadarıyla Smackdown vs. Raw 2011, geçen seneye oranla çok fazla grafiksel gelişme kaydedememiş. Karakter modellemeleri halen 1. sınıf ancak üstüne bir şey koyulduğunu farkedemedim. Bazı karakterlerde detay seviyesinin arttırıldığını söyleyebilirim sadece. Örneğin Batista'nın geçen 1 senede yaptırdığı yeni dövmeler oyuna hemen eklenmiş. Yuke's'un bunu düşünmesi ve oyuna eklemesi gerçekten çok hoş olmuş. Undertaker, John Cena ve Randy Orton gibi super starlardaki detay seviyesi muazzam. Fakat kendi yarattığımız karakterlerde aynı kaliteyi yakalayamıyoruz. Road to Wrestlemania'daki sahne arkası alanlarının da hakkını vermek gerek. Bu mekanlar gerçekten etkileyici tasarlanmış. Fakat ışıklandırma ve kaplama sorunları hemen gözüme çarptı. Ring atmosferi sahne arkası alanlara oranla çok daha iyi görünüyor. Bunların dışında oyunda gözüme çarpan görsel bir gelişme olmadı diyebilirim. Ancak gelişme olmasa da bu grafikler halen eski durmuyor.


Oyunda görsel yönden en büyük değişiklik sunumlarda ön plana çıkıyor. Giriş sahneleri ve farklı efekt teknikleri ile mükemmel sunum sahneleri karşımızda. Smackdown vs RAW 2011'in oynanış sisteminde de geçen seneye oranla çok büyük değişiklikler göremedim. Ring dövüşleri esnasında yine etraftaki nesnelerle etkileşime girebiliyorsunuz. Çöp kovaları, merdivenler ve daha fazlası sizin yoktan yaratabileceğiniz silahlar arasında yer alıyor. Bunlar zaten uzunca bir süredir oynanışın olmazsa olmazları haline gelmiş durumdalar.



İncelemeyi özetlemek gerekirse, ilk bakışta WWE Smackdown Vs. Raw 2011 geçen seneye oranla çok fazla ileriye gidememiş gibi görünebilir. Ancak oyuna getirilen ufak ve sağlam değişiklikler oyunu daha keyifli hale getirmiş. Story Designer'da bile başlı başına büyük gelişmeler kaydedilmiş. Güreş oyunlarının herkese hitap etmediğini söylememe gerek yok. Ben Smackdown severlere "Bu oyuna göz atın" diyene kadar eminim çoğunuz oyuna dalmıştır bile. 2011 sürümü de kusursuz değil fakat, son zamanlarda Yuke's'dan gördüğüm en oturmuş güreş deneyimi sonunda sağlanmış, saydığım kusurlar kadı kızında da olur diyorum ve bu oyuna kesinlikle göz atmanızı tavsiye ediyorum. Ayrıca Smackdown vs. Raw serisine ilk adımı atmayı düşünenler hiç düşünmeden bu seneki yapımdan startı verebilirler.
 
Üst