Rifatiye Köyü Andırın Kahramanmaraş

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Andırın Rifatiye Köyü Bilgileri - Rifatiye Köyü Hakkında - Büğeme Köyü - Rifatiye Köyü Tanıtımı - Rifatiye Köyü Resimleri



Rifatiye ,Kahramanmaraş Andırın ilçesine bağlı bir köyüdür.

İlçe: KAHRAMANMARAŞ

İl: ANDIRIN

İle Uzaklığı:0 km

İlçeye Uzaklığı:0 km

Rakım:1200 m

Nüfus:

2000:760
1997:0

Tarihi

Rifatiye köyü eski adıyla büğeme olarak anılır ve bilinir. köyün kuruluş yılı bilinmemektedir. Çokak jandarma karakol komutanı olan rıfat bey, büğeme isminde köy olmaz der ve köye kendi ismini vererek köyün ismi rifatiye olarak kalır.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi çok azda olsa bilgi verelim. meşhur alabalık tesisleri mevcut olup kendin pişir kendin ye gelenegi meşhurdur. Köyhalkınca bilinen tirşik yemegi kışın bir numaralı yemeğidir. Bunun yanında tere yağlı bulgur pilavı meşhurdur. Köyde 2 gece 2 gündüz düğünleri mevcuttur düğünlerde meşhur serçe oyunları oynanır ve çok görkemli olur. Köy yazları çok göç alan bir yerleşim yeridir. Köyün yüzde 90'ı okuma yazma bilmekte olup çogunluğunu memurlar oluşturmaktadır. Bunlar sırayla polis, ögretmen, saglık memuru, ebe, hemşire, gardiyan, uzman çavuş, hizmetli olarak görev yapmaktadırlar ve köyüün gurur kaynaklarıdır. Köyde 2 adet alabalık tesisi bulunmaktadır; bunlar Güngör albalık tesisleri ve Osman Topal (cici alabalık) tesisleri mevcuttur. Akçadağda bulunan bir de içmesiyle meşhurdur.

Rıfatiye, daha sonraki dönemlerde iki köye ayrılmıştır. Ayrılan obalar, Osmancık köyü adı altında toplanmıştır. (Hapızağzı, Leylek yuvası, Cinliler, Fenk)

Köy genellikle Kodal, Kıvrak, Duman Topal ve Topuzlar soy isimlerini taşırlar. Özellikle Hapızağzı eski bir yapıya dayanmaktadır. Köyün tamamı, 1870'li yıllarda, yakın civardaki Akifiye köyüne Çerkez topluluklarının yerleşmesinden dolayı buraya göç etmişlerdir. Köyün temeline bakarsak, eskiden Karaosmanoğulları diye anılırlarmış. Soyadı kanunu ile çeşitli soy isimleri seçmişlerdir. Karaosmanoğulları, Osmanlı döneminde, Osmanlı'ya sadık, Manisa - Aydın çevresinde bulunan Yörük - Türk boyu imiş. Maraş çevresinde Osmanlı'ya baş kaldıran bir beylik mevcutmuş. Osmanlı, Maraş çevresindeki bu beyliği yok etmek için Karaosmanoğlu Beyliği'ni bu bölgeye göç ettirmiş ve amacına ulaşmıştır.

Coğrafya

Kahramanmaraş iline 96 km, Andırın ilçesine 20 km ,kadirliye45km uzaklıktadır toroslarınuzantısı olan maksutoluğu-fen-akça dağbatısında olup kuzeyini tırıl dağı uzantısı arasında kalan vadide bulunmaktadır koyün merkezinde doğal kaynak suyu olup su volmu yüksektir

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Ve karasal iklim hakimdir

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Köy Muhtarı: Bilgi yok.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır.Köyün [[içme suyu şebekesi]vardır.kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Köyün Sağlık evi vardır. ve aktif konumdadır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Ayrılan osmancık köyüne altyapı ile evlere su verilmiştir ve evlerde sabit hatlı telefonlar bulunmaktadır.










Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net

Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 
Üst