Turizm Haftasıyla İlgili Yazılar

Eylül

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Turizm Haftası İle İlgili Yazı




Turizm Haftası Yazıları

Turizm Haftası

Turizm bir ülkenin milli değerlerinden biridir. Bacasız sanayi olarak adlandırılır ve ülke ekonomisi için büyük önem taşır. Ülke dışından veya ülke içinden insan gruplarının tarihi, sosyal, kültürel ve doğal açıdan önem taşıyan bir bölgeye yaptıkları geziye ve bu geziden ortaya çıkan potansiyele genel olarak turizm denir. Yurt dışından gelenler dış turizm, yurt içinden gelenler ise iç turizmi oluşturur.

Deniz, kum ve plajlarının güzelliğinden dolayı Antalya ve Muğla illerimiz, en önemli tatil turizmi bölgelerimizdir. Gerek yurt dışından, gerekse yurt içinden bir çok insan tatillerini geçirmek üzere bu ve bunun gibi yörelerimize giderler. İstanbul ise Kültür turizmi açısından en önemli ilimizdir. Bir çok yabancı turist İstanbul'a gelerek tarihi yerleri gezerler. Yurt dışından turistin gelmesi demek, ülkeye döviz girmesi demektir. Ülkeye döviz girmesi de ülkenin kalkınmasını ve zenginleşmesini sağlar. Bu nedenle turizmin yaygınlaşması için elimizden geleni yapmalı, ülke tanıtımına katkıda bulunmalı, dışarıdan gelen turistlere iyi davranmalı, onların ülkeye tekrar gelmeleri için iyi izlenimler bırakmalıyız.

Ekonomik açıdan turizm ülkelere büyük katkılar sağladığından, alanı da çok genişlemiştir. Önceleri sadece tatil ve kültür turizminden söz edilirken, şimdilerde spor turizmi, konferans turizmi gibi turizmler de yaygınlaşmaya başlamıştır.

insanların dinlenme, eğlenme, gezip görme, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliğe katılma amacıyla yaptıkları gezilere ve bunlardan doğan ilişkilere denir. Turizm, ülkeye canlılık ve gelir getirir. Günümüzde bir sanayi dalı haline gelmiştir. Ülke sınırları içinde insanların turizm faaliyetlerine katılmasına iç turizm, bir ülkeden başka ülkelere yapılan turizm faaliyetlerine de dış turizm denir.

Türkiye’de Turizmi Etkileyen Faktörler

İklim
Yerşekilleri
Bitki ve hayvan türleri
Su kaynakları
Tarihi eserler
Kültürel değerler
Ulaşım

Son yıllarda ülkemizde gelişen turizm dallarından biri de yat turizmidir. Turistler yatlarda konaklamakta ihtiyaçlarını da gittikleri yerlerden karşılmaktadır.

Türkiye’nin Turistik Değerleri


Türkiye tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikler bakımından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alır. Yine çeşitli iklim, bitki ve yer şekillerine sahip olması Türkiye’nin turizm potansiyelini artırmaktadır. Türkiye’nin turistik değerlerini doğal güzellikler ve tarihi zenginlikler olarak iki gruba ayırabiliriz.

Doğal Güzellikler

pamukkaleÜlkemizde turizm potansiyelinin önemli bir kısmını oluşturan doğal güzellikler içerisinde deniz turizmi önde gelir. Yazların erken başlaması ve uzun sürmesi, doğal ve temiz kumsalların varlığı deniz turizminin gelişmesinde etkili olmuştur. Bu güzelliklere maki, meşe ve çam ormanları ile masmavi körfezler eklenince bir çok yer turizm merkezi haline gelmiştir. Başta Antalya olmak üzere Marmaris, Bodrum, Kuşadası, Çeşme, Manavgat, Side, Kemer, Kaş, Fethiye deniz turizminin en fazla geliştiği yerlerdir.

Son yıllarda ülkemizde gelişen turizm dallarından biri de yat turizmidir. Turistler yatlarda konaklamakta ihtiyaçlarını da gittikleri yerlerden karşılmaktadır.

Çoğu kez dar ve derin vadiler içerisinde akan akarsularımızın bazı eşsiz güzellikte manzaralara sahip çağlayanlar (Düden, Kurşunlu, Manavgat, Tortum) oluşturmaları ve rafting, kano gibi akarsu sporlarına elverişli olmaları nedeniyle (Çoruh, Dicle, Fırat, Sakarya, Seyhan, Ceyhan, Dalaman, Göksu) turizm bakımından önemli potansiyel oluşturmaktadır.

