Windows XP Ders Notları

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#1
Windows XP Ders Notları
Yedekleme işlemlerinde dikkat edilmesi ve yapılması gerekenler
Yedekleme yapılacak bilgisayarda eğer harddisk ikiye bölümüşse ve windowsta çalışır durumda ise yedekleme için bir sorun yoktur. Burda sürücülerin isimlerini almak kurulumda daha kolay işlemler yapmanızı sağlar. Eğer windowsunuz çökmüşse, yedek almak için birinci yol başka bilgisayara harddiskinizi bağlayarak buradan yedek almak, yedek alırken masaüstü, belgelerim, sık kullanılanlar öncelikle alınacak yedeklerdir bunlara erişmek için harddiskte documents and settings bölümünden kullanıcı adına girerek buradan erişebiliriz. Eğer başka bilgisayar yoksa dos ortamından yedek almak gerekir. Tabi harddiskiniz fat32 ise. Bunun için açılış disketine ve xcopy dosyalarına ihtiyacınız var. Dos ortamına girdikten sonra
A:\ xcopy c:\documents and settings\sel\belgelerim\*.* d:\yedek/s dediğimizde tüm klasör ve dosyaları yedeklemiş oluruz.
Yedeklemede yapılacak diğer bir yöntemde bilgisayarınız çalışır durumda iken ghost gibi programlarla bunların yedeğini alarak bir disket oluşturmak bu durumda birkaç dakika içinde çöken bilgisayarınızın tüm bilgilerini tekrar yüklemiş olacaksınız.
Eğer böyle bir program yoksa windowsun kendi yedekleme programını kullanabilirsiniz.
Başlat-programlar-donatılar-sistem araçları-yedekleme karşımıza gelen pencerede yedekleme ve yedeklenen dosyaları geri yükleme seçenekleri mevcuttur. Burda duruma göre seçeneklerin herhangi birini seçerek yedekleme veya geri yükleme yapabilirsiniz.
Sistemi eski haline getirmenin diğer bir yöntemide başlat-programlar-donatılar-sistem araçları-sistemi geri yükle. Burda sisteminiz düzgün çalışırken sistem geri yükleme noktası oluşturmak gerekir. Eğer sisteminizde gerçekten sorun varsa, sistemi geri yüklemeyecektir.
Ayrıca düzenli olarak bilgilerimizi yedeklemek gerekir.
Filimleri düzünlemek belli parçalarını kullanmak için
Windows Movie maker
Başlat-programlar-windows movie maker.
Java appletlerinin yüklenmesi
Internet explorerde bazı makinalara girdiğinizde, java appletlerinin yüklenmesi gerektiğini söyler. Bu durumda birinci olarak service pack 1 yüklemek veya msjavx86 dosyasını yüklemek.
Windowsu kendi istediğimiz özelliklerde ayarlamak
TweakUI
Windowsun yardımcı araçlarından biridir.
Windows üzerinde çeşitli ayarlamalar ve düzenlemeler yapabilirsiniz. Registerla ilgili, başlangıç dosyaları ile ilgili görümle ilgili her türlü düzenleme yapılır.
Bu araç, CD’de \tools\reskit\powertoy klasöründe gizlidir. Veya kurulum dosyasını internetten indirebilirsiniz.
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#2
Ağa bağlanmak
Bilgisayara bağlı bir ağ varsa, bu bilgisayarı ağa tanıtmak için bilgisayarım-sağ tuş özellikler bölümünde bilgisayar adı bölümünde ağ kimliği sekmesini tıklayarak yerel kullanıcı hesabı oluşturabiliriz. Böylelikle bir ağa bağlanmış oluruz.

Gelen sekmede ilk seçeneği seçiyoruz. Etki alanı olmayan bir ağ kullanıyorum. Seçeneğinden sonra çalışma grubunu yazarak ağa dahil oluyoruz.
Paylaşım ve güvenlik hakkı verirken hangi bilgisayarların ne gibi haklara sahip olacağını belirleriz. Ancak burda hak verme seçeneği aktif değilse bunu aktif hale getirmek için, bilgisayarım penceresinde araçlar-klasör seçenekleri-görünüm kısmında “basit dosya paylaşımı kullanımı kullan”seçeneğinin chekini kaldırmak gerekir. Haklar verirken bütün kullanıcıların aynı hakka sahip olmasını istiyorsak, everyone hepsinde allow kısmını seçmemiz gerekir.

Ayrıca başlat-çalıştır gpedit.msc yazarak bu pencerede security option(Windows ayarları- güvenlik ayarları)kullanıcı hakları kısmında “bu bilgisayara ağ üzerinden eriş” seçeneği erişebilecek bilgisayarların listesini ekle. Ayrıca aynı bölümde güvenlik seçenekleri kısmında “adsız kullanıcılara everyone izinleri uygulansın” seçeneğini etkin ettiğimizde kullanıcının şifre sahibi olmasına gerek olmadan bağlantı yapabilir. Eğer sadece istediğimiz kişilerin bağlanmasını istiyorsak birinci seçeneği kullanmalıyız. Herkesin bağlanmasını istiyorsak ikinci seçeneği uygulamalıyız.
Yine ağ ile ilgili diğer düzenlemeleri bu bölümde yapabilirsiniz.
Ayrıca ağda bir bilgisayara bağlanma sorunu yaşanıyorsa bu bilgisayarın hizmetler(yönetimsel araçlar) kısmında ağ seçeneklerini kontrol etmek gerekir.
Ağa bağlanırken ip numaraları kullanılarakta ağa bağlantı sağlanabilir. Bunun için ağa bağlanmak istediğimiz bilgisayarlara ip numaraları veririz. 192.168.1.1 ile başlayarak diğer bilgisayarlarada başka(192.168.1.2) ip numaralarıda verilebiliriz. Alt ağ maskesinede 255.255.255.0 verebiliriz. Varsayılan ağ gecidi(default gateway) boş bırakılır.
Eğer burayı otomatik yaparsak önce bilgisayar eğer ağda dhcp server varsa buradan bir ip numarası alır, eğer yoksa kendisi bir ip üretir ve kullanır.
Ağda bir bilgisayarı aramak için ağ bağlantılarımdan sağ tuş-bilgisayar ara ile bilgisayar adını girerek bilgisayar ararız.Daha sonra bize kullanıcı adı ve sifreyi sorar.
Her açılışta başka bir bilgisayara bağlanmak istiyorsak, ağ bağlantılarından sağ tuş sürücüye bağlan seçeneğini kullanarak başka bir bilgisayarın paylaşıma açılan dosyasını göstererek açılışta otomatik bağlanmış oluruz.
Ağa bağlı olup olmadığımız görmek için ağ bağlantıları bölümünde, bağlantımı simge olarak göster seçeneğini kullanırız.
** AĞA BAĞLANIRKEN
Eğer ağa bağlanırken sorun oluyorsa. Ağdaki diğer makineye erişmek için. Önce makinelere sabit ip numarası atalayalım. Örnek ip:192.168.1.3 alt ağ:255.255.255.0 diğerlerinede ip numarası son rakamı farklı verelim. Daha sonra paylaştırılan klasöre izinler bölümünde everyvone olarak atama yapalım.
Önce o makinenin ip numarasını başlat-çalıştır-cmd ile ipconfig yazarak öğren sonra diğer
makinede başlat-çalıştır.
\\ip
numarası\paylaşım adı\
Yukarıdaki paylaşım adını öğrenmek için denetim masası-yönetimsel araçlardan paylaşılan klasörlerden paylaşımı seçip öğrenebiliriz.
Örnek

\\192.168.1.48\c$\
\\192.168.1.48\access\
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#3
Uzak bilgisayara bağlanmak
Uzak bilgisayara bağlanmak için bilgisayarım-sağ tuş özellikler bölümünden uzak sekmesini seç. burda uzaktan yardım seçeneğini seç. sonra kullanıcıların uzaktan bağlanmasına izin ver seçeneğini seç. kullanıcıları seç seçeneğinde gelişmiş kısmında kullanıcıları tanımla. Eğer bunda sorun yaşanıyorsa ağ bağlantıları kısmında gelişmiş sekmesinde, bilgisayarı dışarıdaki tehlikelere karşı koru(firewall) sekmesinin aktif olmaması gerekir.

Daha sonra başlat-programlar-donatılar-iletişim-uzak masaüstü bağlantılar kısmında bilgisayar adını veya ip numarasını yazarak diğer bilgisayarın masaüstüne bağlantı yapabiliriz.

Ağınızın ip numarasını öğrenmek için başlat-çalıştır cmd komutu ile dos ortamında İpconfig komutunu kullanmalıyız
Veya ağ bağlantıları üzerinde sağ tuş-durum seçeneği ilede ip numaralarını öğrenebiliriz.
Veya wntipcfg programını internetten indirip kullanabiliriz.
Direk kablo bağlantısı yapma
Seri portları öncelikle ayarlamak gerekir. Control panelde telefon ve modem ayarını seçelim. Daha sonra ekle tuşuna basarak diğer com bağlantısını modem olarak tanıtacağız. Modemimi algılama listeden seçeceğim seçeneğini tıkla, ileri gelen pencerede standart modem türlerinden iki bilgisayar arasında iletişim kablosunu seç. sonra eğer modeminiz varsa com olarak başka bir seçenek seçerek tamam diyoruz.
Cross kablomuzuda oluşturduktan sonra diğer işleme geçelim.
Denetim masasında-ağ bağlantıları bu pencerede yeni bir bağlantı oluştur tıkladıktan sonra gelen pencerede en alt seçeneği tıkla.
Bağlantıyı com veya lpt1 olarak mı bağlantıyı seç. kullanıcıları belirle. Daha sonra gelen bağlantılar menusu oluşur bu menüyü açarak bu pencerede ağ iletişimi sekmesini tıklayarak ağda hangi İp aralığındaki bilgisayarların gireceğini belirle.
Bunun dışında Ethernet kartları ilede bu bağlantıyı yapabiliriz.


Kullanıcılara kısıtlamalar getirmek
Bunu group policy editor(grup ilkesi) programı ile yapabiliriz.
Başlat-çalıştır bölümüne gpedit.msc yazarak çalıştırırız.
Kullanıcı yapılandırması bölümünde kullanıcıların haklarının altında bulunan yönetim şablonları bölümünde sınırlandırabiliriz. Burda yapılan kısıtlamalar tüm kullanıcılar için geçerlidir.
Masaüstü, massenger, ağ vs. gibi sınırlandırmaları yapabiliriz.
Ayrıca engelleme ve bazı kısıtlamalar için hizmetler penceresini kullanabiliriz. Denetim masası-yönetimsel araçlar –hizmetler ile buna erişebiliriz.
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#4
Pencerede sağ bölme özellikleri görünmüyorsa
Bilgisayarım penceresinde araçlar-klasör seçenekleri tıkla genel bölümünde görevler kısmında klasörlerdeki ortak görevleri göster.

Sistemde meydana gelen olan olayları takip etmek
Denetim masası-bilgisayar yönetimi-olay görüntüleyici(event viewer) burda bunların üzerine tıklayarak hata kodlarına bakarak, sistemimizde ne gibi sorunlar olduğunu takip edebiliriz. Daha ayrıntılı bilgi için İnternette http://support.windows.com kısmında hatanın ayrıntısına bakabilirsiniz.

Program ekle kaldırda gözükmeyen programları görünür yapmak
Bunun için Windows klasörü altında gizli olarak bulunan inf klasörünü görünür yapmak. Daha sonra SYSOC.INF dosyasını bularak notepad ile açın. bu programla ilgili(örneğin massenger) satırı bulup hide yazan kısmı silin. Virgülleri silmeyin. Sonra program ekle kısmında-windows komponentleri sekmesinden siliniz.


