Linux'ta internet ve multimedia ayarlari Anlatim

#1
Linux'ta internet ve multimedia ayarları

Internete Bağlanalım !

Linux ile internete bağlanmak için kullanabileceğiniz birden fazla bağlantı asistanı mevcuttur. Ben ise size kpppden bahsedeceğim. kpppyi çalıştırmak için KDE sistem menüsünden Networking>Controlling>Internet Dialer yolunu izleyebilir ya da bir adet shell(terminal) açıp, kppp yazarak entere basabilirsiniz.



Asistan açıldıktan sonra, Setupa tıklayarak ayarlarımızı yapalım

detaylarını değiştirebiliriz. Device kartı altından ise, bağlantı yaparken kullanacağımız modemi seçebiliriz. Çoğu kullanıcı için standart olan /dev/modem seçili durumdadır. Bu aygıt bağlantısı altından modemden yanıt alamzsanız listede bulunan diğer aygıt bağlantılarını deneyin. Seri porttan takılan harici bir modeme ya da ISA slotuna takılı bir modeme sahipseniz; modeminiz için sürücü yüklemeniz gerekmez. Ama, PCI slotuna ya da USB portuna takılı bir modeminiz varsa, büyük ihtimalle sürücü problemleri yaşayacaksınız. Hatta bazı kullanıcıların modemleri hiç desteklenmemiş bile olabilir.

Conexant çipli bir Winmodeme sahipseniz, gerekli sürücüleri color=#0000ffburada bulabilirsiniz. Bu türden modemi olanlar için kurulum ve konfigürasyonu biraz açalım. Kernel versiyonunuza uygun sürücüyü indirip kurduktan sonra yapmanız gerekenler aşağıdaki gibi. Yalnız, Conexant modemlerde HSF ve HCF olmak üzere iki farklı çip, dolayısı ile de iki farklı sürücü tipi var. Modemlere göre kullanılacak shell scriptleri farklı olduğu için bunları ayırarak yazıyorum. Aslında yapmanız gereken şey hiç de zor değil.

Sürücüleri kurduktan sonra;

HCF modem için : hcfpciconfig

HSF modemler için ise: hsfconfig

yazın, bu shell scriptleri sürücüleri derlemeniz için bir asistan çalıştıracak. Bu asistan ile modeminiz, /dev/modem altında hizmet vermeye başlayacak.

-Eğer derleme asistanı size, modeminizi bulamadığını ama modem olması muhtemel bir kart bulduğunu söyleyip bir seçim tablosu çıkardığında kartınızı bu listeden seçerek kurmalısınız.

-Derleme asistanı modeminizi hiç bir şekilde algılayamazsa, modeminizi Vendor ID ve Product ID adı verilen kimlik numaralarını girerek manuel olarak tanıtmalısınız. Modeminizin kimlik numarasını öğrenmek için sürücüleri indirdiğiniz sitede bulunan List Modem Application adlı küçük aracı kullanabilirsiniz.

Bütün bu işlemleri yapabilmek için sisteme root olarak giriş yapmanız gerektiğini unutmayın.

Televizyon izleyelim !

Kurulumun sonlarına doğru; karşınıza çıkan özette, eğer bulunmuşsa donanım listesinin en altında TV kartınız yazılıdır. Bazı dağıtımlar, TV kartlarını bulduktan sonra kartınızı ayarlamanız için bir yardımcı program çalıştırabiliyor. Ne yazık ki Mandrake, bu kolaylığı kullanıcılara sunmamış. Ama, yapacağımız iş çok da zor değil.

- Sisteme root olarak girin.

- /etc dizini altındaki modules.conf dosyasını, üzerine sağ tıklayıp Open with menüsündeki metin editörlerinden biriyle açın.

- Dosyanın içine;

alias char-major-81 bttv
options bttv card=56
options tuner type=5

satırlarını ekleyin. options satırlarının karşısında bulunan sayılar, BTTV sürücülerindeki ön tanımlı kart ve tunerlerin numaralarıdır.

Örneğin, bttv card 56: Fly Video 98, tuner type 5 ise Phillips PAL tunerdir. Ön tanımlı kart ve tunerlerin listesini color=#0000ffburada bulabilirsiniz.

Bu işlemlerin ardından, masaüstünde kısayolu olan XawTVyi çalıştırın ve Linux ile TV izlemenin tadını çıkarın.

Linux altında her kullanıcı için ayrı bir kanal tablosu kullanılır, yani A kullanıcısının listesinde yaptığı değişiklikler, B kullanıcısının listesini etkilemez.



NVIDIA çipli ekran kartlarından 3D desteği alalım !


NVIDIAnın Linux işletim sistemini bizzat desteklediğini biliyorsunuz. Şimdi ise hep birlikte, ekran kartımız için 3B desteğini aktif hale getireceğiz. İşe color=#0000ffNVIDIAnın sitesinden gerekli dosyaları indirerek başlıyoruz. Sitedeki sürücü bölümünde listelenmiş onlarca dosya oldukça kafa karıştırıcı. Bu karışık sizi kormutmasın, NVIDIA bu sorunu da düşünmüş ve bizler için bir shell scripti yazmış. Öncelikle NVchooser.sh adlı küçük dosyayı indirin. Bu işlemin ardından bir shell açıp, ./NVchooser.sh yazarak dosyayı çalıştırın. Mandrake Linux 8.2 kullanıcıları şu mesajı alacaklar:

Please download and install the following files:

NVIDIA_kernel-1.0-2960.mdk82up.i586.rpm

NVIDIA_GLX-1.0-2960.i386.rpm

Eğer script, erişim düzeyinin sebep olduğu bir hata nedeniyle çalışmazsa chmod 777 NVchooser.sh yazdıktan sonra yeniden çalıştırmayı deneyin.

Önce NVIDIA_kernel dosyasını ardından NVIDIA_GLX dosyasını, üzerlerine tıklayarak kurun. Ardından /ect/X11 klasörü altındaki XF86Config-4 dosyasını, herhangi bir metin editörü ile açın. Dosyanın içindeki Modules bölümüne;

load "glx"

satırını ekleyin. Eğer aynı bölümde load "dri" satırı varsa, kaldırın.

Dosyanın aşağı bölümlerindeki Driver bölümünü bulun. Bu bölümde driver "fbdev" satırını göreceksiniz. Buradaki fbdev bölümünü nvidia olarak değiştirin. Bütün bunları yaptıktan sonra; göz sağlığımız için, monitörümüzün tazeleme frekanslarını da dosyaya ekleyelim. Monitor bölümünde bulunan hsync ve ve sync satırlarının değerlerini, monitörünüzün değerleri ile değiştirin. Bütün değişiklikleri tamamladıktan sonra dosyayı kaydedin ve sistemi yeniden başlatın. Size bir örnek olması için bir kendi sistemimin XF86Config-4 dosyasını color=#0000ffburaya koydum, yalnız Windowsun Notepadı ile doğru görüntülenemeyebilir.

Sistem yeniden açıldığında, 3D testini benim de favorim olan Tuxracer oyunu ile yapabilirsiniz.
 
Üst