Mücevher Balığı Hakkında Bilgi

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Mücevher Balığı Hakkında Bilgi
Mücevher Balığı İle İlgili Genel Bilgiler
Mücevher AKvaryum Balığı İle İlgili Görüşler



Latince Adı: Hemichromis guttatus
Habitatı ve Anavatanı: Sahelo-Sandanian bölgesindeki tüm nehirler.
Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul.
Davranış Biçimi: Orta derecede agresif.
Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.
Yüzme Seviyesi: Dip - Orta
Cinsiyet Ayrımı: Cinsiyet ayrımı pek kolay değildir. Erkeklerin renkleri daha parlak, kırmızılıkları daha koyudur. Dişileri nispeten daha küçük boyda ve renkleri daha soluktur.
Üreme: Düz yumurta dökerler. Eş tuttuktan sonra her 3 haftada bir yüzlerde yumurtlarlar. Yumurtaları beraber korurlar ve tehlike anında yuvayı taşırlar. Bir kaç genç balık koyup balıkların eşlerini seçmesi sağlanmalıdır.
Sıcaklık: 26 °C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 12 cm
En Az Akvaryum Hacmi: 120lt
Su Sertliği: Orta serlikte
pH: 7.0-7.5

Ülkemizde "Mücevher Cichlid" ismi ile uzun yıllardır tanınmakta olan bir cichlid türüdür. Özellikle Nil nehrinde dağılım göstermektedirler. Kavgacı bir tür olmakla beraber akvaryum ortamında bitkilerden hiç hoşlanmazlar. Renkleri isimleri ile uyumludur. Üreme zamanlarında mavi-yeşil pulları dikkat çekicidir. pH düzeyi 7,0 - 7,5 arasındaki sulardan hoşlanırlar. Birçok cichlid türünün aksine, mücevher cichlidlerde dişiler, erkeklerden daha gösterişlidir.

Üreme dönemlerinde akvaryumun bir köşesine yerleşirler. Küçük taşların ve saksıların içlerine yuva yapmayı severler. 100-300 arasında yumurta bırakabilirler. Kuluçka dönemlerinde dişi yuvayı beklerken, erkekte ona yardım eder. Yavrular çıktıktan sonra artemia salina lavrası ile beslenmeleri uygun olucaktır.

Genel Yorum: Cichlide yeni başlayanlara önerilen bir türdür. Üreme zamanı çok agresifleşirler ve vücudu, özellikle de ağız bölgeleri fotoğraftaki erkek balık gibi kızarır. Canlı yem takviyesi üremlerini olumlu yönde etkileyecektir. Mücevherler kazıcı balıklardır bitkileri sökebilirler, bu yüzden bitkiler iyi sabitlenmelidir.

MÜCEVHER BALIKLARI İLE İLGİLİ YORUMLAR: 1)

Bu balıklar aslında yavrularına en iyi bakan balıklar, Büyük olan yemleri bile parçalayarak yarularına atıyorlar, hasta olan yavruları korumazlar... Ben hiç yavru yediklerini görmedim.. Şimdilik 15 adet genç mücevherim 120 litrelik akvaryumda ve her iki köşe de birer çift eş var yarulama olunca ne kadar çatışma çıkacağını merak ediyorum, zira bunların anne ve babaları bütün balıkları bir köşeye hapsetmişti..

2) Yavrularını koruyan ve yemeyen bir cins. Ancak üreme döneminde agresifleştikleri için, strese giren diğer hemcinslerini rehabilite edebileceğiniz ufak bir ek akvaryum gerekli olabilir. Benzer şekilde yeni doğmuş yavru ve ebeveynleri bu ek akvaryuma çekebilirsiniz. Her iki tank da huzurlu kalır. Kısa sürede büyüdüklerinden yavruları ana akvaryuma aktarmak için çok beklemeniz de gerekmiyor. Diğer balıklarla beraber beslemedim, ama su değişkenliklerine ve diğer olumsuz koşullara bir hayli dayanıklı bir tür.

3) Arkadaşlar aslında yumurtalarını veya yavrularını bilinçli olarak yemiyorlar, eşler yumurtladıktan sonra rahatsızlık hissederlerse yumurtalarını ve yuvalarını taşımaya çalışıyor. Tecrübesiz balıkların yumurtalarını taşırken yeme ihtimalleri var. Daha sonraki yumurtlamalarda da yumurtalarınızı kaybedebilirsiniz. Bunu engellemek için rahatsızlığın kaynağını bulup ortadan kaldırmanız gerekli. Neden, akvaryum içindeki diğer balıklar olabileceği gibi dışarıdan da olabilir. (Tv, Sürekli yanan ışıklar vb.)

4) Çok güzel bir balık. Ben malawi karma akvaryumuna 1 çift bırakmıştım. Birbirlerine kur yapmaya başladıktan sonra akvaryuma porselen bir bardak koydum. 1 hafta geçmeden 250-300 yavru kuyruğunu sallamaya başladı. Söylenenin aksine Anne - Baba yavrulara kesinlikle dokunmadı; tam tersine akvaryumda terör başladı. Yuvaya yaklaşan tüm balıklar nasibini aldı. Kur zamanı erkek büyüleyici renkler alıyor. Doğumdan sonra dişim çok yorgun düştü ve 2 hafta sonra öldü. Tavsiyem dişiyi yavrularıyla beraber ayrı bir akvaryuma koyun.

5) Bu balıklar çok güzeller. Bir de yumurtalarını yemeseler çok iyi olacak. 3 defa yumurtladılar; üçünü de yediler. Bakalım dördüncüyü de yiyecekler mi, bekliyorum. Yumurtalarını neden yediklerini bir türlü anlayamadım. İlk yumurtalarını yedikleri normal dedim. Fakat sonrakini niye yediler, onu bilemiyorum.

