Okurlar Köyü Merkez Tunceli

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Okurlar Köyü Tunceli Merkez-Okurlar Köyü Resimleri-Okurlar Köyü bilgileri-Okurlar Köyü tanıtımı



Okurlar, Tunceli ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

İlçe: MERKEZ - İl: TUNCELİ

Köy Muhtarı: Hüseyin SARIATAŞ

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon: 0-428-212 68 62

Demografik Bilgiler:

İle Uzaklığı: 34 km

İlçeye Uzaklığı: 34 km

Rakım: m

Tarihi
Köyün eski adı Askisor. 1950ilerın sonunda Okurlar olarak degiştirildi. Tarih kitaplarında ismi Askasor-ı süfla olarak geçen bu köy 1523 yılında 9 hane , 1541 de ise 10 hane ve 5 mücerret olamak üzere 15 hane dir. 1518 ve 1566 yıllarında ise hiç bir hane bulunmamaktadır. 1523 ve 1541 yıllarında Okurlar köyünde, o tarihte ve günümüzde Tunceli ili Peretek ilçesi ile Çemişgezek ilçeleri arasında birden çok köyde yarı göçebe olarak hayvancılık ile geçimlerini sağlayan Şekak ,Şakak, Şekakan (Şavak) aşiretine mensup bir kısım insanlar ikamet etmekteydiler. O tarihte yazılı kaynaklarda bu köyde ikamet etmekte olanlar için Şakaklu aşireti (cemaati) diye bahsedilir. Günümüzde şekak aşireti Tunceli Elazığ, Erzincan,Adıyaman, Mardin, Şırnak ve Van illerinin merkez il, ilçe ve bir çok köy ve beldesi ile Suriye ve İran'nın bir çok şehri ve köylerinde yaşamakta olduklarını yazılı kaynaklar ile yaşlı insanlardan bilmekteyiz.Rivayetlere göre şıkak aşireti dersim (Tunceli) bölgesine yaklaşık 500 yıl önce padişah fermanıyla Diyarbakır yöresinden geldikleri söylenmektedir. Aşiret mensupları Sünni (Hanefi ,Şafii) mezheplere bağlıdırlar. Günümüz yazılı kaynaklarında günümüzde okurlar köyündede başka aşirete mensup insanların yaşadığı belirtilmekte. Okurlar (Askisor) köyüne yakın(komşu) olan Altınyüzük Şakak köyü, Şekak,Şakak, Şekakan aşiretine mensup insanlar eskiden ikamet ettikleri için, yöre halkı bu köye Şakak dedikleri tarih kitapları doğrulamaktadır. (Yukardaki tarihi bilgilerin bir kısmı Prof. Dr. Mehmet Ali ÜNAL'ın 16. yüzyılda Çemişgezek Sancağı adlı eserinden alınmıştır.)

Kültür
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri sir nan tir vs. hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya
Tunceli merkezine 34 km uzaklıktadır.

İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri

2000 26

Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2006 - Hüseyin sariataş
2004 - Hüseyin Sarıataş
1999 - Hüseyin Sarıataş
1994 - Lilo Ateş
1989 - Lilo Ateş
1984 - Bedri Sarıataş

Altyapı bilgileri
Köyde ilköğretim okulu yoktur(vardı ama yıkıldı). Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

kaynak: yerel net
vikipedi: özgür ansiklopedi

Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz


 
Üst