Tartışmacı Anlatım Nedir - Tartışmacı Anlatım Özellikleri

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
anlatım biçimleri - tartışmacı anlatım biçimi - tartışmacı anlatımın özellikleri

Herhangi bir alanda ileri sürülen bir görüşün yanlışlığını kanıtlamak, o tezi çürütmek veya değiştirmek amacıyla yazılan yazılarda kullanılan bir anlatım biçimidir.

Tartışmacı anlatımın genel özelliklerinden bazıları şunlardır:

* Daha çok eleştiri, makale, deneme gibi düşünce yazılarında kullanılır.

* Ortaya atılan görüşler genellikle kanıtlanır.

* Yazının başında yazarın karşı çıktığı düşünce belirtilir. Daha sonra yazar bu düşünceleri hangi yönden ve neden yanlış bulduğunu açıklar. Sonra da bunları kanıtlarla desteklemeye çalışır.

* Gerek duyuluyorsa örnekler, bilirkişi raporları, konunun uzmanlarının sözleri, bilimsel araştırma sonuçları, sayısal veriler gibi kanıtlar gösterilerek okuyucu ikna edilmeye, inandırılmaya çalışılır.

* Devrik cümlelere de rastlanılabilir.

* Sohbet ve söyleşi gibi rahat, samimi bir dile sahiptir.


Örnek: “Türkçenin kurallarına uygun olarak dikkatle türetilen güzel, yeni terimlere Türkçe yerine Öztürkçe diyerek bir ayrım yapmak, hele hele bu terimlere uydurmaca demek büyük bir hatadır.

Kaldı ki diğer Türk budunları halkları, toplulukları ile dil birliğimizi bozuyor diye, Türkçe terimlere karşı çıkanlar herhalde çoğu kez yanılmışlardır. Çünkü o ‘yeni’ terimlerin bir çoğuna ya da benzerine Kazak, Özbek gibi Türk lehçelerinde rastladım.” (O. Sinanoğlu, Bye Bye Türkçe)


vikipedia
 
K

Kayıtsız Üye

#2
ÖRNEK
Babalarla çocuklar birbirlerini anlamıyor diye yapılan eleştiriye katılmıyorum. Çünkü uygarlık değiştiren bir toplumda babalarla çocuklar elbette anlaşamayacak. Bugün babalarla çocuklar arasındaki bilgi, inanç, töre dünya görüşü vb. bakımdan anlaşmazlık neden yadırganıyor. Biz babalarla çocukların anlaşamamalarından değil anlaşma larından korkmalıyız. Eğer anlaşırlarsa gelişme durmuş demektir.

Bu parçada yazar “babalarla çocukların anlaşmaları gerektiği” düşüncesine karşı çıkmaktadır. Yazar, çocukların babalarına göre daha ileride olmaları gerektiğini savunmakta ve bunu okuyucuya da kabul ettirmeye çalışmaktadır.
 
F
#5
Çok başarılı demek isterdim.Ama ben böyle başarısız tartışmacı anlatım görmedim.Alın size örenek:Bazı bilim adamları yanlış, anlaşılmaz bir Türkçe ile yazıyorlar. Üstelik bunlar, edebiyatçı olmadıklarını ileri sürerek, hoş görülmelerini de istiyorlar. Ama bu, mazeret olamaz. Çünkü bizim onlardan istediğimiz; duygu ve düşüncelerini düzgün bir dille yazmalarıdır. Bunun için de sanatçı olmaya gerek yoktur. Her insan ana dilini hatasız kullanacak ölçüde bilmelidir bence.” Arkadaşlar bu paragraf'tan yararlanabilirsiniz.:) :cool: Fidan ÜNVEREN.
 
Üst