Skinner'in öğrenme kuramının eğitim açısından önemi nedir?

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Skinner'in öğrenme kuramının eğitim açısından değerlendirmesi nasıldır, Skinner'in öğrenme kuramının eğitim açısından önemi hakkında bilgi kısaca

Skinner’in Öğrenme Kuramının Eğitim Açısından Değerlendirilmesi

1. Etkili bir eğitimin sağlanabilmesi için, hedeflerin önceden belirlenmesi.

2. Skinner’e göre bireyin gösterdiği doğal tepki biçimlendirilir. Biçimlendirme için ise hedeflerden haberdar olmak ve hedeflere uygun teknikleri bilmek gerekir. (Öğretmenin görevi istendik davranışları biçimlendirmektir.)

3. Davranışların pekiştirilmesi için pekiştirmenin temel ilkelerini bilmek ve bireye uygun pekiştireçleri kullanmak gerekir. (Öğrencinin yaptığı güzel bir davranışı iki ay sonra övmek uygun değildir.)

4. Öğrenmenin başlangıcında, öğrencinin sergilediği her doğru davranış pekiştirilmelidir. İstendik davranış öğrenciye yerleştikten sonra diğer pekiştirme tarifelerini kullanmak gerekir.

5. Skinner’e göre, programlı öğretim yöntemi okullarda uygulanmalıdır. (Öğrencinin kendi hızıyla öğrenmesine olanak sağlar.)

6. Skinner’e göre eğitimde cezadan ziyade pekiştirme kullanılmalıdır, istenmedik davranışlar söz konusu oluğunda İse, cezaya alternatif teknikler uygulanmalıdır.
 
Üst