Ülkemize turist çeken yerlerden bir diğeri de göllerdir. Özellikle çok sayıda kuş türünü barındıran ve kuş cenneti olarak adlandırılan Manyas Gölü gibi sulak alanlar turistik açıdan önemlidir.

Türkiye’de yer yapısının kırıklı olması nedeniyle oluşan termal kaynaklar yaygındır. Bir çok hastalığın tedavisinde yararlanılan ve termal turizmin gelişmesinde etkili olan bu kaynakların başlıcaları; Bursa, Denizli, Afyonkarahisar, Balıkesir, Yalova, Ankara ve Sivas’ta bulunur. Akdeniz Bölgesi‘nde yaygın olarak görülen mağaralar (Karain, İnsuyu, Damlataş vb) ile Mersin’deki Cennet ve Cehennem obrukları ile Pamukkale travertenleri gibi karstik süreçler sonucunda oluşan yer şekilleri turistik doğal güzellikler arasında yer almaktadır. Ürgüp, Göreme ve Avanos çevresinde, yaygın olarak görülen peribacaları Türkiye’de en çok turist çeken yer şekillerindendir. Ülkemizdeki dağlar bir çok bakımdan olumsuzluklara neden olsa da doğal güzellikler ve kış turizmi açısından önemli potansiyele sahiptir. Kış sporlarının yapıldığı başlıca merkezler; Bursa (Uludağ), Bolu (Kartalkaya), Kayseri (Erciyes), Kastamonu (İlgaz), Erzurum (Palandöken), ve Kars (Sarıkamış) tır.

Tarihi Değerler

Tarih öncesi ve tarihi devirler boyunca ülkemizde çok çeşitli medeniyetler kurulmuştur. Bu medeniyetlerden kalan eserler Türkiye’yi dünyanın tarihi eserler bakımından en zengin ülkelerden biri haline getirmiştir.

Hititler döneminden kalma şehir kalıntılarına, Alacahöyük (Çorum), Kültepe (Kayseri), Aslantepe (Malatya)’da rastlanır. Ayrıca Van Gölü civarında Urartular’a, İç Batı Anadolu’da Friglere, Batı Anadolu’da İyonlar’a ait tarihi kalıntılar yer alır.

Selçuklular ve Osmanlılar’dan kalma eserler (camiler, hanlar, hamamlar, ve kümbetler) ülkemizin hemen her tarafında yaygın olarak görülür. Selçuklu eserleri Konya, Kayseri, Sivas, Diyarbakır ve Erzurum’da, Osmanlı eserleri ise istanbul, Bursa ve Edirne’de yoğunlaşmıştır. Çanakkale Savaşı’nda şehit düşen askerlerimiz anısına yapılan şehitlikler ile Kurtuluş Savaşı’nın yaşandığı alanlar çok sayıda turist çeken yerlerin başında gelmektedir.

Türkiye’de Turizmin Gelişmesi ve Turizmin Ekonomideki Yeri

Ülkemizde turizmin gelişmesini sağlamak amacıyla 1923 yılında Atatürk’ün isteği ile kurulan ve günümüzdeki adı “Türkiye Turing ve Otomobil Kanunu” olan “Türk Seyyahin Cemiyeti” kurulmuştur. Eski eserlerin onarılması ve hizmete açılmasında bu kurumun büyük katkısı olmuştur.

Özellikle 1985′den sonra turizm yatırımlarının artırılması, turizm sektörüne verilen krediler, ulaşım şartlarının geliştirilmesi ve tanıtım kampanyaları ile birlikte Türkiye’ye gelen turist sayısında ve elde edilen gelir miktarında ciddi artışlar olmuştur.
2006 yılında turizmden elde edilen gelir 14 milyar doları geçmiştir.

Turizmin gelişmesi

Ülkeye giren döviz miktarında,
İstihdam oranında,
Milli gelirin artmasında,
Alt yapı imkanlarının gelişmesinde,
Bankacılık, ticaret, ulaşım, gıda, hediyelik eşya gibi bir çok sektörünün gelişmesinde etkili olmuştur.

 
Üst