Kütahya'daki Müzeler

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Kütahya'daki Müzeler


KÜTAHYA ARKEOLOJİ MÜZESİ

Ulu Cami yanında Umur bin Savcı Medresesi olarak bilinen yapıda 1965 yılında ziyarete açılmıştır. Medrese binası 1314 yılında Germiyan Beylerinden Umur bin Savcı tarafından yaptırılmıştır. Kesme taştan inşa edilen yapının portali Selçuklu sanatının özelliklerini gösterir.

Kapıları, kubbeli orta mekana açılan dokuz küçük odası vardır. Müzede yer alan vitrinlerde geç Miyosen döneminden itibaren, Paleolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler teşhir edilmektedir. Restorasyonu ve yeni teşhir düzenlemesi yapılarak 1999 ve 2006 yıllarında yapılarak yeniden ziyarete açılmıştır

Pazartesi hariç Her gün Açık
Saat : 09.00 - 17.00




KÜTAHYA ÇİNİ MÜZESİ
Germiyan Beyi II. Yakup (1387-1429) külliyesinin imaret bölümü olan bu yapı, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilerek, Çini Müzesi olarak 5 Mart 1999 tarihinde ziyarete açılmıştır. Kubbeli ve şadırvanlı orta mekana, üç yönde kubbeli eyvan ile iki oda açılmaktadır. Türbe bölümünde II. Yakup Bey'in çinili sandukası bulunmaktadır. Yıkılan Medresenin taş kitabesi giriş kapısının solundaki nişe yerleştirilmiştir. Müze içinde yer alan vitrinlerde 14.yüzyıldan başlayarak günümüzde yapılan örneklere kadar olan çini eserler sergilenmektedir.

Pazartesi hariç Her gün Açık
Saat : 09.00 - 17.00



KÜTAHYA KOSSUTH MÜZESİ
Macar Sokak'ta bulunan 18. yüzyıl Türk evidir. Macar evi olarak da bilinir. Macar Özgürlük savaşının önderlerinden Lajos Kossuth 1850-1851 yılları arasında bu evde misafir edilmiş ve Macaristan Anayasası tasarısını bu evde hazırlamıştır.

Bahçe içinde yer alan iki katlı ve 7 odalı olan ahşap ev, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilerek Lajos Kossuth anısına müze olarak 19 Eylül 1982 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müzede Lajos Kossuth'a ait eşyalar ile klasik Tük evine ait etnografik eşyalar teşhir edilmektedir.

Pazartesi hariç Her gün Açık
Saat : 09.00 - 17.00

ÖZEL MÜZELER

SADIK ATAKAN ÖZEL ÇİNİ EVİ
Avukat Sadık Atakan tarafından düzenlenen Kütahya evinde, son 250 yılın en güzel çinileri sergilenmektedir. Değerli çini ustalarının eserlerinin ücretsiz olarak görülebildiği ev, geçmiş ile gelecek arasında bir köprü oluşturmaktadır.

DUMLUPINAR ATATÜRK EVİ MÜZESİ
1929 yılında Yüzbaşı Salahattin tarafından yağlı boya tablosu yapılan, Kurtuluş Savaşımız sırasında Başkumandan Gazi Mustafa Kemal'in kaldığı, Dumlupınar Başkumandanlık Karargahı olarak da kullanılan ev aslına uygun olarak restorasyon ve düzenlenmesi yapılmıştır. Dumlupınar Atatürk Evi, 30 Ağustos 2003 tarihinde ziyarete açılmıştır. "Halide Edip Adıvar, Türkün Ateşle İmtihanı adlı eserinde Kurtuluş Savaşı sırasında Dumlupınar'da Mustafa Kemal Atatürk ve Nurettin Bey ile birlikte kaldıkları zamanı şöyle anlatır. ".. Mustafa Kemal Paşa: Bana ayrılan odayı size veriyorum. Ben Çadırda yatacağım." dedi, sonra Nurettin Paşa'ya dönerek 'Kızılcadere'ye gösterin ona..." diye ekledi.


TAVŞANLI BELEDİYE MÜZESİ :
Tavşanlı İlçesindedir. Ulu Cami Mahallesinde Belediye Meydanındadır. 1989 yılında resmi olarak Müze olmuştur. İki katlı bir binada olup bina sivil mimarlık örneği olarak tescillidir.

ALTINTAŞ BELEDİYESİ AÇIK HAVA MÜZESİ :

Altıntaş İlçesindedir. Hürriyet Mahallesinde Belediyeye ait Park içinde taş eserlerin düzenlenmesi şeklindedir.

DUMLUPINAR KURTULUŞ SAVAŞI MÜZESİ :
1997 yılında Müze olarak ziyarete açılmıştır. Dumlupınar İlçesindedir. Ulusal Kurtuluş Savaşımızın geçtiği topraklar üzerinde onun anısına kurulmuştur. Şehir merkezinde olup iki katlı müstakil bir binadadır.

TUGAY ANADOLU KÜLTÜR, SANAT VE ARKEOLOJİ MÜZESİ:
Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı bünyesinde çeşitli arkeolojik eserlerin yanında, önemli çini eser örnekleri ve tablolar da bulunmaktadır.
 
Üst