Seboreik Dermatit Nedir?

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Seboreik Dermatit Nedir?Nedenleri ve Tedavisi

Seboreik Dermatit: Yağlı Cilt Egzeması


Genç ve erişkin erkeklerde genele oranla daha sık görülen Seboreik Dermatit ya da diğer adıyla Yağlı Cilt Egzeması; saçlı deri, yüz, göğüs ve sırt ortası gibi yağ bezlerinin yoğun olduğu deri alanlarında aşırı yağ salgılanmasıyla birlikte kızarma, kaşıntı ve sarı renkli kepeklenmeyle beraber seyreden bir egzema çeşididir.

Seboreik dermatit çoğunlukla saçlı deride kepeklenme ve burun kenarında kızarma şeklinde ortaya çıkar. Bazen kulak arkası ve içinde, kaş ve kirpik diplerinde, göğüs ve sırt ortasında kızarma, kepeklenme ve kaşıntı olur. Koltuk altı ve kasık gibi terlemenin yoğun olduğu kıvrım bölgelerinde de ortaya çıkabilir.

Dermatit

Oluşma mekanizmasında, yağlı cilt zemininde çoğalma fırsatı bulunan “malessisia globosa” denilen maya mantarının önemli rolü vardır.

Çevresel, genetik, hormonal faktörler ve bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar da seboreik dermatit gelişimini tetikler.

Erkeklerde, bluğ çağında artıp yaşlılık dönemine kadar yüksek seyreden androjen hormonları da seboreik dermatitin sık görülmesine yol açar.

Çeşitli hastalıkların seyrinde, mevsim değişikliklerinde, psikolojik bir faktör olarak stres artışında, çocuklara aşırı A vitamini yüklenmesi ve erişkinlerde B2 ve B6 vitamini azlığında seboreik dermatit şiddetlenir.

Erişkinlerde belirtiler birkaç hafta sürer, belirli aralıklarla tekrarlayabilir.

3 aydan küçük bebeklerde, anneden geçen hormonlar nedeniyle saçlı deride konak denilen kepeklenme ve ara bezi bölgesinde aşırı kızarma şeklinde ortaya çıkabilir. Ancak altıncı aydan sonra kendiliğinden kaybolur.

Aşırı kalın, sarı ve ağrılı kepekler oluştuysa ya da saç dökülmesi varsa, derinin enfekte olduğu düşünülmeli ve bir dermatoloğa başvurulmalıdır.

Seboreik dermatitin tedavisi ve önlenmesinde uygun hijyen koşullarının sağlanması ve altta yatan uyarıcı faktörlerin ortadan kaldırılması gereklidir.

Öncelikle; antifungal, antienflamatuar ve yağlanmayı azaltıcı şampuan ve kremler düzenli olarak kullanılarak hijyen koşulları düzeltilmelidir. Antidandruff (kepeği önleyici) özellikli sülfür, çinko, salisilik asit içeren şampuanlar ile ketokanazol içerikli antifungal şampuanların dönüşümlü olarak kullanılması çoğu zaman yeterli tedaviyi sağlar.

Bu uygulamaların yetersiz kaldığı durumlarda; hekimin önerdiği kortizon içerikli losyon ve kremlerin tedaviye eklenmesi; vitamin eksikliği, enfeksiyon ya da diğer uyarıcı nedenlerin giderilmesi iyileşmeyi kolaylaştırır.

Hafif düzeyde ultraviyole ışını uygulanması da tedaviye katkı sağlar.

Dr. Mehtap Bozkır
Dermatoloji Uzmanı

By Dr. Mehtap Bozkır for Men’s Life Today

alıntı
 
Üst