Uyarı balonlarından kurtulma
REGEDIT'i çalıştırın ve alttaki anahtarı bulun:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer\Advanced,

"Advanced" üzerine sağ-tık>"New" -> "DWord Value" :

Yeni alt anahtarın ismini "EnableBallonnTips", değerini ise"0" yapın:
Domaine(etki alanı) dahil olmak
XP Professional'in aksine Home versiyonu Domain'e katılmanıza imkan vermiyor
Domain'e katılma işine girişmeden önce ağ bağlantılarınızın düzgün çalıştığından emin olmalısınız. DHCP server'dan alınan veya elle girilmiş bir IP adresiyle çalışıyor olmalısınız.
Bilgisayarım sağ tuş-özellikler bölümünde değiştiri seçelim Workgroup isminin domain ismi ile aynı olmasını sağlayın. Daha sonra etki alanı(domain) kısmına calışma grubu ile aynı adı verin.
Ancak eğer Computer Account Domain sunucu üzerinde mevcut değilse, sizden Domain üzerinde tanımlı ve Domain'e bilgisayar ekleme yetkisine sahip bir kullanıcı adı ve şifresini soracaktır (genellikle domainin Administrator kullanıcısı).
Bilgisayarı açıp kapayarak, düzenlemeyi tamamlayın.




Artık restart ederken veya log-off ettiğinizde aşağıdaki login ekranı karşınıza gelecektir. Bu ekran XP login ekranı ile ilgili User Accounts içinden yapılan ayar ne olursa olsun böyle gelir.


Ctrl , Alt ve Delete tuşlarına aynı anda basarak Log On to Windows penceresini açıyoruz.

Options > >
Burda Log on to: şeklinde ek bir seçenek çıkıyor. Bu seçenekle, domain'de tanımlı bir kullanıcı ile domain'e mi, yoksa bu makina üzerinde tanımlı bir kullanıc ile yerel olarak sadece bu makinaya mı login olmak istediğimizi seçiyoruz.

Log on to: alanında domain isminizi seçerseniz, Domain sunucu üzerinde tanımlı kullanıcı adı ile giriş yapmanız gerekiyor. Domain üzerinde tanımlı bu kullanıcı adı yerel kullanıcılardan farklı da olabilir.
Eğer domain üzerinde tanımlı bir kullanıcı ile domain'e login olursanız, bu makina üzerindeki haklarınız, domain de tanımlı kullanıcının hakları ile sınırlı olacaktır. Bu genelde bu makina üzerinde hiçbir değişiklik yapamazsınız demek oluyor.

Çöken Windows sistemini kurtarmak(otomatik sistem kurtarma sihirbazı-ASRAutomated System Recovery Wizard)

Başlat-programlar-donatılar-sistem araçları-yedekleme bölümünü seç. gelen pencerede gelişmiş seçeneğini seç. burda en altta otomatik sistem kurtarma sihirbazının seç.
Daha sonra yedek dosyanın adını ve nereye kopyalanacağını soruyor.
Yedekleme işlemi başladıktan sonra, ayarların kaydedileceği disketi istiyor. Hem yedek hemde disket mevcut eğer windowsunuz hala çalışıyorsa aynı yerden verileri geri alabilirsiniz. Ancak Windows çökmüşse.

XP diğer tüm medotlarla geri getirilemeyecek şekilde çökerse, ASR yedeğinden geri yükleme yapmanın zamanı gelmiş demektir.
Windows XP Professional Kurulum CD-ROM ile boot edin.


Eğer açılışta bu mesajı alırsanız herhangi bir tuşa basarak CD-ROM'dan boot edin.

Hazır olun!
allta Press F2 to run Automated System Recovery (ASR) ... mesajını görür görmez F2 tuşuna basarak ASR geri yükleme moduna geçin.




Şimdi oluşturduğumuz disketi takacağız.
Sonra size sormadan format atacak sonra kurulum başlıyor. İlk başta normal Windows kurulumu şeklinde olacak. Ancak bunun sonunda Windows kurulumu yerine ASR wizard gelecek. Sonra yedek dosyamızın yerini belirteceğiz.sonra sizin sistemi kullanıcı bilgilerini aynen geri yükler. Diğer yüklediğiniz programları ayrıca yedekleyip yeniden yüklemeniz gerekir.
Recovery Console(Kurtarma Ekranı)


Recovery Console'u çalıştırmak için Windows 2000/XP kurulum CD'sinden boot edelim. Eğer elinizdeki CD'den boot edemiyorsanız
Windows XP Boot Floppy diskleri oluşturup onlarla boot edebilirsiniz.
Windows 2000
Windows 2000 Professional Setup menüsünde R tuşuna basarak
Repair Options ekranına geçelim. Önce 1 yazalım.
Daha sonra yönetici şifresini yazalım.
Şimdi komut istemine geldik. HELP komutu ile komut isteminde kullanabileceğimiz komutların listesini görebiliriz.

Bu komutlardan her birisini "komut /?" şeklinde çalıştırarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Recovery Console'da neler yapabiliriz

  • Tüm disklerin ana dizinlerine erişebiliriz.
  • Windows'un kurulu olduğu dizine ve alt dizinlere(C:\Winnt dizini yani) erişebiliriz.
  • Floppy ve CD-Rom sürücülere erişebiliriz.
  • Erişim hakkınız olan dizinlere disket veya cd'den kopyalama yapabilirsiniz.
  • Disk'ten dış medyalara kopyalama yapamazsınız.

EXIT komutunu yazıp enter'larsanız makina restart eder ve Recovery Console'den çıkmış olursunuz.
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#5
Recovery Console uygulamaları ve bazı komutların kullanımı

Açılışta NTLDR veya NTDETECT dosyaları bulunmadı diye bir mesaj ile karşılaşıyor ve sistem açılmıyorsa, bu dosyaları windows CD'sinden ana dizine kopyalayabilirsiniz.

C: sürücüsünün ana dizninde olduğunuzdan emin olun ( C:\ ). Benim CD sürücüm D: olduğu için copy d:\i386\ntldr komutuyla ve copy d:\i386\ntdetect.com komutuyla bu iki dosyayı kopyalayalım.
Eğer diskin boot sektörüyle ilgili bir problem varsa, fixboot komutuyla yeni bir boot sektör yazabilirsiniz.
Eğer master boot record zarar görmüşse (eski tip bir virüs tarafından bozulmuş olabilir) fixmbr komutunu kullanabilirsiniz.
Bazen windows CD-ROM'undaki CAB dosyaları içinden bir dosyayı diske kopyalamanız gerekebilir.
Bu durumda expand komutunu kullanabilirsiniz.
Örnek olarak bir CAB dosyasını önce diske kopyaladım(win.cab).
CAB dosyasının içini görmek için expand xxx.CAB /d /f:* komutunu kullanabilirisiniz.
expand xxx.CAB /f:yyy komut dizisi ile de (yyy=açılmak istenen dosya ismi) istediğiniz bir dosyayı CAB içinden dışarı kopyalayabilirisiniz.

diskpart komutuyla disk bölümlerini(partition) yönetebilirsiniz.
Windows içindeki servisleri ve sürücüleri görebilir ve enable yada disable edebilirsiniz.
listsvc komutu tüm servis ve sürücüleri gösteriyor.
enable isimli komutla bir driver veya servisi aktif hale getirebilir, disable isimli komutla da çalışmasını(tabii windows açılınca) durdurabilirsiniz.
Windowsta çökme oluyorsa
Windowsunuz Artik eskisi gibi stabil calismiyor , ve mavi ekranlarla, donup kalmalarla sikca muhatap olmaya basladiniz , aklinizda da Format Atmak var, ama durun bakalim Formattan önce yapilabilecek seyler var.
Bu asagidakiler benim gibi System Restore yi daima devre disi birakanlar ve Norton Ghost gibi Image alma yazilimlarini kullanmayanlar icindir.
Ayrica Cd yi takip Repair komutu vermekten de nefret ediyorum, birkac defa ise yaramadi. Sistemim okadar Hantallasti ki Dosya acmak icin bile 15-20 sn bekler olmustum.

1.Öncelikle Windows sistem dosyalarini kontrol ettirip bozulanlar varsa yeniletelim: Windows Xp Cd nizi Takin Windows kurulum ekrani cikacaktir, bu ekrani kapatalim
Start ---- Run--- deyip sfc /scannow yazarak Ok deyin ve beklemeye baslayin .

2.
RegSeeker , adli yazilimi indirip tüm registry kayitlarini taratalim ve buldugu tüm hatali kayitlari birgüzel silelim.

3. Norton Windoctor 2005 , Programini indirip birkez de bununla taratalim ve Registry kayitlarini bir kez daha düzelttirelim. (www.kitapgibi.com a tesekkürler)

4. Üsttekiler ise yaramadi Ama haala format atmamakta kararliyiz devam ozaman :
Takalim Win XP Cd mizi ve Cd den Boot edelim
"R" Repair komutunu R ye basarak secelim
Geridönüsüm konsoluna geldik, Admin Passworumuz sorulduktan sonra DOS benzeri bir ekranla karsilasacagiz
Simdi sirasiyla asagidaki komutlari verelim:
CD\
cd system32
cd config
ren software software.bak
ren system system.bak
cd c:\windows\repair
copy software c:\windows\system32\config
copy system c:\windows\system32\config
exit



Recovery Console'a erişmenin diğer yolları

Recovery Console ek bir açılış seçeneği olarak her açılışta karşımıza çıkabilir.
Komut isteminde, drive:\i386\Winnt32.exe /cmdcons (drive CD-rom sürücü harfiniz olacak) yazarsak;

Artık her açılışta Recovery Console'da bir açılış seçeneği olarak karşımıza çıkıyor.
Ancak eğer Recovery Console seçeneği default olarak geliyorsa, açılıştaki bu bekleme süresini değiştirmek istiyorsanız veya Recovery Console seçeneğini açılıştan tamamen kaldırmak istiyorsanız :

Control-Panel>System
Veya My Computer üzerine sağ tık>Properties

tab: Advanced
Startup and Recovery



Default boot seçeneğini seçebilirsiniz.
Listenin bekleme süresini değiştirebilirsiniz.
Display list of operating systems seçeneğini kapatırsanız, (defaut olarak windows açılışı olduğundan emin olun) açılış menüsü görünmeden windows başlayacaktır.
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#6
BİLGİSAYARIN GÜVENLİĞİNİ BELİRLEME

Ntfs ile güvenlik haklarını belirleme.

NTFS'nin FAT32'ye göre sağladığı bir çok avantajı vardır. Diski daha verimli kullanır. En önemlisi de her bir disk, dizin ve dosya için kullanıcı bazında kısıtlamalar getirmenize olanak sağlar.

W2k ve XP'de öne çıkan güvenlik kavramı ancak NTFS kullanıldığı zaman gerçek manasına ulaşır.

FAT32 ile formatlanmış bir diskte işletim sistemi ister W2k ister XP olsun windows'a login olan her kullanıcı tüm disklere, dosyalara, dizinlere erişim hakkı kazanır. İstediğini siler, kopyalar vs. Eğer windows'u açamıyorsa(kullanıcı adı/şifresi yoksa), bir sistem başlangıç disketini takıp bilgisayarı onunla açar ve yine C: sürücüsüne ve diğer tüm sürücülere istediği gibi müdahale edebilir.

Sonuç itibariyle, eğer bu işletim sistemleriyle güvenli bir ortam oluşturmak istiyorsak dosya sistemimiz NTFS olacak.

Windows XP Professional bir paylaşım yaptığınızda ağ üzerinden kimlerin bu paylaşıma erişebileceğini, kullanıcı bazında kısıtlamanıza izin veriyor. Bununla beraber, XP Pro'nun sunduğu bir diğer güvenlik önlemi ise NTFS dosya sisteminin sunduğu disk, dizin ve dosya bazında sınırlamalar getirebilme özelliğidir.

NTFS olarak formatlanmış bir diskte herbir dizin ve dosyanın hem yerel kullanıcılar, hem de ağ üzerinden gelen kullanıcılar için geçerli bir güvenlik listesi vardır. Bu listede Administrator kullanıcısı veya Administrators grubu üyesi olan tüm kullanıcılar tüm haklara (dosyaları görme, değiştirme, silme, yeni dosya oluşturma, varolan dosyayı değiştirme, dizin içeriğini görme vb.) sahipken, normal kullanıcılar tehlike arzetmeyen bazı haklara(okuma, dizin içeriğini görme gibi, silme yok mesela) sahip olurlar.

Ancak her kullanıcı kendine ait dosyalar ve dizinler üzerinde tüm haklara sahiptir. Normal bir kullanıcı ile login olursanız diskin ana dizininde hiç bir değişiklik yapamadığınızı görürsünüz(yeni bir dosya oluşturamaz, windows dizinini silemezsiniz, deneyin görün..
. Ancak My documents içinde kendinize ait dizin altında tüm haklara sahipsinizdir.


