Malatya Battalgazi İlçesi Hakkında Bilgi

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Malatya Battalgazi İlçesi Hakkında Bilgi-Malatya Battalgazi ilçesi

Malatya'nın ikinci yerleşim yeri olan ve 1988 yılına kadar Eskimalatya ismi ile anılan ilçenin tarihi çok eskidir. Asur ve Urartu kaynaklarında bu yöre Maldia, Melit, Melide, Melitca olarak değişik şekilde isimlendirilmiştir. Şehir uzun yıllar Bizanslılar, Araplar ve Selçuklu beylikleri arasında el değiştirmiştir. Osmanlılar döneminde Eskimalatya bir ticaret merkezi haline getirilmiştir.

1838 yılında Osmanlı ordularının burada konaklaması üzerine halkın, yazlık olarak kullanılan Aspazu bağlarının bulunduğu şimdiki Malatya yöresine yerleşmesi ile Eskimalatya önemini kaybetmiştir. Önce köy, daha sonra bucak ve Cumhuriyet döneminde Malatya'nın il olmasından sonra 1928 yılında belediye, 1932 yılında nahiye oldu. 1987 yılında Eskimalatya ismi Battalgazi olarak değiştirildi. 19.06.1987 tarihinde ilçe statüsüne kavuştu. Battalgazi, Malatya'nın 10 km. Kuzeydoğusunda tamamen düzlük bir alanda kurulmuştur. İlçenin doğusunda Fırat nehri (Karakaya Barajı) göl sahası, güneyinde Malatya merkez ilçe, batısında Akçadağ, Kuzeyinde Yazıhan ovası bulunmaktadır.

İlçenin yüzölçümü 213 km2'dir. 1990 genel nüfus sayımına göre ilçenin köyleri ile birlikte toplam nüfusu 26.665'dir. Merkez nüfusu 14.994, köy ve bucak nüfusu 11.671'dir. İlçenin merkez, Hasırcılar, Hatunsuyu olmak üzere 3 belediyesi, 12 köyü ve 25 mezrası vardır.

Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. İlçenin sulanabilir arazisi fazla olduğundan halkın geçimi bağ, bahçe ve sebzeciliğe dayanmaktadır. Halkın %85'I tarımla uğraşmakta ve 4613 adet çiftçi ailesi bulunmaktadır. Kayısıcılık başta olmak üzere sebze, meyve yetiştiriciliği ve besicilik yapılmaktadır. İlçe olduktan sonra sosyal hayat hızla gelişmeye ve değişmeye başlamıştır. İlçenin merkeze yakınlığı okuma ve yazma oranının yüksek olmasını sağlamıştır. İlçede tarihi eser olarak Ulu Camii, Melik Sunullah Camii, Akminare, Karahan, Alacakaya Camii, Sütlü Minare Camii, Hötüm Dede Minaresi, Şahabiye Kübra Medresesi, Sıddı Zeynep Kümbeti, Emir Ömer Türbesi, Hasan Basri Türbesi, Ahmet Turan Türbesi, Ali Baba Türbesi, Kara Baba Türbesi, Edir ile Bedir türbesi, Beş Kardeşler, Üç Kardeşler, Seyit Gazi, Kanlı Kümbet, Silahtar Mustafa Paşa Kervan Sarayı bulunmaktadır.Eski Malatya Kalesi surları tahribata uğramıştır.
 
Üst