Muharrem orucu ne zaman neden tutulur

Eylül

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Muharrem orucu ne zaman ve niçin tutulur kısaca,

Haram kılınan, yasak olan; kutsal olan ve saygı duyulan anlamlarına gelen muharrem, hicri takvime göre yılın ilk ayının adıdır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v), Muharrem ayının “Allah’ın ayı” olduğunu ifade ederek ramazan ayından sonra en faziletli orucun bu ayda tutulduğunu vurgulamıştır.

Muharrem ayı aynı zamanda “aşure ayı” olarak da bilinmektedir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, muharrem ayının dokuz on ve on birinci günlerinde oruç tutmuştur ve Müslümanlara da bu orucu tutmalarını öğütlemiştir.

Muharrem ayı Müslümanlar için son derece önemli bir aydır. Muharrem ayı boyunca Müslümanlar, Hz. Muhammed’e ve onun ehl-i beytine bir çok salavat getirir ve Hz. Hüseyin başta olmak üzere Kerbela’da şehit düşen şehitler için mersiye ve dualar okurlar.

Alevi-Bektaşi geleneğine göre de muharrem ayı oldukça önemli bir aydır. Alevi-Bektaşiler muharrem ayının ilk on iki gününde tamamen oruç tutarak yaşarlar. Oruç tuttuktan sonra on üçüncü gün ise Kerbela olayından sağ kurtulan Hz. Hüseyin’in oğlu Zeynü’l-Abidin için Allah’a şükür edip kurban keserler ve ardından aşureler pişirirler.

Ayrıca tüm insanlar Muharrem ayında yetimlere, yoksullara ve kimsesizlere şefkat göstererek onları korurlar. Yardıma muhtaç olan kişilere yardım ellerini uzatırlar ve herkes evlerinde aşureler pişirerek komşularına ve akrabalarına dağıtır.

Muharrem ayında aşurelerin pişirilerek akrabalara ve komşulara dağıtılması aynı zamanda kişiler arasındaki iletişimi ve bağları daha da kuvvetli hale getirir.
 
Üst