Administrator kullanıcısı, tüm dizin ve dosyalar üzerinde istediği kullanıcıya, istediği hakkı verip alabilir.

Şimdi bunu inceleyelim.


FAT veya FAT32 olarak bölümlenmiş disklerde bu özellik mevcut değil.


NTFS olarak bölümlenmiş ve formatlanmış bir diskte ise Security tabının olduğunu görüyoruz. Buradan erişim kısıtlamaları yapacağız, ancak NTFS ile ayrıca yapabilecekleriniz sadece bununla da sınırlı değil:


  • [*]disk / dosya sıkıştırma
    [*]kullanıcıların disk üzerinde kullanabileceği alanı sınırlama (disk Quota)
özellikleride NTFS ile geliyor.

Şimdi disk özelliklerinden Security tabına geçtik.
Group or user names
Bu alanda bu disk üzerinde çeşitli haklara sahip kullanıcıların listesini görüyoruz.
Bir kullanıcının üstüne tıklarsak, alttaki kutuda o kullanıcının bu disk üzerinde sahip olduğu hakları görüyoruz. Örneğin yanda da gördüğünüz gibi Administrator kullanıcısı, tüm haklara sahip.

Diğer grupların kullanıcıları (Users grubu gibi) sadece bazı haklara sahipler.
Dosyaları okuyabilir ve çalıştırabilirler ama yeni bir dosya oluşturamaz, varolan bir dosyayı açıp->değiştirip->kaydemezler ve dosyaları/dizinleri silemezler.
Şu anda biz bu diskin özelliklerine bakıyoruz. Burada verilen(allow) veya alınan(deny) haklar bu disk içindeki tüm dizin ve dosyalar içinde geçerli olur. Çünkü bu bir dosya veya dizin içinde bulunduğu dizinin ve en üstte diskin security ayarlarını miras alır.


Administrator haricindeki hiçbir kullanıcının bu disk üzerinde hiçbir hakkı olmasın, ama sadece Johannes isimli kullanıcıya bazı haklar vermek istiyorum dersek, Users grubunun haklarını kaldırıyoruz yani Allow'ları siliyoruz (Deny yapmıyoruz ama, çünkü Deny yaparsak Johannes'e hak vermemizi önler.)
Sonra Johannes kullanıcısının bazı haklara sahip olmasını istediğim dizinin üstüne sağ tıklayıp>Properties ve Security tabına geçiyorum.
ADD düğmesine tıklıyorum.
Kullanıcı listesine kolayca erişmek için önce Advanced'e basıyorum.
Sonra Find Now ile tüm kullanıcıları bulmasını sağladım.
Burdan Johannes'i seçiyorum.
Unutmayın, bu dizine ağ üzerinden, bu makinanın Administrator'u veya Johannes kullanıcısı olarak(şifreleriyle beraber) login olmadığım bir makinadan da erişemem.
Yani NTFS güvenlik kısıtları, ağ üzerinden gelen kullanıcılar içinde geçerli.
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#7
Güvenlik ilkesi ile güvenlik sağlama
Denetim masası-yönetimsel araçlar-yerel güvenlik ilkesi yerel ilkeler bölümünde güvenlik ilkesini seçerek burda kullanıcıların haklarını kısıtlayabiliriz.

Hep haklardan bahsediyoruz, mesela Administrator olan her hakka sahiptir diyoruz, peki nedir bu haklar? Load and unload device drivers, yani donanım sürücülerini yüklemek ve kaldırmak bir haktır mesela. Change the system time, bilgisayarın saat ayarını değiştirme bir haktır. Daha bunun gibi bir çok haklar vardır. Ve bu haklar Control Panel>Administrative Tools>Local Security Policy içinde teker teker tanımlıdır. Burda aynı zamanda bu hakka hangi kullanıcının veya kullanıcı grubunun sahip olacağı da tanımlıdır. Örneğin, Load and unload device drivers hakkı ilk başta sadece Administrators grubuna verilmiştir. O zaman, biz bir kullanıcı yaratıp onu Administrator grubu üyesi yaparsak bu hakka sahip olmuş olur.
Şimdi bu Local Security'ye bir bakalım
Administrative Tools


Local Security Policy

Soldan Security Settings>Local Policies>User Rights Assignment

Sağ taraftan bir hakkın üzerine çift tıklarsak bu hakka sahip kullanıcıları ve kullanıcı gruplarını görürüz.
Bu hakkı başka bir kullanıcı veya gruba daha vermek için
Add User or Group... a tıklayalım.

Advanced




Find Now ile tüm kullanıcı ve grupların listesi gelir. İstediğimizi seçeriz.


Local Security>Account Policies ile password'ler le ilgili bazı güvenlik ayarları yapılabilir.
Örneğin, ilk başta kullanıcılar 42 günde bir şifrelerini değiştirmek zorundadır(User Manager'de kullanıcı ayarlarında password için
"never expire" seçilmemişse).


Maximun password age adı altında tanımlanan bu özelliği değiştirmek için üzerine çift tıklayalım.

999'a kadar gün sayısını arttırabiliriz.


0 yaparsak da hiç bir kullanıcının şifresi hiçbir zaman zaman aşımına uğramaz.


Aynı bölümde şifre belli sayıda üst üste yanlış girilirse kullanıcı hesabının kitlenmesi gibi işlemler de yapılabilir.



Grup ilkesi ile güvenlik sağlama
Başlat-çalıştır gpedit.msc yazarak grup ilkesine girelim. Kullanıcı yapılandırması bölümünde yönetim şablonlarını seçelim. Burda hakları belirleyelim.

Bunun dışında kullanıcı oluştururken sınırlı kullanıcı hakları atayarak bu işlemleri yapabiliriz.
Tabi bu hakları yukardaki işlemleri kullanarak dahada kısıtlı hale getirebiliriz.
Computer Management ile kullanıcı ve güvenlik ayarları

Windows XP Professional'ın sunduğu tüm ayarlara ulaşmak için ise: Control-panel>Administrative Tools



Kullanıcı ayarları Computer Management'ın bir bölümü olduğu için onu açıyoruz.
Soldan System Tools>Local Users and Groups>Users :



Bir kullanıcı isminin üstüne çift tıklarsanız özelliklerine ulaşırsınız.
Tab: General

XP'nin
policy ayarlarında varsayılan olarak her kullanıcı 42 günde bir şifresini değiştirmek zorundadır.
Password never expires seçilirse bu özellik bu kullanıcıyı etkilemez.
User Cannot change Password seçili ise kullanıcı kendi şifresini değiştiremez.
Account Disabled seçilirse, kullanıcı adını silmeden, kullanım dışı bırakmış oluruz.

tab: Profile
Bu ekranda kullanıcı her login olduğunda çalışacak bir
login script tanımlayabilirsiniz.



tab : Member of
Bu bölümde kullanıcının dahil olduğu grupları ayarlarız.
Her bir kullanıcıya ayrı ayrı hak tanımlamarı yapmak yerine kullanıcı grupları oluşturur, bu gruplara istediğimiz hakları verir ve aynı haklara sahip olacak kullanıcıları bu grupların üyesi yaparız.
XP ilk yüklendiğinde her birisi değişik haklara sahip önceden tanımlı bazı gruplar kendiliğinden oluşur.
Bir kullanıcı birden fazla gruba üye olabilir. Üye olduğu grupların haklarının birleşim kümesi kullanıcı için geçerlidir.
Tüm kullanıcılar oluşturulur oluşturulmaz Everyone grubunun üyesidir. Ancak bu grup bu ekranda gözükmez.
Add.. ile bu kullanıcıyı başka grupların üyesi yapabilirsiniz.
Şimdi buna bir bakalım.


Add..
Gelen ekranda grup ismini girip ok diyebilirsiniz.
Eğer grupları listelemek istiyorsanız Advanced...

Çok büyük bir ağda aradığınız grup ismini diğerlerinden ayırmak için bazı kriterler yazarak aratırsanız kolaylık olur.
Ancak şu an bizim makinamızda o kadar fazla grup tanımlı olmadığı için, biz sadece Find Now diyoruz ve tüm gruplar listeleniyor.



İstediğimiz grup ismine çift tıklayınca kullancı grubunun bilgisayar ismini de içeren tam ismi karşımıza geldi.
OK

Kullanıc şu anda iki grubun birden üyesi. Böylece bu iki grubun haklarına da sahip.


Windows XP Professional kurulduğunda önceden tanımlı bazı grupları kendisi oluşturuyor:




Sizde ek gruplar oluşturabilir ve
policy'ler ile bu gruplara haklar verebilirsiniz.
Şifreyi sıfırlamak

Computer Management içinden kullanıcının şifresini sıfırlayabilirsiniz ancak önemli bir nokta var.
Şimdi bir kullanıcının üzerine sağ tıklayıp Set Password diyelim.




Ancak bu özellik kullanıcı şifresini unuttuğu durumlar için yapılmış, bu yolla şifre değiştirmek tavsiye edilmeyen bir durum.


Bir uyarı ekranı çıkıyor.
"Şifrenin sıfırlanması geri döndürülemez veri kayıplarına yol açabilir. Güvenlik nedeniyle, Windows şifre sırıflandığında bu kullanıcının önceden oluşturduğu bazı bilgilere erişime izin vermeyecektir. Bu özelliği sadece kullanıcı şifresini unutmuşsa ve şifresiyle koruduğu dosyalar yoksa kullanın. Eğer şu anki şifrenizi biliyorsanız, Control Panel>User accounts içinden şifrenizi değiştirebilirsiniz."
Help ile detaylı bilgi alırsak:

Eğer kullanının şifresi yoksa veya varolan şifre biliniyorsa, şifreyi değiştirmek için Control Panel>User Accounts kullanılmalıdır.
Eğer buradan kullanıcı şifresi sıfırlanırsa;


  • [*]Kullanıcının public key ile şifrelediği e-postalar
    [*]Kaydedilmiş ve bilgisayarın hatırladığı internet şifreleri
    [*]Kullanıcının şifrelediği dosyalar
erişilemez hale gelecektir.
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#8
Ağ yapısını denetleme

Ağ yapısı hakkında ayrıntılı bilgi almak için

Başlat-programlar-donatılar-sistem araçları- sistem bilgisi
Bu pencerede araçlar bölümünde ağ tanılama seçeneğini seçerek. Sisteminizi tarayın dediğimizde ağ yapımız hakkında ayrıntılı bilgi alırız.

Donanım yapısını genel olarak test etmek

BAŞLAT-PROGRAMLAR-DONATILAR-SİSTEM ARAÇLARI- SİSTEM BİLGİSİ
Bu pencerede araçlar bölümünde directxdiagnostic tool u seçerek donanımlarımızı test edebiliriz.
Hakkında ayrıntılı bilgi alabiliriz.

Donanımda çakışma olup olmadığını veya sorun olup olmadığını kontrol etmek
BAŞLAT-PROGRAMLAR-DONATILAR-SİSTEM ARAÇLARI- SİSTEM BİLGİSİ
Bu pencerede sol bölmede donanımla ilgili bilgileri genel olarak alarak sorun olup olmadığını kontrol edebiliriz.


