Periodontoloji Nedir - Periodontoloji Hakkında Bilgi

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Periodontoloji Ne Anlama Gelr - Periodontoloji Hakkında - Periodontotis Nedir - Diş Sağlığı Hakkında





Periodontoloji,dişin çevre dokularının(kemik,dişeti,sement,periodontal lifler)inceleyen bilim dalıdır.
Periodontal hastalık,dişlerin destek dokuları olan alveol kemik,periodontal ligament ve dişetini etkileyen lokalize enfeksiyonlardır ve tedavi edilmedikleri taktirde diş kaybına neden olurlar.Periodontal tedavinin esası bakteriyel ürünlerin(plak-diştaşı)mekanik olarak uzaklaştırılması esasına dayanır.
Mekanik tedaviye destek olarak uygulanan kemoterapötik tedavi yöntemleri,antiseptik ajanlar,steroid içermeyen antiinflamatuar ilaçlar ve antibiyotikler gibi anti mikrobiyal ilaçlarda kullanılırlar.Sıklıkla kullanılan ilaçlar tetrasiklin,metronidazol ve klorheksidin grubu ilaçlardır.

Dişeti hastalığı,dişeti iltihabından(gingivitis)çene kemiğinin eridiği,dişlerin destek dokularını kaybettiği için sallanarak kaybedildiği(periodontitis)kadar bir alanı kapsar.Dişeti rahatsızlığında,dişetinde şişme,kızarma,kanama,plak ve taş oluşumu,dişeti çekilmesi,ağız kokusu gibi şikayetler oluşur.Mutlaka diş hekimine gidilmelidir.
Dişeti hastalığının en önemli nedeni düzenli ve doğru fırçalama yapılmaması sonucu diş yüzeyinde biriken plak ve onların kalsifiye olması sonucu oluşan diştaşıdır.Bu tabaka temizlenmez ise dişeti problemleri için başlangıç oluştururlar.

SAĞLIKLI DİŞETİ: Sağlıklı dişeti açık pembe renkte,sert-tıkız kıvamda,diş ile birleştiği yerde bıçak sırtı gibi sonlanan,yüzeyi portakal kabuğu görünümünde bir dokudur.Sağlıklı dişeti dişi boyun bölgesinde bir yaka gibi sarar ve buna dişeti oluğu denir.Sağlıklı dişetinde fırçalama sırasında kanama olmaz,kanama varsa dişeti sağlığında bozulma var demektir.

DİŞTAŞI : Diştaşı(tartar)mikrobiyal dental plağın dişler üzerinden uzaklaştırılmaması halinde kalsifiye olması ile oluşan sert tabakadır.Diştaşının olduğu bölgelerde düzgün fırçalama yapılamaz ve birikim devam ettikçe dişetinin çekilmesine neden olur.

GİNGİVİTİS: Periodontal dokulardan sadece dişetinin etkilendiği,sert dokularda henüz harabiyet olmamış durumdur.gingivitiste diş eti kızarmış ve şiştir,yüzeydeki pütürler kaybolmuş ve doku parlak hale gelmiştir.Diş fırçalama esnasında yada kendiliğinden oluşan kanamalar vardır. Tedavisi;erken dönemde teşhisle plak ve diştaşı temizliği ile,hastanın düzenli fırçalaması ve diş ipi kullanımı ile sorun halledilebilir.

PERİODONTİTİS: Dişetinde başlayan kronik iltihap artık alvepl kemik ve periodontal ligamentleri sarmıştır.Hem yumuşak dokuda hem sert dokuda doku yıkımı başlamıştır.Kemik erimesine bağlı olarak diş eti oluğu derinleşir ve patolojik dişeti cebi meydana gelir.Ağızda kötü koku ve diş eti kanaması görülür ayrıca diş eti çekilmesine bağlı olarak dişte soğuk-sıcak hassasiyeti gelişir.

TEDAVİSİ;Amaç,yumuşak ve sert dokularda meydana gelmiş hasarları düzeltmek,cebi elimine etmek ve tekrar hastanın rahatça fırçalayarak temizleyebileceği seviyeye getirmektir.Bu amaçla diş eti cebi sığlaştırma operasyonu ve alveol kemikte düzeltme yapılır.

alıntdır
 
Üst