Kurttepe Köyü Uzunköprü Edirne

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Kurttepe Köyü Uzunköprü Bilgileri - Kurttepe Köyü Hakkında - Kurttepe Köyü Tanıtımı -Kurttepe Köyü Resimleri




İlçe: UZUNKÖPRÜ - İl: EDİRNE

Köy Muhtarı: Bilgi Yok



Muhtarlık Erişim Bilgileri: Bilgi Yok




Edirne
Bilgiler
Nüfus 214(2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 22200
Alan Kodu 0284
Yönetim
Coğrafi Bölge Marmara Bölgesi
İl Edirne
İlçe Uzunköprü

Kurttepe, Edirne ilinin Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.

Tarih

Kurttepe köyünde yörük ve çıtaklar Türkler`in Balkanlara yerleşmesi çok eski tarihlere dayanmaktadır. Türkler Balkanlar`a iki ayrı yoldan gelmişlerdir. Birincisi Karadeniz kuzeyinden, ikincisi ise güneyden Anadolu üzerindendir. Bu gün Trakya'da bulunan yerli Türklerin kökeni bu göçlerle gelenlerdir. Bunların bir çoğu önce Balkanlara yerleşmiş bir zaman sonrada bugünkü Türkiye`deki yaşadıkları yerlere gelip, orada kalmışlardır. Anadolu üzerinden balkanlara gelmiş olanlara yörük denilmektedir. Karadeniz'in kuzeyinden Balkanlar'a gelmiş olanlarada gacal, çıtak, pomak, amıca, karabacak gibi isimler verilmiştir. Osmanlılar Rumeli'yi fethedip Yörükleri buralarda iskan etmeye başladıklarından önce bu bölgeye Karadeniz'in kuzeyinden gelmiş bu Türklerle karşılaşmışlar ve kaynaşmışlardır. Evlad-ı fatihan: Osmanlı Devleti'nde Rumeli fatihlerinin çocuklarına ve Rumeli`ye sonradan yerleştirilenlere verilen addır. Yörük deyimi, iyi çabuk yürüyen, Anadolu`nun çadırda oturan Türkmenleri, bir yerde yerleşmeyen göçebe halkı anlamlarina gelir. Bunlar, Anadolu`ya ve oradan da Rumeli`ye yayılmış Türkmen topluluklarıdır. Orta Asya'dan gelip Anadolu'ya yerleşen Türkler, Osmanlı Beyliği zamanında Çanakkale boğazını geçerek Balkanlar`a ayak basmış, 1526 yılında kazanılan Mohaç zaferi ile Balkanlar`da kesin ve mutlak Türk egemenliği başlatmıştır. Köy, 93 harbi sonrası bu bölgeye göç etmiş hayvancılıkla uğraşan 10 evlad-ı fatihan Yörük ailesi ve bir süre sonra bunlara katılan Rumeli'den komşu ve tanıdıkları olan 3 Çıtak aile tarafından kurulmuştur.

Kurttepe köyünü kuran 10 evladı fatihan Yörük aileleri; liderleri Said Ağa ve 3 çıtak ailesinden oluşmaktadır.

Onlardan kısa Köye yerleşen çıtak aileleri de yine dereye ulaşımı kolay bu gün yukarı mahalle olarak bilinen bölgeye yerleşmişlerdir. O zamanlar bölge sık meşe ve gürgenlerle kaplı orman alanıdır.

Kültür

Yörüklerde Çobanlıkla ilgili Atasözleri, Batıl İnançlar: • Çobanın gönlü olursa keçeden sütü çıkarır. • Çobanın gönlü olursa tekeden telemeyi çalar. • Kurda boynun neden kalın diye sormuşlar, kendi işimi kendi gördügümden kalın demiş. • Seytan işi diye ocakta soğan kabugu yakılmasi iyi sayılmaz. Su veya yemek kazanları ters çevrilerek kapanmaz. Ocağın üzerinde tutulup içine biraz su konur ve ağzı açık tutulur.

