Vatandaşlık Temel Hak ve Görevleri Nelerdir

Eylül

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Vatandaşlık Temel Hak ve Görevleri Nelerdir

Vatandaş: Bir devlet içinde medeni ve siyasi haklara sahip kişiye vatandaş denir. Kişiyi bir devlete bağlayan siyasal ve hukuksal bağa da vatandaşlık bağı adı verilir.Vatandaşlık kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir.

Vatandaşın temel hakları nelerdir: Yurdumuzda herkes aynı haklara sahiptir, kanunlar önünde eşittir. Vatandaşın hakkını savunmayı devlet üstlenmiştir. Hakkını aramak isteyen her yurttaş devlete başvurur.

Herkes kişiliğine bağlı dokunulmaz devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlerini kullanma hakkına sahiptir.


Bunlar;

Düşünce ve inanç özgürlüğü, .

Bilim sanat, araştırma özgürlüğü,

Kişi dokunulmazlığı,

Yaşama hakkı,

Din ve vicdan özgürlüğü,

Konut dokunulmazlığı,

Yerleşme ve seyahat özgürlüğü,
C. Vatandaşın Devlete Karşı Görevleri

1. İlk öğrenim görme : Anayasamıza göre ilk öğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır. Vatandaşın hem hakkı hem görevidir.
2. Kanunlara uyma ve kuralları saygılı olma: İçinde yaşadığımız toplumda düzenli bir hayat yaşamak için toplumun kurallarına ve devletin koyduğu kanunlara uymak zorundayız.

Kanun ve kurallara saygısızlık devlet ve toplumun düzenini bozar.
3. Askerlik yapma : 20 yaşına giren, sağlam olan, TC vatandaşı olan her Türk erkeği askere alınır. Görev süresini bitirenler terhis olur. Gerekirse 41 yaşına kadar tekrar askere çağrılabilir.4. Vergi vermek : Vergi, vatandaşların önceden belirlenmiş kurallara göre devletin görevlerini yerine getirebilmesi için herkesin mali gücüne göre devlete ödedikleri paradır. Yalnızca vatandaşlardan değil ülkede ticari faaliyette bulunan herkesten alınır.5. Seçimlere katılma : Vatarşın hem hakkı hem görevidir. Oy verme yaşına gelen ve oy verme hakkına sahip olan her vatandaş seçme hakkına sahiptir. Ancak silah altında bulunan er ve erbaşlar, askeri öğrenciler, ceza ve tevkif eylerinde bulunan. hükümller oy kullanamazlar.Ülkemizde seçimler yargının yönetimi ve denetimi altındadır.


Seçim işlerinin yürütülmesi

Seçim işlerini seçim kurulları yürütür.

Bu kurullar:

Yüksek seçim kurulu, İl seçim kurulu, İlçe seçim kurulu, Sandık kurulu
 
Üst