Muğlanın antik kentleri kısaca

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Muğla antik kentleri kısaca bilgi,
Muğla'da bulunan antik kentler,


Bargilya Antik Kenti
Güllük Körfezi’nin yanı başında duran, hem tarihiyle ve hem de doğasıyla güzel bir gezi alanı olan Bargilya, oldukça eski bir yerleşim alanıdır. Bargilya Antik Kenti, günümüzde Bargilya Köyü’nün yamaçlarında bulunmaktadır. Tepelerde binlerce yıl öncesine ait tapınak, sütunlar, antik tiyatronun küçük bir parçası görebileceğiniz kalıntılar bulunmaktadır. Kent, mitolojide adı geçen Bellerophon’un kanatlı atı Pegasus’u öldürmüş olan Bargylos’tan alır. Bargilya Antik Kenti’nin paralarında genel olarak Pegasus basılmıştır.

Physkos Antik Kenti
Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı kitabında adı geçen Physkos Antik Kenti, Reşadiye Yarımadası’nın eski yerleşim alanlarından birisidir. Günümüzdeki kalıntılar Asartepe adı verilen bir bölgede bulunmaktadır. Eski bir Karya liman kenti olan Physkos, Marmaris’in eski adıdır. Fiskos diye okunur ve bu kelime Karya dilinde Doğankent demektir. Antik kentin kalesi dışında çok fazla kalıntısı bulunmamaktadır. Bunun nedeni ise bir liman kıyısında olduğu için, buradaki kalıntıların deniz yoluyla taşınarak başka projelerde kullanılmasıdır.

Madnasa Antik Kenti
Ülkemizin sayısız antik kentlerinden biri olan Madnasa Antik Kenti, Bodrum’a bağlı bir tatil beldesi olan Göltürkbükü’nde bulunmaktadır. Madnasa Antik Kenti öncelikle bir Leleg kentidir. Madnasa’nın tarihi hakkında çok fazla bilgi bulunmuyor. Maussalos döneminde Halikarnassos’a göçe zorlanan halkın ardından kentin boş kaldığı biliniyor. Bölgede arkeolojik kazı çalışmaları da yeterli değildir. Bundan dolayı günümüze gelen birkaç kalıntısından başka bir şey yoktur.

Keramos Antik Kenti
Ege kıyılarında kurulmuş olan Keramos Antik Kenti, Milas Ören’in en eski yerleşim yeridir. Milas Ören, Keramos’un üzerine kurulmuştur. Antik Kent, sağlam kalıntılarıyla bütün dikkatleri üzerine çekmektedir. Kentin Zeus Tapınağı, Roma Tapınağı, çeşme binası, kurşunluğu yapısı, ve anıt mezarları günümüze kadar gelen kalıntıları arasındadır. Kentin geçmişi yaklaşık 3000 yılı bulmaktadır.

Lagina Antik Kenti
Lagina Antik Kenti, Muğla-Bodrum yolu üzerindeki Yatağan ilçesinde bulunmaktadır. Buradaki arkeolojik kazılar Osmanlı dönemine başlamıştır. 1993 yılında Muğla Müzesi denetiminde kazılara devam edilmiştir. Lagina Antik Kenti’nden çıkarılan arkeolojik eserler İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergilenmektedir.

Loryma Antik Kenti
Muğla-Marmaris’teki Loryma Antik Kenti, M.Ö. 7. yüzyılla tarihlendirilmektedir. İlk arkeolojik kazılar 1995 yılında yapılmıştır. Loryma Antik Kenti’nin birçok kalıntısı günümüze kadar ulaşmıştır. Akropolis, akropol, nekropol, üç büyük sarnıç, Apollon kutsal alanı ve surlar kentin görülmesi gereken önemli kalıntıları arasındadır.

Amos Antik Kenti
Turunç ile Kumlubük arasında kalan ve Amos Koyu’nun çevresinde bulunan Amos Antik Kenti, son zamanlarda turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Günümüze kadar iyi korunmuş olan antik kentte tiyatro, tapınak, sarnıç, anıtlar ve heykel kalıntıları bulunmaktadır. Amos Antik Kenti, Marmaris’e 24 km, Turunç’a ise 2 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Pedasa Antik Kenti
Tatil yörelerimizden Bodrum’un tarihi kalıntılarından biri olan Pedasa Antik Kenti Bodrum’a 4 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ancak ulaşım çok kolay değildir. Pedasa Antik Kenti, Legel şehirleri arasındaki en iyi korunmuş yerleşim alanlarından birisidir. Buradaki mezarlar görülmeye değerdir.

Arsada Antik Kenti
Önemli tatil yörelerimizden biri olan Fethiye’nin doğal güzelliğine eşlik eden tarihi noktalardan biridir. Arsada, bir Likya kenti özelliği taşımanın yanı sıra Toros Dağları’nın eteklerinde muhteşem bir manzaraya sahiptir. Kolay bir ulaşım yoluna sahiptir. Fethiye’ye bağlı olan Arsa Köyü’ne oldukça yakındır. Köy ile arasında 3 kilometrelik bir mesafe vardır. Arsada Antik Kenti’nde ayrıntılı bir arkeolojik kazılar yapılmamıştır. Bundan dolayı hala birçok kalıntısı gün yüzüne çıkarılamamıştır. Yalnızca sur duvarları ve birkaç Likya mezarları görülmektedir.

Oenanda İncealile Antik Kenti
Fethiye’ye 88 kilometre uzaklıktaki İncealiler Köyü yakınlarındaki Oenanda, yakın bir Likya kentidi. Oenanda, bir yerleşim adı olarak, ilk kez Hitit metinlerinde geçmektedir. Günümüze ulaşan kalıntıların en eskisi, M.Ö. 3. yüzyıldan daha önceye ait değildir.

Kadyanda Antik Kenti
Fethiye’ye 24 kilometredeki Kadyanda’ya büyük bir bölümü asfalt olan 8 kilometrelik bir yolla ulaşılmaktadır. Kadyanda’nın kuruluş tarihi M.Ö. 3. binlere kadar inmektedir. Ancak antik kentten günümüze kadar ulaşan en eski kalıntılar M.Ö. 5. Yüzyıla aittir. Kadyanda sur duvarlarının bir kısmı, kaya mezarları ve bazı kitabeler, en erken dönemlere uzanan kalıntılar bulunmaktadır.

Tlos Antik Kenti
Tlos, Likya Federe Birliği’nin 6 büyük kentinden biri ve birliğin spor merkezi olarak bilinmektedir. Burası uçan kanatlı atı Pegasus ile ünlenen Mitolojik kahraman Bellaforonte’nin yaşadığı kent olarak ünlenmiştir. Likya bölgesindeki en eski kent olduğu ve kuruluşunun M.Ö. 2000′lerden önceye dayandığı arkeoloji kazıları ile tespit edilmiştir.
 
Üst