Midyat Alagöz (Baqisyan) Köyü /Midyat Alagöz Köyü Hakkında

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Midyat Alagöz Köyü /Midyat Alagöz Köyü Hakkında



Alagöz, Mardin ilinin Midyat ilçesine bağlı bir köydür.




Tarihi
Bethnahrin'in Turabdin bölgesinde bulunur. HORİ GABRİYEL AKYÜZ 1959 yılında Mardin ilinin Midyat ilçesine bağlı Alagöz (Bakıysan) köyünde doğdu. İlköğrenimini 1970’te kendi köyünde bitirdikten sonra Süryanice öğrenimini almak üzere Mor Gabriyel Manastırı’na gitti. Orta dereceli eğitimini Nusaybin ve Mardin’de bitirdi.

Merkezi İngiltere’de olan Soon Bible İncil kursunu bitirdi. Nusaybin’e bağlı Odabaşı (Gündükşükro) köyü kilisesinde, kilise öğretmeni ve diyakos olarak 8 yıl hizmet verdikten sonra Turabdin Abraşiye Metropoliti Mor Timotheos Samuel Aktaş, Mardin Süryani Kadim cemaatinin ruhani reisi Rahip Cebrail Allaf ve Yönetim Kurulu’nun isteği üzerine Mardin Süryani Kadim (Ortodoks) cemaatine 10 Mart 1985 tarihinde Metropolit Samuel Aktaş tarafından papazlık rütbesiyle takdis edildi. Kadasetli Patriğimiz Moran Mor İğnatiyos Zekka Iwas I.’ın emirleri doğrultusunda 04 Mayıs 2003 tarihinde Mardin Metropoliti Mor Filüksinos Saliba Özmen tarafından Hori-episkoposluk rütbesiyle terfi edildi. Halen Kırklar Kilisesi’nde görev yapmaktadır. Ayrıca değişik dergilerde yayımlanan makaleleri ve sempozyumlarda sunduğu bildirileri vardır. Hori Gabriyel Akyüz bir dizi kitap, çeviri ve makaleye imza attı. Yayınlanmış eser ve çevirileri şunlardır: 1- Deyrulzafaran Manastırı’nın Tarihi 2- Nusaybin’deki Mor Yakup Kilisesi ve Nusaybin Okulu 3- Süryani Müziği (Arapça’dan çevrilmiştir) 4- Süryanilerde Felsefik Şiirler 5- Mardin İli’nin Merkezinde, Civar Köylerinde ve İlçeleri’nde Bulunan Kiliselerin ve Manastırların Tarihi 6- Azizlerin Şefaati (Süryanice ve Arapça’dan çevrilmiştir) 7- Diyarbakır’daki Meryem Ana Kilise’sinin Tarihçesi 8- Susamışlığı Gideren Söyleşi: Suruçlu Mor Yakup’un Öz Yaşam Öyküsü (Süryanice’den çevrilmiştir) 9- Yezidilerin Dini (Süryanice’den çevrilmiştir) 10- Osmanlı Devleti’nde Süryani Kilisesi 11-Bakısyan (Alagöz) Köyü’nün Tarihçesi 12-Mor Melke Manastırı’nın Tarihi (Yayına hazırlanıyor) 13-Deyrulzafaran Manastırı’nın Tarihi (Arapça’dan Türkçe’ye çeviriyor)

Kültür
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya
Mardin iline 103 km, Midyat ilçesine 38 km uzaklıktadır.

İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri

2007
2000 99
1997 103

Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - İbrahim Aktaş
1999 - İbrahim Aktaş
1994 - İbrahim Aktaş
1989 - İbrahim Aktaş
1984 - İbrahim Aktaş
1980 - İbrahim Aktaş
1978 - İbrahim Aktaş
Altyapı bilgileri
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi yoktur ancak kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
 
Üst