Ormanbeyli Köyü Hakkında Bilgi Merkez Tokat

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
ormanbeyli köyü bilgileri - ormanbeyli köyü tanıtım - ormanbeyli köyü resimleri



Ormanbeyli, Tokat ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.


Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.Önceki adı Küçük Almus'tur.
Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.
Coğrafya

Tokat merkezine 30 km uzaklıktadır.
İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 1798
1997 2074
Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.


Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. bunun yanı sıra kuran kursuda açılmıştır




kaynak
yerel net
vikipedi özgür ansiklopedi

köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 
#2
ORMANBEYLİ 'nin önceki adı Küçük Almus'tur.Bizans dönemine ait kalıntılar mevcuttur.İlk defa Alparslan'ın komutanlarından Danişmendoğulları Beyliği'nin kurucusu Melik Gazi tarafından fethedilmiştir. Yaylasındaki Melik Sultan tepesi kutsal kabul edilmektedir.Orta asyadan göçme göçebe hayvancılık yapan türkmenler yerleşerek köyü oluşturmuştur.Kayıtlara göre 1800'lü yıllarda Ahıska seferinden dönen Bender Ali Paşa'nın askerleri kalmış´ konaklamıştır.Ata sporu güreşin önemli kaynaklarından birisidir.Mustafa pehlivanlar ,topal osmanlar tanınmış başlıca pehlivanlardır.1972 MÜNİH OLİMPİYATLARINDA GÜMÜŞ madalya kazanan VEHBİ AKDAĞ tarihi KIRKPINAR yağlı güreşlerinde dereceler alan ALİ GENÇ ve ALİ CİHAN gibi çok sayıda milli takıma güreşçi yetiştirmiştir.

Türk ve islam kültür ve gelenekleri canlı olarak devam etmektedir.Karakucak güreşi geleneksel olarak davul zurna eşliğinde her düğünde hala yapılmaktadır.Avcılık ve atıcılığa büyük ilgi sürmektedir.Ilk defa 2006 yazında TERTİP KOMİTESİNDEKİ OSMAN BALCI,MUSTAFA GÜVEN,muhtar NURETTİN ATMACA,HACI DOĞAN,BEKİR KARADENİZ' in girişimleriyle ,düzenlenen MELİKSULTAN YAYLA ŞENLİĞİ geleneklerimizin devamı açısından her yıl düzenlenmektedir.2006 yılı güreş agası Mehmet Meral 2007 güreş ağası Bekir Karadeniz 2008 yılı şenlik ağası FAZLI YALÇIN(Almanya).Şenlik Ormanbeyli MUHTARLIĞI bünyesinde ve Gebze Ormanbeyli köyü yard. ve dayanışma derneği ile köy halkının katkılarıyla düzenlenmektedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Ayrıca nakliye ve inşaat önemli gelir kaynağıdır.tahıllardan buğday ve arpa,şekerpancarı mısır baklagillerve sebze meyve yetiştirilmektedir. 1975 yılında SÜLEYMAN GÜVEN tarafından kurulan köy kalkınma kooperatifine ait satış mağazası ve 100 başlık besi ahırı 1980 yılına kadar köy ekonomisine önemli katkıda bulunmuştur.son dönemde ekonomik şartlar nedeniyle 350 nüfusunu İstanbul ve Gebze'ye göç vermiştir.

Tokat merkezine 30 km uzaklıktadır.iki dağ arasında boyun bölgesinde kurulmuştur.Almus beli diye bilinir.Rakım 750-1500m. arasındadır. Her yıl şenlikleri düzenlenen Meliksultan yaylası önemli doğal zenginlik ve güzelliğe sahiptir.Kışlar soğuk ve kar yağışlı olup yazları sıcak geçer.Meşe ve gürgen ormanlarına sahiptir.
 
#3
ormanbeyli köyü yardımlaşma ve dayanışma derneği kurucuları ....

yunus arslan
ahmet güler
ilyas aydın
hüseyin atmaca
tevfik cihan
şükrü önder
mustafa baran
 
Üst