WINDOWSUN KATILIMSIZ KURULUMU

Öncelikle işletim sisteminizin kurulum CD'sindeki "SUPPORT\TOOLS" klasörünün içindeki "Deploy.cab" dosyasını bilgisayarınıza kopyalayın ve açın.
"setupmgr"'a tıklayarak, Windows Kur Yönetici Sihirbazını çalıştırın.
Yeni bir yanıt dosyası oluştur"kısmını seçip ilerliyoruz.
Windows Kur Yöneticinde oluşturacağımız yanıt dosyası bir kaç farklı kurulum yüklenmesine olanak sağlar.
· Windows Katılımsız Yükleme
· Sysprep Yüklemesi
· Uzaktan Yükleme Hizmetleri
Biz Windows Katılımsız Yüklemeyi seçip ilerleyeceğiz ama diğer seçenekleri de biraz açıklayayım.
· Windows Katılımsız Yükeme: Yazımızın başında bahsettiğimiz gibi Windows'umuzu CD'den kurup kurulum sırasında bize sorulan soruların yanıtlarını otomatik olarak verilmesi için bir yanıt dosyasına oluşturacağımız bölüm.
· Sysprep Yüklemesi: Deploy klasörünün içindeki "syspreb.exe" dosyasını çalıştırarak makinenin imajını alıp diğer makinelere dağıtmak için kullanılan her bir kullanıcı için oluşturduğumuz yanıt dosyası. Fakat Microsoft bile bunun çok kullanışsız olduğunun farkında (CD'lere bölemiyorsunuz vs...) ve zaten piyasadaki 3.party yazılımlar bu işi çok daha iyi yapıyor.
Uzaktan Yükleme Hizmeti: Adı üzerinde Windows'u uzaktaki başka bir makineden yüklemek için yanıt dosyası oluşturuyorsunuz diyelim ve bu konunun detaylarına girerek fazla kafa karıştırmayalım
Şimdi geldiğimiz kısım Windows kurulumu sırasında kullanıcının etkileşim düzeyini belirleyeceğimiz kısım. Biz elimizi ayağımızı sürmeyeceğimize göre "Tam otomatik" kısmını seçip ilerleyeceğiz.
Şuan için networkle işimiz yok biz Windows'u CD'den yükleyeceğimize göre "Hayır, bu yanıt dosyası bir CD'den yüklemek için kullanılacak" kısmını şeçerek ilerliyoruz.
Daha sonra normal windowsu kurarkenki bilgileri bizden isteyecek.
"Görüntü Ayarları" kısmını "Varsayılan" olarak bırakmanızı tavsiye ederim. Eğer ekranın tazeleme oranını 85 Hertz yaparsanız bilgisayarınızın açılmama olasılığı çok fazla. Bunları daha sonradan sürücülerinizi yükledikten sonra ayarlarsınız.
Bütün seçenekleri kendinize göre ayarladıktan sonra "Son" sekmesini tıklayarak geçiyoruz ve yanıt dosyamızı oluşturmuş oluyoruz. Deploy klasörünün içine bakarsanız 2 adet dosya oluşturmuş olduğunuzu görürsünüz. "Unattend.txt" ve "Unattend.bat". Bizim işimize yarayacak olan "Unattend.txt" dosyası.
Şimdi en önemli kısma geldik. Bu dosyayı diskete atarken direk atmıyoruz, isim ve uzantı değiştirerek atıyoruz. Windows bu ismi arıyor yoksa normal kurarmış gibi siz elle Next'lere devam edersiniz.
Yapmanız gereken tek şey "Unattend.txt" dosyasının ismini "winnt.sif" olarak değiştirmek ve diskete atmak. Buna dikkat edin diyorum, çünkü bir çok kullanıcı dosya uzantısını değiştirdim sanıyor ancak Windows varsayılan ayarlarında dosya uzantıları gizli olduğundan, sonuç "winnt.sif.txt" oluyor. Buraya bir kez daha dikkat edin diyerek artık "winnt.sif" dosyasını diskete atmakla yanıt dosyamızla işimiz bitiyor.
Windowsunuzu cd den boot olarak başlatın ve disketi yerleştirin. Eğer her seferinde yine cd ye dönüyorsa first boot u c: olarak ayarlayın
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#9
MSN Messenger'ı kapatmak***
Windows Messenger, Windows XP ile beraber masaüstünüze girdi. Program ekranın sağ alt köşesinde görev çubuğuna yerleşiyor ve konuşma balonları yardımıyla devamlı olarak bir kullanıcı hesabı açmanızı istiyor. Ancak bu çok uzun sürmeyecek!

İPUCU: Bu sohbet aracının tacizlerinden basit bir şekilde kurtulabilirsiniz. Bunun için Başlat menüsündeki Tüm Programlar/ Windows Messenger komutunu çalıştırın. Bu sayede söz konusu sohbet istemcisi ekrana gelecektir. Ekrana gelen pencere üzerindeki hesap açma sorusuna olumsuz yanıt verin. Şimdi program ana penceresindeki Araçlar/Seçenekler komutunu çalıştırın ve Tercihler kartını aktif hale getirin. Genel başlığı altında bulunan ilk iki seçenekteki işaretleri kaldırın. Böylece Messenger'ın çalışmasını engelleyebilirsiniz. Komple kaldırmak için daha önce bahsettiğimiz. Grup ilkesi(gpedit.msc) yararlanabilirsiniz.
Bilgisayar yönetimi
Denetim masası- yönetimsel araclar-bilgisayar yönetimi
Burda kullanıcıları denetlemeyi haklar vermeyi, günlük olayları takip ederek ne gibi sistemde sorunlar olduğunu takip edebilir.
Ayrıca sürücüler üstünde işlemler yapabiliriz. Yeni sürücü tanımlar , dosya biçimini değiştirir. Formatlama yapabiliriz.
Hizmetler bölümünde bilgisayarın hangi programı çalıştırıp çalıştırmayacağını belirleyebiliriz.
. Hata bildirimini engellemek***
XP, bir program kilitlenecek olursa, NT'den tanıdığımız Dr. Watson hata raporcusunu otomatik olarak çalıştırır. Ancak bu araç önceki versiyonundan farklı olarak her seferinde hafızanın bir kopyasını da Microsoft'a göndermek istiyor.
İPUCU: Başlat/Denetim Masası penceresinde, Performans ve Bakım bağlantısı altında bulunan Sistem üzerine tıklayın. Ekrana gelen pencere üzerinde bulunan Hata Bildirimi düğmesine tıklayın. Daha sonra "Hata bildirimini devre dışı bırak" seçeneğini işaretleyin ve "Önemli hata oluştuğunda bana bildir" seçeneğindeki işareti kaldırın.
Java desteği
İlk defa Windows XP kuran veya XP yüklü bir bilgisayar alanların ilk karşılaştığı sorunlardan biri, XP'nin Java'yı desteklememesidir. Web sohbet odaları veya bankacılık ve e-ticaret sitelerinde genellikle java kullanılmaktadır. Fakat Microsoft, Sun ile olan rekabetinden dolayı XP işletim sistemine java desteği koymamıştır. Bilindiği gibi Amerika'da Microsoft aleyhine açılan davalar sonunda XP servis paketinde hem java desteği hem de Internet Explorer, Medya player programlarını uninstal seçeneği konulmuştur.

Fakat şu an yeni çıkan servis paketi İngilizce sürüm içindir. Ayrıca herkesin malumu, kullanıcıların çoğu terbiye edilmiş
Windows XP kullandıkları için, bu yeni servis paketini yüklemeleri durumunda XP'ye elveda demek zorunda kalacaklardır. Uzun lafın kısası eğer java desteğine sahip olmak istiyorsanız
http://sss.tr.net/java/msjavx86.exe adresinden bu dosyayı çekip kurduğunuzda sorun kalmayacaktır.
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#10
Windows XP Ders Notları
Bilgisayarı kapattığımız halde elektriğin kesilmemesi.
İkinci karşılaşılan sorun bilgisayarı kapattığımız halde kasanın elektriğinin kesilmemesidir. ATX kasa bile olsa bu durumla karşılaşmamak için şu yolu izliyoruz; Başlat/Denetim Masası/Güç Seçenekleri, burada APM sekmesine tıklayıp, Gelişmiş Güç Yönetimi Desteğini Etkinleştir'e onay koyup Tamam'a tıklayıp çıkıyoruz.


Boot Dosyalarıyla Açılışı Hızlandırın***
Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\Bo otOp timizeFunction" anahtarına gidin, burada "Enable" adındaki string anahtarı bulun ve değerini "Y" yapın. Bu açılış zamanını hızlandırma da yardım edecektir.

Windows XP'yi Hızdan Uçurun***
Windows XP'nin yavaş çalıştığını düşünüyor ve hızlandırmak istiyor olabilirsiniz, işte size ilaç olacak bir ayar. Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\C ontr ol\PriorityControl" anahtarına gidin, burada sağ tıklayıp "new > DWORD value" deyin isim olarak ta "IRQ8Priority" deyin ve değerini "1" yapın.

Shared Document'i Kaldırın***
"My Computer"dan "Shared Document" klasörünü kaldırmak için Regedit'e girip; "HKEY_ LOCAL_MACHINESOFTWARE/
Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer/MyComput er/NameSpace/DelegateFolders" anahtarına gidin, burada
"{59031a47-3f72-44a7-89c5-5595fe6b 30ee}" anahtarını silin.
. Schedule Task Kapansın***
I.E 6 sunucuya her bağlandığında "schedule task" çalıştırmak ister, bu da kullanıcıya Internet'te yavaş surf olarak geri dönmektedir, zaten yavaş olan internet bağlantısını daha da yavaşlatmamak için bu özelliği kapatmakta fayda var. Bunun için; "HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/ Windows/CurrentVersion/Explorer/RemoteComputer/Nam eSpace" anahtarında ki "{D6277990-4C6A-11CF-8D87-OOAA0060 F5BF}" alt anahtarını silin

Her CD'de Autorun Olmasın İstiyorsanız***
Kronik sorun: Ne zaman CD sürü-cüsüne bir disk koysanız Windows XP'nin CD ile ne yapmak istediğinizi soran bir mesaj ile karşılaşırsınız. Bu can sıkıcı özelliği tarihe gömebilirsiniz. Nasıl mı? İşte yanıtı...

Pratik çözüm: Windows XP'nin CD sürücünüze yerleştirdiğiniz her CD için size içeriği ile ilgili nasıl bir işlem yapıl-ması gerektiğini soran mesajını görmek-ten sıkıldıysanız bu özelliği tamamen ka-patmanız ya da CD türlerine göre farklı işlemler yapmanız mümkün. CD sürücü-nüzün ikonu üzerinde sağ tıklayarak Özellikler seçeneği üzerin-den Otomatik Kullan sekme-sine ulaşın. Bu bölümde Windows XP'nin hangi tür CD'de nasıl bir işlem yapacağı-nı belirleyebilirsiniz.
Bu özelliği tamamen kapatmak için-se Çalıştır menüsünde regedit yaz-mak suretiyle Kayıt Defteri Düzenleyicisini açarak sırasıyla HKEY_LOCAL_MACHINE\ SYSTEM\ CurrentControlSet\Services\Cdrom kaydını bulun. Burada yer alan Autorun değerini "0" yaptığınızda Windows CD'leri otomatik olarak çalıştırmayı durdura-caktır. Otomatik çalıştırma fonksiyonu-nu geri almak için aynı işlemi Autorun değerini "1" haline getirerek tekrarlama-nız yeterli. Her işlem sonrasında kayıt kütüğünü kaydetmeyi unutmayın.
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#11
Windows 2000 oturum açma yöntemini kullanmak***
Windows XP kendine has bir oturum açma yöntemine sahiptir. Şayet buna alışamadıysanız, Windows 2000 yöntemini tekrar kullanabilirsiniz.

İPUCU: Başlat/Denetim Masası komutunu çalıştırın ve Kullanıcı Hesapları bağlantısına tıklayın. Bunun sonucunda ekrana gelen "kullanıcıların oturum açma ve kapatma şeklini değiştir" bağlantısına tıklayın ve "Karşılama ekranını kullan" seçeneğindeki işareti kaldırın. Böylece bir sonraki açılıştan itibaren karşınıza eski, alışıldık oturum açma rutini çıkar.
Başlat Menüsünü Hızlandırın***

Menülerin daha hızlı açılmasını istiyorsanız Regedit'e girip "HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop" anahtarına gidin ve "MenuShowDelay" değerini "1" yapın.

Windows XP'yi Hızlı Kapatma***
Yine "start > run -regedit" 'deyip Regedit'e giriyoruz, burada "HKEY_CURRENT_ USER\Control Panel\Desktop" anahtarına gidin, ve "AutoEndTask" DWORD değerinin değerini "1" yapın.