6) Akvaryum meraklılarına tavsiye edebileceğim en muhteşem cichlidler. Her şeyden önce çok dayanıklılar ve üremeleri çok kolay. Akvaryumuma rasgele aldığım 2 mücevher birbirlerini eş tuttular ve üremeye başladılar. Üreme döneminde akvaryumu belgesel tadında izleyebilirsiniz. Yumurtalarını diğer balıklardan korumaları izlenmeye değer. Daha önce yumurtalarına saldıran bir balığa hala kin güdüyorlar ve her fırsatta öldüresiye saldırıyorlar. Mücevher besleyenlere önerim; akvaryumunuza asla vatos koymayın, vatosu hareketsiz olmasından dolayı canlı bir yem gibi görüyorlar. Kendilerinin 4-5 katı büyüklüğündeki bir vatosu bile ellerinden zor kurtardım. Bu arada alt kısımlarının kızarmasını bir hastalık belirtisi olarak düşünmeyin, aksine balıklarınız gayet sağlıklıdır ve üremeye başlamışlardır. Hepinize sağlıklı ve huzurlu akvaryumlar.

7) Arkadaşlar, yaklaşık olarak 2 aydır mücevher Cichlid besliyorum. Akvaryumumun gözdesi. Renkleri çok hoş,harika bir balık. Bir dişi bir erkek var. Dişilerinde daha çok parlak pullar var ve üreme zamanı alt kısmı kırmızı renk alıyor. Erkekleri kırmızı-turuncu renkte. Onlar da çok göz alıcı ama onlarda daha az parlak pullar var. Üretmesi de çok kolay. Kırık bir testi atın akvaryuma,yeterli. Üreme zamanı davranışları izlenmeye değer. Yuvayı dişi ve erkek birlikte koruyor. Yuvaya kimseyi yaklaştırmıyorlar. Yavrularına da sahip çıkıyorlar. Davranışları insanlara çok benziyor. Harika bir manzara. Ayrıca çok dayanıklı balıklar. Isıtıcınız varsa sorun yaşamazsınız. Tüm akvaryum meraklılarına tavsiye ederim.

8) Bir tane iken çok munis olan mücevherim,yanılıp bir eş aldıktan sonra adeta değiştiler,hele doğumdan sonra erkek-dişi ikisi de diğer balıklarıma öldüresiye saldırmaya başladılar. Yumurtalarını bir yüzeye saçarak yapıştırıyor,2-3 gün içinde erkeğin dölleme süreci bittiğinde o yumurtaları kumun gizli bir yerine gömüyorlar.3-4 gün içinde birer emriyon halinde kıpırdanmalar başlıyor ve bir hafta içinde yüzmeye başlıyorlar. İşte o sıralarda kimseleri yaklaştırmıyorlar yavru sürüsünün yakınlarına. Benim bir kırmızı ahlimi öldürdüler...sarı prenseslerim ve diğer ahlim şimdilik yaşıyorlar ama kaçmaktan anaları ağlıyor. Karma akvaryum isteyenler bu balığı eş tutturmasınlar derim. Akvaryumum çok huzurluyken,kendi kendime cehenneme çevirmişim bilmeden. Yumurtaları veya yavruları da asla yemiyorlar...Gözleri gibi bakıyorlar...

9) Uyumlu bır çift oluşturduktan sonra;5-6cm boyda üremeye başlarlar.Bitkili akvaryumda tek başlarına bakılmasını tavsiye ederim. Yeni başlayanlar için gerçekten görülmeye değer enstanteneler olacaktır.Şimdiden kolay gelsin

10) Çift tutmasını sağladıktan sonra üretimi kolay bir balık. Gerçekten de çabuk gelişen balıklar. Çok hoş, tatlı bir tür. Genel olarak cichlid türleri bitkili akvaryumları sevmez; ama bu tür gayet güzel uyum sağlıyor, yumurtlamaya yakın renk cümbüşü yaratıyolar.

11) Gerçektende çabuk gelişen balıklar 6 gibi bir sürede yavruyken almıştım 3 katına ulaştılar.Fakat büyüdükçe problem olmaya başladılar.Bir birlerine bile saldırıyorlar.Zaten küçük balıklardan yanlarında bakmanız çok zor, yem olarak görüyorlar.Balığın büyüklüğü kendileri kadar olmadığı sürece her balık onlar için yem.Benca bu balığı alacak arkadaşlar büyük balıkları severim diyorsa alsın ama akvaryumuma zamanla balık eklerim diyorsanız(onlardan küçük balık) vazgeçin derim.

12) Çok hoş, tatlı bi tür. Genel olarak cichlid türleri bitkili akvaryumları sevmez; ama bu tür gayet güzel uyum sağlıyor,yumurtlamaya yakın renk cümbüşü yaratıyolar.

13) Eş tuttuktan sonraki davranışları harika, zevkli bir tür fakat yumurtalarını en fazla yemeye çalışan türlerden sanırım. Genelde ilk yumurtlamada yiyorlar, istisnalar hariç )

14) Çift tutmasını sağladıktan sonra üretimi kolay bir balık.Etçil ağırlıklı beslenirlerse,özellikle canlı yemle üretimden daha çok verim alınıyor.Küçük boyda balıkları (3-4 cm sarı prenses)yiyecek olarak görebiliyor. Üreme zamanı renklerde koyulaşma artıyor.
 
K

Kayıtsız Üye

#2
ben daha başlamadım ama4 gün sonra akvaryum geliyo ne yapmamı tavsiye edersiniz
 
Üst