Verimli Ders Çalışmak İçin Neler Yapmalıyım

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Verimli Ders Çalışma Önerileri
Verimli Ders Çalışmak İçin Bazı Öneriler



VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ÖNERİLERİ
Öğrencilerin en büyük kaygısı ders çalışmak veya karşılığını alamamaktır. Bu kaygı sadece öğrenciyi etkilemekle kalmaz, onun yaşamındaki bir çok kişiyi de etkiler. “Çalışıyorum çalışıyorum ama bir türlü başarılı olamıyorum.” İşte bu cümle birçok öğrenciden duymaya alıştığımız bir cümledir. Böyle bir durumun yaşanmasındaki en büyük neden öğrencinin ders çalışmak için ayırdığı zamanı verimli geçirmemesidir. Ders çalışmak için masa başına oturan bir öğrenci 2 saat boyunca masadan kalkmaz ama bu 2 saatlik sürenin sadece yarım saatini verimli ve bilinçli bir şekilde geçiriyor olabilir. Bu ve bu tip durumlarla karşı karşıya kalmamak için işte size birkaç öneri...
*Çalışmaya başlamadan önce yapılacak ilk iş çalışma ortamının hazırlanmasıdır. Çalışacağımız oda olabildiğince sesiz olmalıdır ve aynı zamanda odanın iyice havalandırılması gerekir.

*Çalışacağımız masanın üzerinde, dikkatimizi dağıtacak, derse odaklanmamızı engelleyecek herhangi bir nesnenin olmaması gerekir. Çünkü verimli ders çalışmakta sıkıntı çeken birinin en önemli şikayeti odaklanamamak, konsantre olamamaktır.

*Ders çalışırken karnımızın aç veya çok tok olmaması gerekir.

*Ders çalışırken oturma pozisyonumuza dikkat etmeliyiz. Bunun için rahat bir sandalye seçmeliyiz. Bir koltukta veya yatakta uzanır vaziyette ders çalışmak bizi aşırı gevşetir ve uykumuzun gelmesine sebep olabilir.

*Ders çalışırken asla televizyon karşısında olmamalıyız. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi çalışırken sadece çalışacağımız konuya odaklanmamız gerekir. Televizyon, bilgisayar veya müzik, çalışacağımız konuya odaklanmada bizi zor durumda bırakabilir.

* "Acaba sınavı kazanabilecek miyim?"," Sınavı kazanamazsam ne yaparım, ailemin yüzüne nasıl bakarım?" Bu tip sorular ders çalışırken birçoğumuzun aklını kurcalar. Bu soruların bizim sınavda başarılı olmamıza en ufak bir yararı olmayacağı gibi aksine zarar vereceğini bilinçli bir şekilde kavrarsak o zaman bu soruların aklımızı kurcalamasından da kurtuluruz.

Nasa uzay üssünde yeni bir deneme yapılıyormuş. Gönüllü başvuranlar arasından Temel astronot adayı olarak seçilmiş. Ön elemede oldukça sıkı testleri geçen Temel, 3 aylik ikinci bir eğitim ile iyi bir astronot olabilmiş. Beklenen an gelmiş ve Temel bir maymunla birlikte uzay mekiğine binerek havalanmış. Atmosfer aşıldıktan sonra Temel'in ilk işi kendisine sıkı sıkıya söylenildiği gibi zarfları açıp maymunun ve kendisinin görev kartlarını okumak olmuş. Maymunun görevleri: "Yerküre ile bağlantıyı sürekli kontrol altında tutmak; her 2 saatte bir yörüngedeki sapmaları ayarlamak; füze içindeki hava basıncı, ısı, iletkenlik değerlerini aşağıya bildirmek; yakıt harcamasını ve motorların sırasını belirlemek..." diye devam ederken; okumaktan sıkılan Temel, kendi görev kartını açmış : "Maymunu iyi besle!"


*Ders çalışırken belirli aralıklarla çalışılan konunun tekrar edilmesi, o konunun akılda kalıcılığını arttırır.

*Ders çalışma esnasında uykunuzun geldiğini, yorulduğunuzu hissettiğiniz anda ders çalışmayı bırakın. Çünkü kendinizi yorgun ve uykulu hissettiğinizde çalışacağınız konuya odaklanmada zorluk çekebilirsiniz.

*Ders çalışma ve dinlenme sürenizi mutlaka iyi ayarlayınız. Ortalama 50 dakika ders 10 dakika da dinlenmek için zaman ayırınız.

*Ders çalışmaya başlayacağınız zamanı çok iyi ayarlamalısınız. Günün en verimli zamanı sabah saatleridir. Çünkü o saatlerde zihnimiz henüz boştur. Yeni bilgiler edinmeye hazırdır. Ama iyi bir uykudan sonra güzel bir kahvaltı yaparak ders çalışmaya başlamak en etkili yöntemdir.

*Ders çalışmaya başlamadan önce ödevlerinizin neler olduğunu, hangi derslere sırasıyla çalışacağınızı, o gün gördüğünüz derslerle ilgili tekrarlarınızı nasıl yapacağınızı iyi bilmeniz gerekir. Çalışma masasına oturup da dakikalarca acaba ben bugün ne çalışsam gibi düşüncelerle zamanınızı boşa geçirmeyin.

*Son olarak ders çalışmanız bittikten sonra çalıştığınız, yeni öğrendiğiniz konu hakkında, çalışırken tuttuğunuz notlara son bir kez göz gezdirip, eksik olduğunuz veya tam olarak anlamadığınızı hissettiğiniz yerleri tekrarlayın. Ve de neler öğrendiğinizi çalışmanız bittikten sonra bire yere yazın. Hangi konuyu öğrendiniz, hangi konuyu tekrar ettiniz, hangi testleri çözdünüz bunları bilmenizde yarar vardır.

Sevgili gençler, sizlerden beklentimiz bu önerilerimize kulak vermeniz ve en azından bir kere de olsa bu önerilerimizi uygulamanız. Emin olunuz ki bir kere de olsa uyguladıktan sonra işe yaradığını görecek ve çalışma sisteminizdeki değişiklik kendini göstermeye başlayacaktır.

 
Üst