Bootvis ile sistem açılışını hızlandırmak***
XP, daha önceki Windows versiyonlarına kıyasla çok daha hızlı açılıyor, isterseniz açılış süresini daha da kısaltabilirsiniz.
İPUCU: Windows XP'nin açılışını hızlandırmak için Microsoft tarafından ücretsiz olarak sunulan ve üzerine tıklayarak yükleyebileceğiniz Bootvis isimli aracı kullanabilirsiniz. Kuruluma ihtiyaç duymayan programı kullanmak için arşiv dosyasını açmanız yeterli olacaktır. Bootvis'i çalıştırın ve Trace/Next Boot+Driver Delays komutunu çalıştırın. Son olarak ayarlar üzerinde değişiklik yapmadan OK düğmesine tıklayın. Bootvis, sistemi yeniden başlatacak ve ardından açılış işlemini analiz edecektir. Aynı zamanda sistemin açılışındaki her bir adımı grafik olarak da görüntüleyebilirsiniz. Daha sonra elde edilen sonuçlar doğrultusunda açılışın düzenlenmesi için Trace/Optimize System komutunu çalıştırın. Bunun sonucunda Windows XP bir kez daha yeniden başlatılacak ve açılış işlemi optimize edilecektir. Bundan böyle işletim sisteminiz, daha öncekine kıyasla biraz daha hızlı açılacaktır.
Ağ bağlantılarını hızlandırmak***

Windows XP, normalde yeni hizmeti "Ouality ofService"i (QoS) otomatik olarak yükler. Bu, hiçbir şey kazandırmamasına rağmen, DSL bağlantılar da dahil olmak üzere online bant genişliğinizin yüzde 20'sinin kaybolmasına neden olur.

İPUCU: QoS servisini kapatmalısınız. Bunun için Başlat/Çalıştır komutunu kullanarak "gpedit.msc" dosyasını açıp, Grup ilkesi penceresini görüntüleyin ve Bilgisayar Yapılandırması/Yönetim Şablonları/Ağ altında bulunan "QoS Paket Zamanlayıcısı" klasörünü aktif hale getirin. Burada bulunan "Ayrılabilir bant genişliğini sınırla özellikleri" öğesine iki kere tıklayın ve ekrana gelen penceredeki Etkin seçeneğini işaretleyin. Bunun sonucunda aktif hale geçen "Bant genişliği sınırı" kutusuna da "0" değerini girmelisiniz. Artık Internet bağlantınız öncekine kıyasla daha hızlı olacaktır.
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#12
Prefetch'i Silin Hızlanın***
İlk defa Windows XP'de gördüğümuz "Prefetch" yeni ve kullanışlı bir teknik olarak karşımıza çıkıyor. Fakat bazen Windows XP'yi kullandığımızda "Prefetch"in kullanılmayan linklerle dolduğunu görürüz ve bu da bilgisayarı yavaşlatır. Size önerim "Prefetch" klasörünü ayda bir kez silmeniz, bunun için "c:\windows\prefetch" adresinden "Prefetch" klasörünün içinde ne varsa silin ve bilgisayarı yeniden başlatın. Bilgisayarınız bir nebze olsun hızlanacaktır.

Rahatsız edici konuşma balonlarını kaldırmak

Zaman zaman Windows görev çubuğunda ekrana gelen konuşma balonları, sizi, örneğin Windows turu hakkında bilgilendirmek ister. Daha önemli şeyler ile ilgilenmeniz gerektiğinden bu daveti her seferinde reddetmek zorunda kalırsınız.

İPUCU: Başlat/Çalıştır komutu yardımıyla "regedit" dosyasını çalıştırarak Kayıt Defteri Düzenleyicisini çalıştırın ve "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\ Curr enlVersion\Explorer\Advanced" anahtarını aktif hale getirin. Farenin sağ düğmesini kullanarak, pencerenin sağ tarafındaki boş bir alana tıklayın ve açılan nesne menüsündeki Yeni/DWORD Değeri komutunu çalıştırın. Bu yeni öğeye isim olarak "EnableBalloonTip" yazın ve değerini de "0" olarak atayın. Windows XP yeniden başlatıldıktan sonra, sıkıcı konuşma balonları sizi artık çalışırken rahatsız edemezler. Bu balonları yeniden aktif hale getirmek isterseniz, biraz önce oluşturduğunuz öğenin değerini "1" olarak değiştirmeniz yeterli olacaktır.
Kilitlenme sonrasında otomatik restart

XP'nin ne kadar güvenli çalıştığını duymuşsunuzdur. Ancak bu işletim sistemi de çeşitli sorunlardan ötürü kilitlenebilir ve tabii ki aksi yönde herhangi bir şey yapılmadığında hareketsiz kalabilir.

İPUCU: Sistem kilitlendiğinde bilgisayarın otomatik olarak yeniden başlatılmasını sağlayan fonksiyonu etkinleştirin. Bunun için ilk olarak Başlat/Denetim Masası penceresindeki Sistem simgesini çalıştırın ve ekrana gelen pencere üzerindeki Gelişmiş kartını aktif hale getirin. Başlangıç ve Kurtarma başlığı altında bulunan ayarlar düğmesine tıklayın ve "Otomatik olarak yeniden başlat" seçeneğini üzerine tıklayarak işaretleyin. Bu sayede bilgisayar, sistem kilitlendiğinde sizin bir şey yapmanıza gerek kalmadan otomatik olarak yeniden başlatılacaktır
. Dahili PC hoparlörünü kapatmak

Dahili PC hoparlörü, çıkartabildiği tek mono bip sesi ile zamanın çok gerisinde kalmasına rağmen, tüm bilgisayarlarda halen bulunuyor. XP, normalde tüm sesler için ses kartını kullanıyor, ancak bazen PC Speaker'dan da ses gelebiliyor.

İPUCU: Aslında XP, PC hoparlörüne gerçekten ihtiyaç duymaz. Bunun için ilk olarak Kayıt Defteri Düzenleyicisini daha önce anlatıldığı şekilde çalıştırın ve "HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Sound" anahtarını aktif hale getirin. Burada bulunan "Beep" öğesinin değerini değiştirmek için üzerine iki kere tıklayın ve PC hoparlörünün XP altında kullanılmasını engellemek için değer olarak "No" kelimesini girin. Hoparlörü tekrar aktif hale getirmek için de söz konusu değeri daha sonra "Yes" olarak değiştirmeniz yeterli olacaktır. Bilgisayar yeniden başlatıldıktan sonra Windows XP çalıştığı sürece bip sesi duyulmayacaktır.
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#13
Windows XP'yi kendi logonuzla kullanmak
IBM veya Dell gibi tüm büyük üreticiler Windows XP yüklü bilgisayarlarında özel logolarını kullanabilirler. Siz de kendi logonuzu kullanmak isteyebilirsiniz.

İPUCU: Bunun için üzerine tıklayarak ÖZELLOGO.REG dosyasını sabit diskinize kaydedin. Daha sonra dosyanın bulunduğu klasörü açın ve bu dosya üzerine farenin sağ düğmesiyle tıklayın. Ekrana gelen Nesne menüsündeki Özellikler komutunu çalıştırın ve dosya içerisinde değişiklik yapabilmek için Öznitelikler başlığı altındaki "Salt okunur" seçeneğinin işaretli olmamasına dikkat edin. Tamam düğmesini tıklayarak bu pencereyi kapattıktan sonra dosya içeriğini değiştirmek için yine Nesne menüsündeki Düzenle komutunu çalıştırın. Dosya içerisinde bulunan "MY TEXT" ifadesi yerine kendi açıklamalarınızı girin ve "MY COMMAND" yerine de yerine getirilmesini istediğiniz direktifleri yazın. Örneğin devamlı olarak CHIP'in web sayfasının açılması gerekiyorsa buraya http://www.chip.com.tr adresini girmelisiniz. Kendi istediğiniz resmi kullanmanıza imkan tanıyan MYICON.ICO dosyası ise Windows klasörü içerisinde yer alan 24x24 piksel büyüklüğünde BMP biçiminde bir resmi içermelidir. Gerekirse, kendi istekleriniz doğrultusunda düzenlediğiniz .REG dosyasının ismini de değiştirebilirsiniz. Bu dosyanın içeriğinin kullanılabilmesi için üzerine iki kere tıklamanız yeterli olacaktır. Bundan sonra sistem yeniden başlatıldığında logonuz Başlat menüsünde çıkacaktır.
Windows XP açılış ekranını değiştirmek

Windows XP açılışında ekrana gelen resim size sıkıcı mı geliyor? Bunun yerine istediğiniz resmi kullanabilirsiniz.

İPUCU: Bunun için üzerine tıklayarak BootXP aracını kurun ve çalıştırın. Ancak BootXP'nin Shareware versiyonunun çalıştırılması için "Enter BootXP" düğmesi ekrana gelene kadar bir süre beklemeniz gerekli. Sistem açılışında kullanmak istediğiniz resmi seçmek için Browse düğmesine tıklayın. Your Boot Screen penceresindeki resmi işaretleyin ve "Set as your BootScreen" düğmesine tıklayın. BootXP, otomatik olarak orijinal BOOT.INI dosyasının bir yedeğinin oluşturacak ve açılış yöneticisi ekranına işletim sisteminin orijinal hali ile açılmasını sağlayacak yeni bir öğe ekleyecektir. Bu sayede istediğiniz zaman eski ayarlarınızı geri yükleyebilir veya işletim sistemini normal ekranı ile çalıştırabilirsiniz. Daha sonra BootXP'yi kapatın, Windows XP'yi yeniden başlatın ve yeni açılış resminizin zevkini çıkartın.


DİKKAT! Açılış ekranı 640x480 piksel çözünürlükte olmalı, 16 renk kullanmalı ve BMP biçiminde kaydedilmek zorundadır. "Get Boot Screen" komutunu kullanarak internetten hazır açılış ekranları indirebilirsiniz.
Dosyaları nesne menusunu kullanarak şifrelemek

Windows XP'nin NT Filesysteminin, yani dosya sistemi NTFS'in çok güvenli olduğu söylenebilir. Encrypted Filesystem (EFS/Şifrelenmiş Dosya Sistemi) ile verilerinizi şifre ile koruyabilirsiniz.

İPUCU: EFS, izinsiz kullanıcıların erişimlerini engellemek için tüm klasörü şifreler. İlgili komutu Nesne menüsüne ekleyerek söz konusu fonksiyondan tabii ki çok daha hızlı bir şekilde faydalanabilirsiniz. Bunun için, ilk olarak, Kayıt Defteri Düzenleyicisini çalıştırın ve "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows \Cur rentVersion\Explorer\Advanced" anahtarını aktif hale getirin. Farenin sağ düğmesiyle pencerenin sağ tarafındaki boş bir alana tıklayın ve Yeni/DWORD Değeri komutunu kullanarak "EcnryptionContextMenu" adında yeni bir öğe oluşturun. Daha sonra bu öğe üzerine iki kere tıklayarak değerini "1" olarak değiştirin. Bundan böyle klasörlerin Nesne menüsünde ekrana gelen yeni komutu kullanabilirsiniz.
DİKKAT! EFS kullanarak klasörleri şifrelemek için kesinlikle NTFS dosya sisteminin kullanılması gereklidir.
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#14
Programları önceliklerine göre düzenlemek
Eğer aynı anda birden çok program ile çalışıyorsanız ve hem sik kullandığınız hem de seyrek olarak ihtiyaç duyduğunuz programlar aynı şekilde yavaşlarsa, söz konusu uygulamaları önceliklerine göre düzenlemelisiniz.

İPUCU: Programların önceliklerini belirlemek için [Alt] + [Ctrl] + [Del] tuş kombinasyonunu kullanarak Windows Görev Yöneticisini çalıştırın ve ekrana gelen pencere üzerindeki işlemler kartını aktif hale getirin. Bu kart üzerinde, o anda çalışan programların bir listesi bulunur, istediğiniz programın üzerine sağ tuşla tıklayarak açılan nesne menüsündeki Öncelik Ata komutunu kullanarak altı öncelik derecesinden birini seçebilirsiniz. Bu şekilde her programın kullanacağı işlemci oranını belirleyerek, sık başvurduğunuz uygulamaların daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.
XP güncellemelerini kaydetmek

Windows XP güncellemeleri normalde yerel disk üzerine kaydedilemiyor. Yoksa kaydedilebiliyor mu?

