Nasıl Jokey Olunur

NeslisH

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
1- Türkiye Jokey Kulübü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın denetimi ve gözetiminde At Yarışları Düzenlenmesi, at neslinin ıslahı ve yetiştiricilik konusundaki çalışmalarının yanı sıra, sosyal, kültürel ve eğitim çalışmalarına da yer vermekte ve özellikle jokey yetiştirilmesi konusunda ihtisaslaşmış bir eğitim verebilmesi için 1985 yılında İstanbul Hipodromunda bir eğitim merkezi açmıştır. 1998 yılında, ünlü jokeylerimizden Merhum Ekrem Kurt'un anısına ithafen Eğitim Merkezinin adı, Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi olarak değiştirilmiştir. T.J.K. Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi ülkemizde benzeri olmayan ve atçılık konusunda mesleki eleman yetiştiren tek kuruluştur. Eğitim süresi 2 yıldır.




2- Apranti Eğitim Programı Eğitim Yönetmeliğine göre, binicilik (teorik ve uygulamalı olarak) at bilgisi ve Genel eğitim olmak
üzere üç noktada toplanmıştır. Ayrıca Hipodromlarda Ekürilerin yanında staj yaparak, at bilgisi, at bakımı, yemleme, sulama, at temizliği, tımar, at malzemeleri bakımı, tavla temizliği, atların cinsleri, padok duruşları ve çalışmaları gibi pratik bilgiler edinirler. Normal eğitim süresince ağırlık binicilik derslerine verilerek, bunların yanında at bilgisi, Yarış Nizamnamesi, Türkçe, Sosyal Bilgiler ve Ahlak, Matematik, İngilizce ve rehberlik ders programlarını oluşturur.

3- Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi, Eğitim programına katılacak olan adaylarda, jokeylik mesleğine ilgi, yaptığı işi sevme ve önemsemesi yanında
a) Asgari İlköğretim Okulu Mezunu olmak,
b) 35-45 Kilo olmak
c) 1,30 - 1,50 cm. boyunda olmak,
d) 14 - 16 yaş arasında olmak ve 17 yaşından gün almamış olmamış olmak gibi şartlar aranmaktadır.
4- Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezinde Eğitim Merkezi Müdürü, dört binicilik öğretmeni, bir rehberlik ve kültür dersleri öğretmeni, bir İngilizce ve At Bilgisi öğretmeninin yanı sıra bir Veteriner Hekim pratik ve uygulamalı olarak eğitim vermektedir.

5- Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezinde eğitim ve öğrenim görmekte olan Apranti adayları, sabah saatleri ile öğle saatleri arasında ahır eğitimi ve binicilik eğitim görürler. ( Bunlar uygulamalı eğitimdir) Öğleden sonra Teorik dersler başlar, bunlar; At Bilgisi, İngilizce, Türkçe, Matematik, Sosyal, Ahlak, Veterinerlik derslerini içermektedir. Ayrıca, her hafta düzenli olarak toplanan Öğretmenler Kurulu’nda problemli kursiyerler tespit edilerek, kendileri ile rehberlik çalışmaları yapılmaktadır. Buna ilaveten, öğrenci velilerine her ayın ilk haftasında tüm öğretmenlerin kanaatlerini ihtiva eden mektup gönderilerek velilerinin çocuklarının durumu konusunda aydınlanmaları sağlanmaktadır. Bundan sonraki zamanlarında apranti adayı kalan zamanını dinlenmeye ayırır. Ekürilerde staj yapmakta olanlar ise Ekürilerinde eğitimlerine devam ederler.








6- Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezinin her türlü maddi, manevi ve fiziki sorunları T.J.K. ve Eğitim Merkezi Yönetimi tarafından çözülmektedir. Türkiye'nin çeşitli kırsal yörelerinden ( özellikle Doğu, Güney, Güneydoğu) gelen öğrencilerin psikolojik ve kültürel yapıları değişik olduğu için bunların harmonize ve optimize edilmesi, İlk öğretim yılında biraz zaman almakla beraber, ancak bu problem de süratle çözülmektedir.

7- Şu anda Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezinde Yönetmelik gereği eğitim ve öğrenimi esnasında yarışlara katılan apranti adayı bulunmamaktadır. Öğrenci apranti adayı eğer, iki yıllık eğitimini başarıyle bitirirse, Apranti Lisansı almayı hak kazanır. Lisansı bulunmayan aprantiler yarışlara katılamazlar. 100 yarış kazanan apranti Jokey olma hakkına sahiptir.

8- 1985 yılında kurulan, Eğitim Merkezi zor şartlara rağmen çeşitli evrelerden geçerek bugünkü seviyesine ulaşmıştır. Ülkemizde atçılık sporu hobiden büyük bir endüstriye dönüşmüştür. Her yıl jokey, apranti, idman jokeyi, antrenör ve seyislere büyük bir ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye Jokey Kulübü’nün planlı ve programlı çalışmalarıyla Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezinde yenilik ve değişiklikler yapılmaktadır... Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezine hibe edilen atların, veterinerler tarafından periyodik sağlık kontrolleri yapılıp, gerekli tedavileri gördükten sonra eğitimde faydalanılmaktadırlar. Yukarıdaki hususlar gözönüne alınarak, T.J.K. Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkeziyle ilgili olarak ileriye dönük büyük projeler hazırlamaktadır.

Nasıl Apranti Olunur?

KAYIT ŞARTLARI

En az İlköğretim okulu mezunu olmak ( 8 Yıl )
14 ila 16 yaş arası ( 16 yaşından gün almamış ) olmak
35 - 45 kg. ağırlığında olmak
1.30 - 1.50 cm. boyunda olmak

İSTENİLEN EVRAKLAR

Diploma ( Aslı ve fotokopisi )
12 Adet fotoğraf
İkametgah Nüfus sureti
Nüfus cüzdanı ( Aslı ve fotokopisi )
Savcılık belge

Yukarıda belirtilen şartlara uygun olan adaylar her yılın KASIM ayında, T.J.K. EKREM KURT APRANTİ EĞİTİM MERKEZİ'ne başvuruda bulunabilirler.


Kaynak : Tjk.Org
 
S

sarılar runner

#4
eğitim merkezinin telefon numarası kaç bende jokey olacamda yarışlara girersem son düzlükte çok iyi sprinte kalkarım eğitim merkezinin telefon numarası kaç
 
Üst