Soyunun Tükendiğine İnanılan Ama Halen Yaşayan 10 Balık Türü Hakkında Bilgi

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Soyunun Tükendiğine İnanılan Ama Halen Yaşayan 10 Balık Türü Hakkında Bilgi

Soyunun tükendiğine inanılan ve jeolojik dönemde yaşayan canlıların, günümüzde örneklerine rastlanabiliyor. Üstelik şuan yaşayan türlerin, jeolojik dönemde yaşayanlarla arasında hiçbir fark da bulunamıyor. Bir canlının jeolojik dönemden bu döneme hayatta kalamamasının en önemli nedenlerinden biri zamana ayak uyduramadıkları için yokolmalarıdır. Bu da Evrim teorisinin en önemli dayanaklarından biridir. Ancak günümüzde artık yaşamadığı varsayılan balık türlerine rastlanabiliyor. Bu liste de bununla ilgili. Aşağıda soyunun tükenildiğine inanılan ama halen yaşayan 10 balık türünü bulabilirsiniz.



10- Deniz Balığı




Araştırmalar bu yılan balığına benzeyen deniz balığının 300 milyon yıldır var olduğunu söylüyor. Yani dinazorlar bu dünyayı terk ettiklerinde bu deniz balıkları çoktan yaşlanmışlardı bile. Bu balık genellikle derin denizlerde yaşıyor. Yılan balığına benzetilseler de bilimadamları onların tam olarak bir balık cinsi bile olmadıklarını söylüyor. Bunlar gerçekten de çok garip hayvanlar çünkü bir kafatasına sahipler ama hiç kılçıkları yok. Ama 2 tane beyinleri var. Kör denebilecek kadar az görüyorlar ve geceleri büyük balıkların leşleriyle besleniyorlar. Yani suya sabuna dokunmadan yaşıyorlar. Ne başka bir balığın düşmanı ne de başka bir canlıya düşmanlar.




9-Neşter balığı




Omurgasız balıklarla omurgalılar arasındaki geçiş biçimini temsil eden neşter balıkları, genellikle okyanuslarda yaşar. Keskin dişlere sahip olan bu balıkların , sırtlarında da yelkene benzer yüzgeçleri vardır. Bu görüntüleri ile de dinazorlara benzetilir. Küçük balıklarla ve mürekkep balıklarıyla beslenirler.


8-Arowana




Yapılan araştırmalar Araowana balıklarının dinazorlar zamanından beri yaşadıklarını gösteriyor. Şuanda bu balıklara en çok Amazonlar’da rastlanıyor. Ayrıca Afrika, Asya ve Avustralya’nın bazı bölümlerinde de görülebiliyorlar. Bu egzotik balıklar doymak bilmeyen bir dev gibiler. Yakalayabildikleri tüm küçük balıkları hatta kuş ve yarasaları bile yiyorlar (denizden 2 metreye kadar yükselebiliyorlar). Çin’de bu balıklara “Ejderha balığı” deniyor ve Çin inanışlarına göre bu balığın iyi haberin müjdecisi olduğuna inanılıyor.


7-Fırfırlı Köpekbalığı



Yılan balığına benzeyen fırfırlı köpekbalığının dişleri küçük, çatallı ama oldukça keskindir. Bu köpekbalıklarının en uzunu şuana kadar 2 metre olarak görülmüştür. Dünya’nın değişik yerlerinde fosillerine rastlanmasına rağmen çok nadir canlı olarak görülürler. Türünün tükenmiş olduğuna inanılırken , 2007 yılında Japon sularında Fırfırlı köpekbalığına canlı olarak rastlanmıştır.


6-MersinBalığı



Ve işte karşınızda dinazorlar zamanından beri hayatta kalmayı başaran bir başka tür. Bu balıkların büyüklüğü 6 metreye kadar ulaşabilir ki bu da bu balıkların beyaz köpek balıklarından bile daha büyük olduğunu gösterir. Küçük balıklarla beslenirler. İnsanlara bir zararları yoktur(Eğe siz onlara bulaşmazsanız tabiki) Ama tabi büyüklüküklerini düşününce o kocaman bedenleriyle bilmeden de olsa bir insanı rahatlıkla öldürebilecek güçleri vardır.



5-Arapaima




Görüp görebileceğiniz en büyük tatlı subalığı. Arapaima’nın uzunluğu 4.5 metreye kadar ulaşabilir. Bu takıma ait balıklara bugün Afrika’nın, Güney Amerika’nın ve Avusturalya’nın tatlısularında rastlanabilir . Tebeşir çağında çok yaygın olmuş oldukları, ve hatta çok daha eski çağlarda Avrupa’da bile türlerinin yaşadığı bilinmektedir.


4-Testere Balığı




Nesli tükenme tehlikesinde olan bu balık türünün, tebeşir döneminden beri varolduğu biliniyor. Testere balıkları hem tatlısuda hem tuzlusuda hem de dereler ve nehirlerde yaşayabilirler. E boşuna Tebeşir çağlardan beri yaşamıyorlar değil mi! 7 metreye yaklaşan uzunlukları ile köpekbalıklarına benzetilirler. Testereleri onların hem silahları hem de sensör organlarıdır. Gözleri görmediğinden testereleri onların elektormanyetik koruyucuları olurlar. Bulunan fosillerde yapılan araştırmalara göre, testere balıkları, dinazorların afiyetle yedikleri önemli besinlerdendi.


3-Timsah Balığı




Timsah balığı, şuanda yaşayan en eski tür balık. Ataları çok eski çağlara dayanıyor. Bu heybetli balıklar, Güney Amerika’da ve Meksika’da bulunuyorlar. Amerika’da görülen en büyük tatlısu balıkları. Uzunlukları 4 metreye, ağırlıkları ise 200 kg’a kadar çıkabiliyor. İnsanları ısırdıkları bilinse de kayıtlara geçen bir ölüm olayı daha önce hiç yaşanmamış.

2-Senegal Bişiri




Bu Afrika kökenli balıklar, genellikle dinazora benzetiliyorlar. Akvaryumda beslenebiliyor ama kaçma gibi bir alışkanlıkları olduklarından akvaryumun kapağının mutlaka kapanması gerekiyor. Yüzeyleri ıslak kaldığı sürece denizin dışında hayatta kalabiliyorlar.


1- Coelacanth




1938 yılında Güney Afrika kıyılarında bir denizci teknesi , 70 yıl önce soyunun tükendiğine inanılan bir balık yakaladı. Bu balık Coelacanth balığıydı. Bu balık dinazorlarla aynı zamanda yetişip, büyümüş bir balıktı. Bu zamandan sonra dünya’nın farklı yerlerinde bu balık türü 200′den fazla kere görüldü.
 
K

Kayıtsız Üye

#2
Çok güzel türler umarim insan hits ve acikgozlulugune yenik düşmeden edebi kalirlar
 
Üst