İPUCU: Güncellemeleri yerel disk üzerine kaydetmek tabii ki mümkün.
http://v4.windowsupdate.microsoft.vom/tr/defa-ult.asp?corporate=true adresinde Corporate Edition güncellemelerini bulabilir ve bunları kaydedebilirsiniz.
. Startup Programlar

Bilgisayarı açtığımızda işletim sistemi yüklenirken bazı programlarda açılışta yüklenmek ister (örneğin icq netdetect agent), bunu engellemek için Start > Run > msconfig komutunu çalıştırın. "System Configuration Utility" karşımıza gelmiş oldu, buradan startup sekmesine gelip, başlangıçta yüklenmesini istemedi-ğimiz programları seçebiliriz, programları seçtikten sonra "apply" butona basıp sistemi yeniden başlat-mak gerekiyor.

Daha Fazla Güvenlik
Start > Run deyip "regedit" yazın, Regedit'te "HKEY_LO-CAL_MACHlNE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Lsa" anahtarına gidin burada "force-guest" DWORD değerini bulun, yoksa oluşturun bunun değerini "1" yapın. Bu sayede Windows XP "Advanced File System Security" aktif hale geçmiş olacak.

Daha Hızlı Kapansın
Windows XP kapanırken bildiğiniz gibi yapılanları kaydeder, Windows XP kapanırken biraz zamandan kazanmak istiyorsanız, Regedit'e girip "HKEY_CUR-RENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersio n\Policies\Explorer" anahtarına gidin, burada "NoSaveSettings" değerini bulun. Eğer çıkışta kayıt yapılmasını istemiyorsanız değeri "1" yapın, kayıt yapılmasını istiyorsanız "0" yapmanız yeterli.

Daha da Hızlansın
Windows XP'de NTFS dosya sistemi her dosya ve klasör için son erişim ve son güncelleme bilgilerini tutar. Bu özellik kullanışlı olsa da normal bir kullanıcı için çoğu zaman pek bir anlam ifade etmiyor. Bu özelliği kapatmak için Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\ Control\FileSystem" anahtarına gidip "NtfsDisableLastAccessUpdate" değerini bulun ve değerini "1" yapın.

Açıklama Yapmasın
Windows XP'de adet olduğu üzere mouse okuyla bir dosyanın ya da klasörün üzerine geldiğiniz zaman o dosya/klasör hakkında bilgiler verir. Bu özelliği kapatmak için "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\ CurrentVersion\Explore\Advanced" anahtarına gidin ve "ShowlnfoTip" DWORD değerini bulun ve değerini "0" yapın.
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#15
Windows XP CD'Sİ İstemesin
Sabit Diskinizde fazladan yer var diyelim(600MB'tan fazla), Windows XP cd'sindeki "İ386" klasörünü olduğu gibi sabit diskinize kopyalayın.(örneğin c:\i386) ve bunu Regedit'te belirtin. Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion" anahtarına gidin, burada "SourcePath" anahtarını bulun, ve karşısına "1386" klasörünü kopyaladığınız adresi yazın (c:\i386) gibi.


Bilgisayar Otomatik Kapanmıyor

Windows XP'den çıkarken bazen bilgisayarın otomatik olarak kapanmadığı olur. Bu sorunu halletmek için Regedit'e girip "HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop" anahtarına gidin, burada "PowerOffActive" DWORD değerini bulun ve değerini "1" olarak değiştirin.

Bilgisayarı Yeniden Başlatmadan Windows XP Yeniden Başlasın
Windows XP'de yaptığınız bazı değişikliklerden sonra bilgisayarı yeniden başlatmanız gerektiğini söyler ama bilgisayarı yeniden başlatıp zaman kaybetmeden sadece Windows XP'yi yeniden başlatmak istiyorsanız "shutdown" butonuna basarken "shift" tuşuna da basılı tutun, böylece bilgisayarı yeniden başlatmadan Windows XP'yi yeniden başlatmış oluyorsunuz.

Sabit Disk Performansını Artırın
Eğer Windows XP'de NTFS kullanıyorsanız (eğer kullanmıyorsanız şiddetle tavsiye ederim) diskinizin 12,5% kadarını MFT için kaydeder.(MFT = Master File Table) MFT fragmantasyonu sistem performansının orantılı biçimde düşmesine neden olabilir. Örneğin bilgisayarınızda yüzlerce program yükleyip kullanıyorsanız MFT kullanımı daha yüksek olacaktır, bu yüzde duruma göre 25% çıkması daha faydalı olacaktır. Eğer yüzdeyi bu değere çıkarmak istiyorsanız Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet \Control\FileSystem" anahtarına gidin, sağ tıklayıp "new > DWORD value" deyip yeni bir DWORD değeri oluşturun ve isim olarak "NtfsMftZoneReservation" verin, değer olarak 2 yazın ( 1=12,5% , 2=25%)

Açılış Diskinin Otomatik Optimize Edilmesi
Otomatik açılış diskinin optimize edilmesi için Regedit'e girip

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft \Dfrg\BootOptimizeFunction" anahtarına gidin burada "Enable" anahtarını bulun ve değerini "Y" yapın.
BSOD Çıktığında Yeniden Başlasın

Her ne kadar Windows XP'nin en güvenli, en hatasız Windows olarak lanse edilse de buna inananların sayısı bir elin beş parmağını geçmez sanırım. Bilgisayarınızın olası bir "sistem çökmesi" ya da "BSOD" olayında (BSOD = Blue Screen of Death yani ünlü mavi ekran) sistemi otomatik olarak yeniden başlatması için Regedit'e girip

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\C ontr ol\CrashControl" anahtarına gidin ve "AutoReboot" anahtarını bulun ve değerini "1" yapın.
Eski donanım sürücüleri
Eski donanımlarınızın XP sürücüleri yoksa ve XP otomatik olarak onları tanımıyorsa, Windows 2000 sürücülerini indirip deneyin.
Kurulum sırasında size uyarı mesajları verilse dahi devam etmek istediğinizi ısrarla belirtin. Herhalde 100'e yakın XP kurulumunda yüzlerce kez bunu yaptım ama herhangi bir sorun çıkmadı, yani XP çökmedi, ya da herhangi bir yan etki yaratmadı. Windows 2000 sürücülerinin XP üzerinde çalışma oranını yüzde 90 olarak belirlemek yanlış olmaz sanırım.
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#16
Administrator
Bazı programları kurmaya çalıştığınızda, oturumu kapayıp Administrator olarak sisteme girmenizi isterler. Bunun için oturumu kapatmanıza gerek yok. Klavyeden SHIFT tuşuna basılı tutarak kurmak istediğiniz programın se-tup dosyasına farenin sağ tuşuyla tıklayın. Çıkan menüden 'Run As..' seçeneğini seçip daha sonra çıkan pencereden en sevdiğiniz kullanıcı olan Administrator'ı seçerek şifresini girin ve OK'i tıklayın. Bu olay aynı zamanda başlat menüsündeki programlar için de geçerli oluyor.
Hibernate
Hibernate özelliğini biliyorsunuzdur. Windows'u 'hibernate' edersiniz, bilgisayarınızı tekrar açtığınızda çok daha hızlı açılır ve de kaldığınız yerden devam edersiniz. Hani çok eski Commodore 64 kullanıcıları bilir: İCE-64 diye bi ***** sistemi vardır, bu da ona benziyor. Hafızayı kaydet, sonra kaldığın yerden devam et. Ama bilgisayarınızı kapatırken bu özellik nedense menüde yoktur. Shift tuşuna basılı tuttuğunuzda hemen görünüverir. İlginç doğrusu. Microsoft bu olaya espritüyel açıdan bakıyor herhalde. En sevdiğiniz pastayı buzdolabının görünmeyen bir köşesine kaldıran anneniz gibi

Bir yığın dosyayı yeniden adlandırmak
Elimizde bir RESİMLER dizini var. Bunların isimleri karmakarışık. Bunların arasından istediklerimizi seçip bir sıraya koymamız lazım. Aynı anda 30 dosyanın ismini değiştirmeyi düşündünüz mü hiç ? Mesela benim garip isimlerle 30 tane resmim var. Dijital fotoğraf makineleriyle çekilen resimler genelde hep seri numarası gibi garip isimlerle isimlendiriliyor. Bunları alperl, alper2, alper3,vs. şeklinde sıraya sokabilirim. Diğer resimleri de aynı şekilde isimlendirebiliyorum. İstediğiniz dosyaları seçin. Sonra F2'ye basın ve ilk dosyanın değişecek ismini XP size sorsun. Gerisini bırakin o halletsin. Çok basit ama çok yararlı değil mi ?

Kendi kendine kapanmayan bilgisayar
Eğer 'Kapan!' dediğinizde XP kapanıyorsa ama bilgisayarınız kendiliğinden elektriği kesip kapanmıyorsa, sakın suçluyu bilgisayar olarak tesbit etmeyin. Birçok insan buna sinir oluyordur eminini. Tekrar rahatlamak için Control Panel'den Power Options'a (Güç Özellikleri) girin, APM'yi aktif hale getirin. Artık sizin bilgisayarınız da XP'den aldığı komut doğrultusunda kapanacaktır.

Network bağlantıları
Ağ üzerinde başka bir bilgisayara bağlanırken, XP öncelikle Scheduled Tasks'e (Zamanlanmış Görevler) bakar. Nedense bu bazen ilk bağlanırken 30 saniyeye varan yavaşlamalara neden olur. Bunu engellemek için Regedit'i açalım ve HKEY_LOCAL_MACHINE/ Software/Microsoft/ Windows/Current Version/ Explorer/RemoteComputer/ NameSpace yolunu bulalım. Buradan şu 'anahtarı' bulup silelim : {D6277990 4C6A11CF 8D87 OOAA0060F5BF). Ve Windows XP'yi yeniden başlatın.
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#17
W32.Blaster ve Türevlerinden Kurtulun
"Delikanlı bilgisayarcı 3. parti koruma yazılımları kurmaz, sistemine virüs bulaştırmaz" mantığıyla hareket edip de sistemine virüs bulaştırmayan delikanlı çok nadirdir. Özellikle son 2-3 ay içerisinde Microsoft Windows işletim sisteminin açıklarından yararlanarak ortaya çıkan bir çok virüs, çoğu kişiyi en amansız zamanda avlayabiliyor. Bunun önlemini almak mümkün, fakat özellikle son zamanların en popüler "solucanı" W32.Blaster veya türevi ile karşılaştıysanız ve sisteminiz onun elinde ise, önlem almanızın bir anlamı yok. Vakit, sistemi solucanlardan ve virüslerden kurtarma vaktidir, işe koyulalım. Önlemlere daha sonra bakarız.

W32.Blaster, diğer isimleriyle W32/Lovsan.worm.a, Win32.Poza.A, Lovsan , WORM_MSBLAST.A, W32/Blaster-A, W32/Blaster, Worm.Win32.Lovesan; daha önce Microsoft'un açıkladığı ve yamasını sunduğu bir açıktan faydalanan bir solucan. Açığı bulan birisi, uzaktan erişim ile sisteminizde istediği herşeyi yapabilir. Yani son derece tehlikeli bir durum.
Düzenli olarak işletim sistemini yamalayan ve firewall kullanan kişiler bu solucandan feci bir şekilde etkilenmediler. Uzaktan erişim portlar üzerinden yapıldığından ve aklı başında her firewall programı bu portları dinlediği ve koruduğu için, farkına varılmaması mümkün. Solucan, 135 nolu TCP portunu kullanan RPC servisindeki açıktan faydalanıyor. Çözümlere ve detaylı bilgilere geçmeden önce etkilenen işletim sistemlerinin de listesini vermek gerekiyor. Windows 98 ve ME dışındaki tüm Microsoft işletim sistemleri bu açığa sahip. Bunların içine Microsoft'un yeni göz ağrısı 2003 Server da dahil.
Eğer sisteminize W32.Blaster solucanı bulaştıysa, Internet' girdiğiniz anda RPC servisinde bir hata ile karşılaşacaksınız ve sistemin 60 saniye içerisinde yeniden başlatılacağı mesajını alacaksınız. RPC (Remote Procedure Call) servisinin Türkçe işletim sistemlerindeki karşılığı "Uzaktan Yordam Çağrısı". Bu servis sonlandırıldığı için sistemin 60 saniye içerisinde yeniden başlatılacağı mesajı geliyor:
Bu mesajla ilk karşılaşan kişilerin tepkisi genelde "Windows'um çöktü, bir format çekeyim şöyle güzelcene" oluyor. Windows'a şiddet göstermeden yapılması gereken işlemleri şöyle bir sıralayalım.
İlk olarak Internet'e bağlanmayın. Bağlanmadan önce mutlaka bir Firewall kurun. WindowsXP veya 2003 kullanıyorsanız, işletim sisteminin yapısında gelen Firewall'ı aktif hale getirmelisiniz. Bunu yapmak için, bağlantınıza sağ tuış tıklayıp, Advanced bölümünden Firewall'ı aktif hale getirmelisiniz
1. Eğer üçüncü parti Firewall yazılımlarından kullanmak isterseniz, tavsiyemiz ZoneAlarm Pro ve SyGate Personal Firewall olur. Fakat dosya çekmek lüksümüz şuanda yok, Windows'un kendi firewall'ını kullanmak şuanda yeterli.
2.
RPC servisinde hata oluştuğu zaman sistemin 60 içinde yeniden başlamasını engelleyeceğiz. Control Panel (Denetim Masası) - Administrative Tools (Yönetimsel Araçlar) - Services (Hizmetler) yolunu izleyin. Sağ pencerede RPC (Remote Procedure Call)'yi yani Uzaktan Yordam Çağrısını bulun.

