UNESCO Tarihi Mirasları Listesi ve Tarihleri

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Türkiye’de UNESCO’nun Tarihi Miras Listesi ve Tarihleri

İnsanlık tarihinin tüm evresinde insanların yaşadığı alanlar, hüküm sürdüğü topraklar hep değerli olmuştur. İnsanlık açısından önem az eden yerler UNESCO tarafından korumaya alınıp gelecek nesillere aktarılacak şekilde korunmaktadır.

2009 yılı başında alınan kayıtlara göre, Dünya Mirası listesinde; 679 kültürel/arkeolojik sit,174 doğal sit, 25 tane ise karma (doğal ve kültürel) sit olmak üzere toplamda 878 doğal ya da kültürel varlık mevcuttur.

UNESCO Dünya Mirası listesinde Türkiye’ye ait 10 alan bulunmaktadır. Ayrıca şuan UNESCO’ya 26 alan göstererek aday olmuş durumdadır.

Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras listesinde olan alanları;

İSTANBUL TARİHİ ALANLARI:

Üç büyük imparatorluk dönemini yaşamış İstanbul’un tarihi alanları 1985 senesinde UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır.

SAFRANBOLU/KARABÜK:

Karabük ilinin Safranbolu ilçesi camileriyle,tarihi çarşısıyla, mahalleleri ve orjinal o bölgeye ait ev modelleri ile ilgi gören turistik bir bölgedir. Bu nedenle Safranbolu 1994 yılında kentsel mimari özelliği ile UNESCO listesinde yerini almıştır.



HATTUŞAŞ/ÇORUM:

Hattuşaş, milattan önce 17. ve 13. yüzyıllar arasında Hitit devletine başkentlik yapmıştır. Hattuşaş, Çorum’a 82 km uzaklıkta bulunan Boğazköy’de kurulmuştur. Hattuşaş Antik Kenti 1986 senesinde UNESCO tarafından korunma altına alınmıştır.

GÖREME MİLLİ PARKI/NEVŞEHİR

Göreme milli parkı 1985 yılında doğal ve kültürel varlık olduğundan dolayı UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır.

ULU CAMİ ŞİFAHANESİ/DİVRİĞİ-SİVAS

Ulu cami şifahanesi, UNESCO’nun dünya mirası olarak kabul ettiği mimari bir yapıdır. Ulu cami şifahanesi, cami ve türbeden meydana gelmektedir. Bu mimari yapıt 1985 senesinde UNESCO Dünya mirası listesine alınmıştır.

NEMRUT DAĞI/ ADIYAMAN

Bu dağ içerisinde Kommagene kralı Antiokus’un mezarı bulunmaktadır. Bu nedenle 1987 senesinde Nemrut Dağı, UNESCO Dünya Mirası listesine kaydedilmiştir. Burası Kommagene döneminden kalma antik bir kent özelliğindedir.

XANTHOS LETOON/ANTALYA

Milattan önce 700-300 yılları arasında yaşadıkları tahmin edilen Likyalıların başkenti Xanthos’tur. Burası aynı zamanda antik çağda Likya’nın en büyük idari merkezi konumuna gelmiştir.
1988 yılında Xanthos, UNESCO Dünya Mirası listesine dönemin en önemli dini merkezi olarak adını yazdırmıştır.

HERAPOLİS/PAMUKKALE-DENİZLİ

Kutsal kent Frigya Hierapolisi, Doğu’nun antik kentlerinden birisidir. Bu sit alanı 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir.

TRUVA ANTİK ŞEHRİ/ÇANAKKALE

Truva antik kenti, Homeros’un İlyeda destanında geçen Truva savaşının yaptığı yer olarak bilinir. Truva antik kenti 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir.
4000 yıllık bir geçmişi olan bu antik kentte dünyanın en ünlü arkeolojik alanları vardır diyebiliriz.

SELİMİYE CAMİ/EDİRNE

Mimar Sinan’ın 80 yaşında yaptığı ustalık eseridir. Aynı zamanda Osmanlı-Türk sanatının baş mimari yapıtıdır.
 
Üst