Seyahat Acentalarının Görevleri

#1
Sponsorlu Bağlantılar
TANIM

Yurtiçi ve yurtdışına spor, eğlence, sağlık, ibadet, bilimsel veya kültürel etkileşim amacıyla yapılacak gezileri planlayan ve düzenleyen kişidir.

GÖREVLER

- Genellikle yabancı turistlerin katıldığı, yurt dışında ya da yurt içinde başlayıp, gecelemesiz veya bir ya da daha çok gecelemeyi kapsayan turlar düzenler,
- Türkiye' den başka ülkelere veya başka ülkelerden Türkiye'ye kara, deniz ve hava ulaşım araçları ile gruplar halinde yapılacak gezilerin biletlerini satar, sattırır,
- Ulaşım araçlarını kiralar, kara, hava, deniz araçları (Charter Cruiser gibi) ile turistlerin getirilme ve götürülme hizmetlerini düzenler,
- Yalnız veya grup halinde gelen turistlerin giriş kapıları ve kalacakları konaklama tesisleri ile turistik hizmet üniteleri arasında her türlü nakil aracı ile nakledilmesine ilişkin hizmetleri yapar veya yaptırır,
- Konaklama, sağlık tesisleri, eğlence yerleri ve spor gösterilerinde yer ayırtır,
- Doğal, tarihsel veya arkeolojik değerlerin görülüp gezilmesi amacıyla düzenlenen ve gecelemesi olmayan şehir ve yöre turları düzenler (yarım gün, tam gün, gece turları gibi).

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Teleks, Faks, Telefon, Fotokopi makinesi, Diğer büro malzemeleri,
- Turizmle ilgili yasa, yönetmelik ve tüzükler, Gezi programları,
- Turistik yerleri tanıtıcı yayınlar, Her türlü ulaşım araç biletleri.


MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER:

Tur operatörü olmak isteyenlerin;
- Genel yeteneği yüksek, Büro işlerinde çalışmaktan hoşlanan,
- Başkalarıyla iyi iletişim kurabilen, duygularını anlayabilen ve düşüncelerini aktarabilen, Pratik çözümler üretebilen, yaratıcı,
- İkna yeteneği yüksek, Dışa dönük,
- Araştırmacı ve girişimci, Yöneticilik özelliklerine sahip,
- Dikkatli, ayrıntıları algılayabilen,
- Hesaplama yeteneği yüksek, Yabancı dil yeteneğine sahip,
- Bir işi planlayıp uygulamaya koyabilen
kimseler olmaları gerekmektedir.


ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI


Tur operatörleri genellikle büro ortamında çalışırlar. Çalışma saatleri düzenli olup, iş değişiklik arz etmektedir. Çalışmalarını zamana bağlı olarak yürüttükleri için stres altında kalabilirler. Çalışırken Turizm Bakanlığı temsilcileriyle, turistlerle, turist rehberleriyle, otobüs- uçak şirket elemanlarıyla iletişim halindedirler.

Madde 1 - Seyahat acentaları kar amacıyla turistlere ulaştırma, konaklama, gezi, spor ve eğlence imkanları sağlayan,onlara turizmle ilgili bilgiler veren, bu konuya ilişkin tüm hizmetleri gören ve turizm ekonomisine ve genellikle ödemeler dengesine katkıda bulunan ticari kuruluşlardır.

II - Seyahat Acentalarının Kuruluş ve İşleyişi

İzin

Madde 2 - Seyahat acentaları,Turizm ve Tanıtma Bakanlığının vereceği isletme belgesi ile kurulurlar.

Türk ticaret kanunu hükümleri saklıdır.

Gruplandırma

Madde 3 - Seyahat acentaları gördükleri hizmetlere göre üç grupta toplanırlar:

A. (A) Grubu seyahat acentaları - 1 inci maddede söz konusu olan tüm seyahat acentalığı hizmetlerini görürler.

B. (B) Grubu seyahat acentaları - uluslararası kara, deniz ve hava ulaştırma araçları ile (A) grubu seyahat acentalarının düzenleyecekleri turların biletlerini satarlar.

C. (C) Grubu seyahat acentaları - yalnız Türk vatandaşları için yurt içi turlar düzenlerler.

(B) ve (C) grubu seyahat acentaları kendi hizmetleri dışında kalan diğer seyahat acentalığı hizmetlerini göremezler. Ancak kendilerine (A) grubu seyahat acentalarının verecekleri hizmetleri görürler.

(A) Grubu seyahat acentaları tertipledikleri turistik gezilerle bir önceki yıl yurt dışından getirdikleri dövizin % 25 ini geçmemek üzere,yurt dışına turlar düzenleyebilirler. Söz konusu % 25 in hesabında,ulaştırma aracı ücreti, yemek, ikamet ve sair masraflar adi altında müşteriden alınan her türlü paralar katılır.

Yabancı uyruklu seyahat acentaları yurt dışına tur tertip edemezler.

(A) grubu seyahat acentaları, yurt dışına tertipleyecekleri turlarda kara ulaştırma araçlarını kullanmak istedikleri takdirde, kendilerinden dış hatlara karayolu ile yolcu nakliyatı ruhsatnamesi istenmez. Ancak, aracın Turizm ve Tanıtma Bakanlığınca tespit edilen vasıflara uygunluğu aranır.
 
Üst