Servisin üzerine sağ tuş tıklayıp özelliklere gelin.

Hata oluştuğu zaman yapılacak işlemi Recovery bölümünden ayarlıyoruz. Buradaki 3 seçeneği de Take No Action konumuna getiriyoruz.
3. Şimdiki adımda ise W32.Blaster solucanını ezeceğiz. Symantec'in W32.Blaster solucanını silme yazılımını
buraya tıklayarak çekebilirsiniz.
4.
Dosyayı çektikten sonra hemen çalıştırmayın. İlk başta Windows XP ile birlikte gelen "System Restore" (Sistem Geri Yükleme) özelliğini kapatmak gerekiyor. Windows 2003 ile bu özellik varsayılan olarak gelmiyor. System Restore'u kapatmak için, Bilgisayarım'a sağ tuş tıklayın ve System Restore (Sistem Geri Yükleme) bölümüne gelin. Buradan kapatabilirsiniz.
İşlemler bittikten sonra eski haline getirmenizi tavsiye ederiz. Aynı durum RPC Servisi için de geçerli.

5. Çektiğiniz dosyayı şimdi çalıştırın ve gerekli dosyaları ve registry kayıtlarını silmesine izin verin. Program tarama işlemini bitirdikten sonra sizi Microsoft'un bu açık için sağladığı yama adresine yönlendirecek. Hatta biz de üşengeçlik etmeyip bu sayfanın adresini de verelim.
Buraya tıklayın. Eğer FixBlast dosyası, dosya silemediğini söylerse, sistemi güvenli kipte açıp dosyayı tekrar çalıştırın.
6. Geçmiş olsun! Ayarları eski haline getirmeyi unutmayın.
Buradan çıkarılacak önemli sonuçlar da var.
· Micrososft işletim sistemi kullananlar sürekli tehdit altında. İşletim sisteminizi düzenli olarak "Güncelleme" işlemine tabii tutmalısınız. Eğer "herşeyi elle yapayım" derseniz, Micrososft'un TechNet sitesini takip etmenizi önereceğim. Güvenlik açıklarını takip etmek için
TechNet'in bu sayfasına gitmelisiniz.
· Özellikle sabit IP ile Internet'e çıkış yapan kişiler sistemlerinde mutlaka Firewall yazılımı kullanmalılar. Firewall kullananlar Blaster'dan neredeyse etkilenmediler.
· Sisteminizde mutlaka AntiVirüs yazılımı kullanın ve virüs tanımlamalarını mutlaka güncel tutun.
· Bana virüs bulaşmaz demeyin; günü birinde Blaster vari bir solucan / virüs kafanızı feci bir şekilde ağrıtabilir.
Belki birgün şu sistemleri virüsden koruma yollarına değiniriz de, yapılması gereken işlemleri tekrar gözden geçiririz.
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#18
En iyi Performans:
My computer i sag click leyin-properties-Advanced-Performance-Settings- Adjust for best performance i click leyip ok diyerek pencereleri kapatin.

Acilisi hizlandiralim:
Start / Run / Msconfig yazip Ok diyelim System Configuration Utility acilacaktir.Buradan En sagdaki Startup u secelim ve ctfmon disindaki bütün tikleri kaldiralim. (Not:windows acilisiyla beraber mutlaka aktif hale gecmesini istediginiz Programlar varsa örn. Antivirüs programlari gibi, bunlara ait tikleri kaldirmayin) Fakat ben ctfmon disindaki tüm tikleri kaldiriyorum.
Sadece Xp niz varsa acilisi hizlandirin. new
Bilgisayarinda Sadece Xp kurulu olan arkadaslar yapsin (Bilgisayarinda 2 isletim sisitemi kurulu olanlar bu ayari es gecsinler) My Computers i sag clickleyip properties deyin Advanced sekmesi altinda Startup und Recovery basligi var oradaki Settings a clickleyin ve sol taraftaki kutucuklarda gördügünüz tüm tikleri kaldirin.
Prefetch'i Silin Hızlanın:

İlk defa Windows XP'de gördüğümuz "Prefetch" yeni ve kullanışlı bir teknik olarak karşımıza çıkıyor. Fakat bazen Windows XP'yi kullandığımızda "Prefetch"in kullanılmayan linklerle dolduğunu görürüz ve bu da bilgisayarı yavaşlatır. Size önerim "Prefetch" klasörünü ayda bir kez silmeniz, bunun için "c:\windows\prefetch" adresinden "Prefetch" klasörünün içinde ne varsa silin ve bilgisayarı yeniden başlatın. Bilgisayarınız bir nebze olsun hızlanacaktır.

Baslangici Hizlandirin:
My Computer i cift tiklayin/Tools/Folder Options/View/Automatically search for Network Folders and Printers teki tik i kaldirin.
Hibernate i dektiv yapin :

Start/Settings/Control Panel/Performance and Meintenance/Power Options/Hibernate/Enable Hibernate nin tikini kaldirin.
Kilitlenme sonrasi otomatik restart :

My Computer i sag click leyip Advanced i secin ve oradanda Startup and Recovery basligi altindaki setting e click leyin , Sonrasinda System Failure altindaki Automatically Restart i tikleyin.
Otomatik Update leri engelleyin :

My Computer i sag click leyip Properties oradan da Automatic updates i secip Turn off Automatic Updates i clickleyin.

Otomatik hata bildirimlerini Engelleyin:

My Computer i sag click leyip Properties oradan da Advanced i secin dipte Error Reportingi göreceksiniz onu click leyip Disable Error Reporting i secip ok deyin.


Ekle/Kaldır Listesinden silinmeyen program isimlerinin silinmesi:

Bazen yanlışlıkla proramı bilgisayarınızdan silmek için programın klasörünü silersiniz. Bu durumda Denetim Masası / Program Ekle-Kaldır da o programı kaldırmaya çalıştığınızda kalkmaz. Bunun için tweakui yardımcı programı kullanabilirsiniz. Yoksa Başlat/Çalıştır/Regedit i çalıştırın
(Çalıştır'ı klavyeden çalıştırmak için win tuşu ile R tuşuna basın.)
1- HKEY_LOCAL_MACHINE 'i yanındaki + yı tıklayın açılan listeden
2- Software 'i açın, aynı şekilde takip edin
3- Microsoft 'u açın
4- Windows 'u açın
5- CurrentVersion 'u açın
6- Uninstall' ı açın
(Bilgisayarım \HKEY_LOCAL_MACHINE\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Uninstall)
Burada Program-Ekle kaldır daki listeyi göreceksiniz. Listeden kaldıramadıklarınızı DEL tuşuna basarak silin


13.Boot Optimizasyonu :

Start | Run « deyip asagidaki gibi yazalim ve Ok diyelim:
defrag c: -b
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#19
Fdisk Nedir? Nasıl Kullanılır? Yeni bir Harddisk aldınız, partition oluşturmadan formatlanamayacağı için kullanamazsınız. Eski harddiskinizi partitation' ini değiştirmek istiyorsunuz, tek partition yerine bölümleme yapıp bir veya birkaç partitation yaratmak istiyorsunuz. Ya da bölümlenmiş harddiskinizi tek partitation yapıp kullanmak istiyorsunuz.
İşte bu yazımızda bütün bu sorularınıza cevap bulacaksınız. Öncelikle yapmanız gereken bir AÇIŞ disketi hazırlamaktır. Bu AÇIŞ disketine de mutlaka FDISK.EXE, FORMAT.COM, SYS.COM, programlarını kopyalayınız. Şayet harddiskinizde yedeklenmesi gereken programlarınız varsa bölümleme işleminden evvel muhakkak başka bir yere (başka bir harddiske, back-up'a, disketlere, CD-Rom gibi )
Çünkü bölümleme yapacağınız harddiskteki bütün bilgiler silinecektir. Lütfen dikkatli okuyup uygulayınız ve sorumluluğun sadece size ait olduğunu unutmayınız
Bu isler için daha gelişmiş ve HDD'nizdeki bilgileri kaybetmeden bölümlemeleri degistiren PowerQuest Drive Image, Partitation Magic gibi programlar bulunmaktadır.
Biz işletim sisteminiz ile bedava gelen FDISK programını anlatacağız.

Partition Silinmesi

1 -Açılış disketimiz ile bilgisayarımızı( içinde muhakkak FDISK.EXE, FORMAT.COM, SYS.COM, programları bulunmalı.) açıp FDISK yazıp enter' a basarız. Sağdaki ekranı Enter ile geçeriz.
2 -
Şayet bilgisayarınızda 2 adet harddisk var ise soldaki gibi 5 seçenekli, tek harddisk varsa 4 seçenekli (5. seçenek olmayacak) Ana Ekran karşınıza gelecek. Beşinci seçenek, işlem yapacağınız harddiski belirlemek içindir. Tek harddiskiniz var ise 5. seçeneği yok farzedin. 3 yazıp enter' a basın.
3 -Gelen ekranda da 3 yazıp enter' a basın.
Şayet DOS olmayan (NTFS gibi) bir partitation varsa 4 yazıp enter' a basın.
4 -
Gelen ekranda 2. 3. vb. bölümlerinizi göreceksiniz. Üçe bölünmüş bir harddiskte E: F: yerine (bizim HDD ikinci olarak bağlı olduğundan bu şekilde görünüyor) D: E: görünecektir.
Sırası ile E - HDD in etiketini (E harfli HDD in Label' i ne ise onu yazacaksınız) - Y yazıp enter' layın.
5 -
Bu sefer de D - HDD in etiketini (D harfli HDD in Label' i ne ise onu yazacaksınız) - Y yazıp enter' layın.
6 -
Görüldüğü gibi uzatılmış bölümleri sildik.
7 -
ESC ile geri döneriz.
8 -
Ana ekranda bu sefer 2 yazar enter' a basarız.
9 -
Bu ekranda iken de Y seçili iken enter' a basarız ve uzatılmış ikinci partitation' u tamamen kaldırırız.
Yedeklerimizi Birinci partitation' a aldıysak veya C' yi silmeyip de sildiğimiz bölümleri tek bir parça yapacak isek bir önceki sayfada açıkladığımız 11. şıktan itibaren devam ederiz.
10 -
Birincil bölümü de kaldırıp tekbir partitation yaratacak isek veya bölümleme MB. larını değiştirecek isek Ana ekrandan 3 üncü seçenek ile yandaki ekrana geliriz ve burayı da 1 seçili iken enter ile geçeriz.
11 -
Volum Label (Harddiskimizn etiketini) i yazar ve Y ile enter' larız.
12 -
Evet bütün bölümleri kaldırdık.

Artık istediğimiz gibi tekbir partitation yaratabiliriz veya yeni bir bölümleme yapabiliriz.

Harddiskte Partitation Oluşturulması veya Bölümlenmesi
1 - Yeni harddiskinizi bilgisayarınıza gerektiği gibi düzgünce takip AÇIŞ disketiniz ile A sürücünüzden açınız. FDISK yazıp enter e basınız. Yandaki ekran karşınıza gelecektir.Harddiskiniz 512 MB.dan büyük yeni tiplerden ise Y ile enter deyip geçiniz.

