Sapancanın Tarihi

Eylül

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Sapanca tarihi
Sapanca hakkında bilgi
Sapancanın tarihi yerleri


Sapanca bölgesi, zengin tarih ve medeniyet izlerine rastlanan diğer bölgelere göre ayrı bir özellik arz eder. Bu bölge, akıp giden tarih devirleri içinde çeşitli kavimlerin geçiş yolu olmuş, bölgede, izleri tarihin derinliklerine dayanan köklü medeniyetler kurulmuştur. Bugün hala ayakta kalabilen tarihi değerlerimizden başlıcaları; Bizans devri Lahit ve Mezar taşları, Vecihi Kapısı, Rüstem Paşa Camii, Rahime Sultan Camii, Hasan Fehmi Paşa Camii, Cami Cedid Camii vb.

BİZANS DEVRİ LAHİT ve MEZAR TAŞLARI
Bizanslılar döneminden kalma lahitler Sapanca Hükümet Konağı önünde sergilenmektedir. Lahitlerden ikisi 1976 yılında İlmiye köyü yakınlarında, diğer ikisi ise 1987 yılında TEM otoyolunun yapım çalışmaları sırasında bulunmuştur.

VECİHİ KAPISI
Elde kesin bir bilgi bulunmamakla beraber Mimar Sinan tarafından yaptırıldığı söylenen Kemer 'in bulunduğu yerden İpek Yolunun geçtiği rivayet edilir. Kemer birkaç kez onarım gördüğünden bügün sadece ana gövdesi tarihi eser niteliğindedir. Kemer 'in ilk onarımı 1905 yılında orijinal yapısı korunarak Sapanca 'da Nahiye Müdürlüğü yapan Yanyalı Vecihi Orhon tarafından yaptırılmıştır.

RÜSTEMPAŞA CAMİİ
Kanuni Sultan Süleyman 'ın damadı ve veziri olan Rüstem Paşa tarafından 1555 yılında ünlü Mimar Sİnan 'ın kalfalarına yaptırılmıştır.İlçe Merkezinde bulunan camii zaman içerisinde bazı tadilatlar görmesine rağmen halen ibadete açıktır.

RAHİME SULTAN CAMİİ
Abdülmecit 'in 4. hanımı Rahime Sultan tarafından 1892 yılında yaptırılmıştır. 1967 'de onarım görmüştür. Özgün yapısını büyük oranda koruyan camiinin 17 Ağustos depreminden sonra minaresi hasar görmüştür.

HASAN FEHMİ PAŞA CAMİİ
Osmanlı Veziri Hasan Fehmi Paşa tarafından 1885 yılında yaptırılmıştır. sapanca 'ya 3 km uzaklıkta Mahmudiye köyünde bulanan camiinin içi çok güzel işlemelerle süslüdür.

CAMİİ CEDİD
Çarşi içinde bulunan camii 1899 yılında yaptırılmıştır.

SİVİL MİMARİ ÖRNEĞİ KONUTLARI
Çoğunluğu 1800'lü yıllardan kalma Sapanca Evleri sağlam yapıları, çıkma balkonları ve estetik dış görünümleri ile incelenmeye değerdir. Bunların 1967 depereminde zarar görenleri büyük onarım gördüklerinden orjinalliklerini büyük ölçüde kaybetmiştir. 17 Ağustos 1999 depremi de bu evlerin bir kısmına hasar vermiştir. Tarihi evlerin bir çoğu koruma altındadır. Tarihi evlere, çarşı civarı, Çayiçi ve Rüstempaşa mahallelerinde daha sıklıkla rastlanmaktadır.

HALK OYUNLARI
İlçeye çeşitli yörelerden gelen topluluklar kültürlerinin birer parçası olan geleneksel müziklerini ve oyunlarını da beraberlerinde getirmişlerdir. Doğu Karadeniz bölgesinden gelenler ( lazlar ) Horonlarını, Kafkasyadan gelenler ( Gürcüler ve Çerkezler ) Kafkas oyunlarını yöreye taşımışlardır. Balkan göçmenlerininde ( Muhacirler ) katılımı ile Sapanca'da tam bir kültür mozayiği oluşmuştur. Halk oyunları içinde en yaygın olan horon türleri; "cilveloy nanay da" ve "va ha hay" dır. Bunlar anma, taşlama ve atışma türü horonlardır.

GELENEKSEL EL SANATLARI
Geleneksel olarak yurdumuzun çeşitli yörelerinde uygulanmakta olan sepet örücülüğü, küçük bir grup yöre insanı tarafından da olsa geçim aracı olarak uygulanmakta ve günümüzde de yaşatılmaya çalışılmaktadır. Çok değişik amaçlar için kullanılan el işi sepetlerin hammaddesi yabani söğüt, sorgun, yabani kızılcık, fındık ve kestane ağacının dallarıdır. Yaygın olarak rastlanan diğer el sanatlarından nakış, şiş, iğne ve mekik oyaları kişisel kullanım ve çeyiz hazırlama amacıyla sürdürülmektedir.

YÖRESEL YEMEKLERİMİZ
Kara Lahaba Ezmesi, mısır ekmeği, çerkez tavuğu, cevizli lahana, yeşil taze fasülye, barbunya ezmesi, yeşil fasülye turşusu, diken başı, yoğutlu yeşil erik, lahana sarması, cevizli-pekmezli-şekerli lokum, cevizli fasülye(Malahto)
 
Üst