Organik Besinler Nasıl Anlaşılır - Organik Besini Nasıl Anlarız

Eylül

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Organik Besin Nasıl Anlaşılır


Besinin organik olduğu nasıl anlaşılır?
Organik sertifikalı olmak, gıdaların organik sertifikalı çiftlik ve tarlalardan geldiği anlamını taşır. Ürünler, organik tarım yönetmeliğine bağlı olarak birtakım denetimlerden geçtikten sonra “organiktir” sertifikalarını alabilir. Sertifikası olmayan ürünler, satıcısı tarafından iddia edilse dahi organik sayılmaz.
Aldığınız ürünün üzerinde sertifikayı veren kuruluşun logosu ile birlikte Tarım Bakanlığı’nın organik ürün logosunun bulunması gerekiyor. Logolara dikkat edin!





Organik etiketlendirmeleri anlama kılavuzu

Organik ürünlerin üzerindeki etiketleri doğru okuyabilmek, alışverişte işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Pudra.com’un etiket kılavuzu şöyle:


1- %100 organik
Üzerinde “%100 organik” yazan bir etiket, o ürünün tamamıyla organik malzemeleri içerdiği anlamına gelir. İçine eklenen su ve tuz varsa, bunlar hariç…


2- Organik
Bir ürünün “organik” olarak etiketlenmesi, eklenen su ve tuz hariç, en az yüzde 95 organik içerikli olması anlamına gelir. Ayrıca koruyucu sülfit maddesini de içermemesi gerekir. Sülfit, bazı insanlarda alerji ve astımı tetiklemesi ile biliniyor.


Üründeki “Organik” etiketi, ürünün yüzde 5 ve daha az organik olmayan içeriği var anlamına gelir.


3- Organik malzemelerle yapılmıştır
Bu etiketi taşıyan ürünler, eklenen su ve tuz hariç, en az yüzde 70 organik içeriklidir. Hiçbir şekilde sülfit içermediği gibi yüzde 30 civarında organik olmayan içeriği var, anlamına gelir.


Yüzde 70’ten daha az organik içeriği olan ürünler, her ne kadar içerdikleri malzemenin organik olduğu beyan edilse de organik ürün kapsamına giremez.

Organik besin tüketmenin avantajları

Organik besinler, tehlikeli tarım ilacı içermezler. Her ne kadar çalışmalar minimal kimyasal içerikli olarak organik olmayan yöntemlerle yetiştirilmiş gıdaların sağlık için yüzde yüz tehlikeli olmadığını gösterse de pek çok insan buna inanmıyor.


Çalışmalar, konvansiyonel (organik olmayan) gıdalar ile beslenen çocukların organik beslenenlere kıyasla vücutlarında daha fazla tarım ilacı taşıdıklarını ortaya koyuyor.


Bazı uzmanlar tarım ilaçlarının çocuklarda normal nörolojik gelişimin engellenmesine yol açma ihtimali olduğuna inanıyor. Pek çok organik gıda savunucusu hormon ve antibiyotik kullanılan konvansiyonel havyan çiftliklerinden elde edilen gıdalardan da uzak kalmak gerektiğini belirtiyor. Çünkü bu maddeler, o hayvanlardan elde edilen süt ürünleri ve et ile vücudumuza giriyor. Organik olmayan tarımdaki antibiyotik kullanımının, antibiyotiğe dirençli bakterilerin üreme nedeni de olabileceği düşünülüyor.


Organik olmayan sebze ve meyvelerde kullanılan aşı ve ilaçlar, kanser, Parkinson, kronik yorgunluk sendromu gibi uzun süreli hastalıklara sebep olabiliyor.


Organik gıdaların konvansiyonel gıdalara göre daha besleyici oldukları, C vitamini ve daha yüksek kalite protein içerdikleri biliniyor. Ayrıca organik yemle beslenen hayvanların da konvansiyonel yemle beslenen hayvanlara kıyasla daha sağlıklı olduklarına dair kanıtlar mevcut.


Organik tarım, sadece hayvanlar için değil, çevre için de daha iyi. Çünkü organik tarlalar, doğal hayatla ve doğayı koruma programlarıyla çok daha uyumlu.


Organik gıdalar neden daha pahalı?
Talep azlığından dolayı organik gıda üreticileri, bu işi küçük çaplı tarlalarda yapıyorlar ve dolayısıyla geniş topraklarda kitle üretimi yapan üreticilerle maliyet konusunda boy ölçüşemez durumdalar. Fiyatların düşmesi için bu ürünlere talebin artması, talebin artması için de organik beslenme konusunda bilincin yükselmesi gerekiyor.

Organik gıdalara daha fazla para ödemeye değer mi?

Organik ürünlerin organik olmayanlara kıyasla çok daha pahalı oldukları bir gerçek. Tüketicilerin bu konuda şikayetlerinin olduğu da… Bu konuda organik hayatı destekleyenlerin verdiği cevap aşağı yukarı şöyle oluyor:

“Evet, organik gıdalar pahalı, ama bu gıdalarla kendinizin ve ailenizin sağlığı için bir sigorta satın almış oluyorsunuz. Buna değmez mi?”
 
K

Kayıtsız Üye

#3
orgnik ürün sertivikası almakistiyorum ne yapmam lazım tşekkür edarim erolkılınçüretici
 
Üst