2 - Şayet bilgisayarınızda 2 adet harddisk var ise soldaki gibi 5 seçenekli, tek harddisk varsa 4 seçenekli (5. seçenek olmayacak) bir ekran karşınıza gelecek. Besinci seçenek, işlem yapacağınız harddiski belirlemek içindir.


3 - Yukarıdaki pencerede 5. seçeneği seçerseniz yandaki pencere karşınıza gelecek ve isterseniz 2. harddiski seçip, o harddisk üzerinde işlem yaparsınız.
Bizim tavsiyemiz 2. harddisk olarak değil, tek harddisk olarak bağlayıp işlem yapmanız olacaktır. En ufak bir hatanız ile içinde bilgilerinizin olduğu, işlem yapmayacağınız harddiskinizin partitation' unu bozabileceğinizdir. Dolayısı ile bütün bilgileriniz de silinecektir.

4 - 2 nolu Ana ekrandan 1. seçeneği seçince yandaki ekrana geliriz.

5 -
Yukarıdaki ekrandan de 1. seçeneği seçince yandaki ekranla karşılaşırız ve bize harddiskimizin tamamını tek partitation olarak oluşturmak isteyip istemediğimizi sorar.

6 -
Y ile enter' a basarsak yanda görüldüğü gibi harddiskimizin tamamını tek partitation olarak oluşturmuş oluruz.Şayet bölümleme yapacak isek buraya N yazıp enter' a basarız ve 8. siktaki ekran gelir karşımıza.

7 -
ESC ile 2. ekrana geri döneriz ve buradan da 4. seçeneği seçersek yandaki gibi 100 % ünün tek partitation olarak yaptığımızı kontrol edebiliriz.( Biz denemek için 420 MB. lik bir harddisk kullandık, burada yazan rakam sizin harddiskinizin kapasitesini gösterecektir.)

8 -
Bölümleme yapmak için 6. ekranda N demiş isek soldaki harddiskimizin kapasitesinin tamamının yazılı olduğu ekran gelir karşımıza.

9 -
Burada bize birinci partitation kaç MB. olsun diye sormaktadır.Megabayt cinsinden veya ( % ) yüzde cinsinden belirtebiliriz. Biz 70% ini birinci olarak seçtik.

10 -
420 MB. lik HDD. imizin % 70 ini (285 MB.) birinci partitation olarak belirledik.
Dikkat ederseniz D:1 olarak görünmektedir.Tek harddisk bağlı olsa idi C:1 olarak görünecek idi.

11 -
Evet buraya kadar birincil partitation' u oluşturmuş olduk.

ESC ile geri dönüp yandaki ekranda bu sefer 2. seçeneği seçip enter' a basın.

12 -
Dikkat ederseniz geriye kalan %30 unu (420 MB.lik HDD imizin 122 MB.ini) ikincil partitation olarak yapabilceğimizi gösteren ekran gelir.Enter ile geçerek ikincil partitation olarak harddiskimizin geri kalanının tamamını seçip seçmeyeceğimiz ekrana geliriz.

13 -
Başka bir bölümleme yapmayacak isek bu ekranı da enter ile geçeriz.Ama daha fazla bölümleme yapacak isek buradaki rakamı istediğimiz gibi (örneğin 100 MB.) Sizin HDD.iniz diyelim ki 4.2 GB idi o zaman buradaki rakam 1220 olacak idi. O zaman farz edelim buraya 720 yazıp üçüncül partitation için de 500 MB.bırakabilirsiniz.

14 -
Biz enter ile geçtik ve görüldüğü gibi geri kalan kısmı da ikincil partitation olarak oluşturduk.Bilgisayarımızda tek HDD. takılı olsa idi E: yerine D: görünecekti.

15 -
ESC ile gene en üstteki 2 No.lu Ana ekrana döneriz. Simdi bu ekranda 2 yazıp enter' a basarız ve yandaki ekrana geliriz.Bu ekranda bize hangi partitation' i aktif olarak seçeceğimiz sorulur.

16 -
Mecburen 1 yazıp enter' lariz, yani C: den açılmasını seçmiş oluruz. Bize zaten diğerlerini de seçtirmez.( O zaman neden soruyor ? )Ana ekrandan 4 ile information' u seçince yandaki gibi C:1 in yanında A harfini (Active) görebiliriz.

Evet harddiskimizin partitation yaratma veya bölümleme işlemimizi bitirdik. Simdi bilgisayarımızı yeniden disket ile açıp;

FORMAT C:/S
FORMAT D:
FORMAT E:
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#20
Windows XP Ders Notları
73. Registry'i Düzenlemek
Registry'i düzenlemek, görmek ve arama yapmak için en temel araç sayılan KAYIT DEFTERİ DÜZENLEYİCİ (REGEDIT.EXE) bütün Windows sürümleri ile beraber geliyor. Fakat Başlat menüsünde bul-manız imkansız. Regedit'i açmak için BAŞLAT * ÇALIŞTIR yolunu izleyerek Çalıştır penceresini açın ve AÇ kutusuna REGEDIT yazıp Tamam'a tıklayın.

Bir diğer Kayıt Defteri Düzenleyici ise REGEDT32.EXE dosya adına sahip ve NT / 2000'de normal Regedit'in desteklemediği bazı değerleri görüntülemek ve değiştirmek için kullanılıyor.
Bundan sonra Regedit'i sık sık kullanacağımız için önerim Masaüstüne bir kısayol oluşturmanız. Böylece Regedit'e hızlıca ulaşabiliriz.
74. Registry Yedeği Almak ve Geri Yüklemek
Her zaman söylenilen bir klişeyi tekrarlamalıyım: Önce yedek alın. Bu her zaman işe yarar. Zorda kaldığınız bir durumda eski kayıt değerle-rini Registry'e geri yükleyerek sorundan kurtulabilirsiniz.

Tüm Registry'i Yedeklemek: Tüm kayıt veritabanını yedeklemek istiyorsak Kayıt Defteri Düzenleyicide DOSYA menüsünden VER komutunu çalıştırın. Açılan KAYIT DOSYASI VER pence-resinde KONUM bölümünden dosyayı nereye kaydetmek istediğinizi seçin ve DOSYA ADI bölümüne de hatırlatıcı bir isim verin. Örneğin "17-09-2002 Yedek" gibi. VERME ARALIĞI asıl önemli kısım. Tüm kayıt veritabanını yedekleyeceğimiz için burada TÜMÜ seçeneğinin seçili olması gerek. Daha sonra KAYDET tuşuna basarak verme işle-mini tamamlayabiliriz.
• Belli bir kısmi yedeklemek: Eğer sadece bir anahtarı yedeklemek istiyorsak durum yine aynı. İlk önce yedeğini almak istediğimiz anahtarı açıyoruz. Örneğin "HKEY_CURRENT_USER\Control Pa-nel". Daha sonra KAYIT DOSYASI VER penceresini açıyoruz ama bu sefer VERME ARALIĞI bölümünde SEÇİLİ DAL kısmını işaret-leyip KAYDET diyoruz.
REGISTRY (REGEDIT) Windows'un çalışmasında birinci sırada önem taşıyan dosyalardan birisi de Registry olarak bilinen kayıt veritabanıdır. Burada, kurulu yazılım ve donanımın yani sıra kullanıcıların bireysel ayarları hakkında da gerekli bilgiler saklanır.
Eğer Windows'u hızlandırmak istiyorsanız yolunuz mutlaka Registry'den de geçecektir. Artık ihtiyaç duyulmayan kayıtların temizlenmesi de sisteminize hız konusunda artılar getirir. Ancak sonuçlarından kesin olarak emin değilseniz Registry'de değişiklik yapmamaya dikkat etmelisiniz. Sistem kayıtları yani Registry, "System.dat" ve "User.dat" adı altında iki dosyadan oluşur. İlk dosyada sistemden alınan bilgiler, ikinci dosyada ise bireysel kullanıcı profili saklanır. Registry'yi oluşturan her iki dosya da sabit diskinizde Windows klasörü altında bulunur. Bu dosyalar gizli olarak belirtildikleri için default ayarları kullanarak Windows Gezgini ile klasöre göz attığınızda görünmezler. Ancak aşağıdaki işlemleri yaparak bu ve diğer bütün saklı dosyaları görünür hale getirebilirsiniz.
1- Önce Windows Gezgini'nde "Görünüm" menüsü altında yer alan "Klasör Seçenekleri..." ne tıklayın. (Windows Me'de ise Klasör Seçeneklerine Denetim Masası'ndan ulaşabilirsiniz)

2- Daha sonra açılan pencerede "Görünüm" kartına tıklayın ve listede "Gizli Dosyalar" altında yer alan "Tüm dosyaları göster" seçeneğini aktif hale getirin.

Windows'un güçlü ama tehlikeli kayıt düzenleyicisi ile çalışmak Eğer bu dosyaları normal bir metin düzenleyicisi ile açmak isterseniz karşınıza sadece karmaşık ve tanımlanamayan işaretler çıkacaktır. Kayıt veritabanının özel görüntüleme biçimine ise sadece Windows tarafından özel olarak geliştirilmiş düzenleyici ile ulaşabilirsiniz. Ancak bu araç, hatalı kullanımlarda gerçekten Windows için tehlike oluşturabileceğinden Microsoft tarafından gözlerden saklanmıştır. Dolayısıyla çalıştırmak için "Başlat" menüsünden "Çalıştır..."i kullanmanız gerekecektir.

Karşınıza çıkacak alana Win98/Me için regedit, Windows NT/2000 için ise regedit32 yazın ve "Tamam" tuşuna tıklayın.

Bu düzenleyicinin yapısının Windows Gezgini'ne büyük benzerlik gösterdiğini hemen fark edeceksiniz. Burada pencere iki bölümden oluşur. Sol pencerede kayıtların ana sütunu ve sağ pencerede ise bir kayda ait olan daha doğrusu alt bölümlere ait olan verileri görebiliriniz. Windows terminolojisinde bu bölümler "Anahtar" olarak adlandırılır. Bu tür bir anahtarın önünde yer alan artı işaretine tıklayarak diğer alt anahtarlara ulaşabilirsiniz. Böylelikle kompleks bir yapıya sahip kayıt veritabanının temellerine ulaşabilir ve kayıtları silip yenilerini de ekleyebilirsiniz. Örnek olarak Windows'a önceden girdiğiniz kullanıcı adini değiştirmek aşağıdaki adımları izleyerek değiştirebilirsiniz.

1- Önce yukarıda anlatıldığı gibi kayıt düzenleyicisini (Regedit) başlatın.
2- Daha sonra sırayla "HKEY_LOCAL_MACHINE" ana anahtarı altında yer alan "Software", "Microsoft" ve son olarak da "Windows" anahtarlarının önündeki artı (+) işaretine tıklayın.
3- Fare ile "Current Version" anahtarına tıklayın.
4- Gezginin sağ penceresinde "RegisteredOwner" tanımını arayın. Burada Windows'un başlatılması sırasında tanımladığınız adi bulacaksınız.
5- Bu adin üzerine çift tıkladığınızda küçük bir pencere açılır. Bu penceredeki alana yeni adi girebilirsiniz.
Kayıt düzenleyicisi ile çalışırken her zaman bir işlemi yapmadan önce 2 kere düşünün. Çünkü burada yapılacak hatalar oldukça tehlikelidir ve kayıt düzenleyicide bir işlemi gerçekleştirdiyseniz bir daha geriye dönüş yoktur. Bu da yanlışlıkla bir anahtar sildiğinizde artık onu ömür boyu unutabilirsiniz anlamında gelir. Düzenleme yaparken de her şey eski kayıtlar üzerine zamanlı olarak yazılır. Dolayısıyla bir hata durumunda eskisini geri yükleme gibi bir şansınız hiç yoktur. Son olarak hiç bir zaman da bir yanlış yaptığınızı anlama şansınız yoktur. Kayıt düzenleyici bu konuda hiçbir uyarı vermez. Sonuçları görmek için tek şans bilgisayarı bastan başlatmaktır. Ancak bu durumda da eğer daha önce yaptığınız giriş hatalı ise sistem bir daha açılmayabilir.
 
Üst