Bunların dışında;

* Arı sokunca,arının sokuğu yere çamur konur.Böylece şişmenin engellendiğine inanılır.
* Arı sokunca,arının sokuğu yere ezilmiş sarımsak konur.Böylece şişmenin engellendiğine inanılır.
* Arı sokunca,arının sokuğu yere demir(örneğin bıcak,kaşık vb) konur.Böylece şişmenin engellendiğine inanılır.
* Misafirlikte ev sahibinin ikram ettiği çaylardan sonra artık içmek istemediğini belirtmek için boşalan çay bardağının üstüne çay kaşığı kapatılır.
* Çocuklar kahve içmez.Eğer içerlerse erkeklerin bıyıkları yan çıkar,kızlar ise kara olur.
* Sünnet olmamış erkek çocuğunun kestiği hayvan(örneğin tavuk vb) yenmez.
* Bayanların kestiği hayvan(örneğin tavuk vb) yenmez.Ancak erkek bulunamadığı zamanlarda adetten kesilmis (menopoz) kadınların kestiği tavuk yenilir.
* Mezarlar parmakla işaret edilmez.Mezarı göstermek gerekirse çene ile işaret edilir.
* Avlanan kanatlı hayvankarın(kuşların) kafalarını bıçakla kesmek şart değildir,elle kafa koparılırsa da yenilebilir.
* Gece ıslık çalınmaz.Gece ıslık çalınırsa şeytanlar davet edilmiş olur.
* Gece tırnak kesilmez.Gece tırnak kesilirse gelin olur gece kesenin yanına gelir.
* İnci meyvası daha yeşil iken koparılınca sızan sütü siğillere damlatılırsa siğiller kurur.
* Ateşe işenmez.Ateşe işeyen çarpılır.
* Bahçeli evlerde bulaşık suyunun döküldüğü bölgeye işenmez.Eğer işenirse işeyen çarpılır.Çünkü o bölgenin sahibi perilerdir artık.
* Hayvanlar su içerken ıslık çalınır.Islık eşliğinde hayvanların yeteri kadar su içtiğine inanılır.
* Her evin bir çift temel yılanı vardır.Temel yılnları haneyi korurlar.Eğer onlar görülürse öldürmemek gerekir.
* Koyunlar melek,keçiler şeytandır.Eğer gece perilerle karşılaşılırsa yakında varsa hemen koyun sürüsünün içine girilirse perilerden korunulabilir.Böyle durumlarda keçi sürüsüne girmeyi aklınızdan bile geçirmeyin.
* Bebekler 40 gün yalnız bırakılmaz.Eğer yalnız bırakılırsa periler tarafından bebek yerine bebeğin kılığına girmiş peri ile değiştirilebilir.
* Köpek uluması haneden birinin öleceğine işarettir.Eğer köpek ulurken “kafanı ye “diye köpeğe seslenilirse bu kötü olay engellenmiş olur.
* Sarımsak yiyenin veya yanında sarımsak olanın yanına yılan gelmez.Yılanlar sarımsak kokusuna gelmez.
* Çok nadir görülen boynuzlu bir yılan türü vardır.Eğer onunla karşılaşılırsa panik olmamalı,sakin bir şekilde üzerine örtü(örneğin çuval.ceket vb) atılırsa yılan boynuzlarını örtünün altında bırakıp gider.En önemlisi bu boynuzlar altın olmuştur artık.(bulabilirseniz güle güle harcayın).
* Ekmeği bıçakla kesen çabuk yaşlanır,erken ölür.Kopararak yemek bu kötü sonucu önler.
* Karın ağrılarının nedeni genelde “göbek kaçması”dır.İşin ustası biri ovarak yerine getirirse tedavi olur.
* Elden makas alınırsa kavga çıkar.Önlem olarak makası kullanan yere bırakır diğeri yerden alır.
* Güvercin beslemek ve etini yemek iyi değildir.Güvercin “etimi yiyen onmasın(iyi olmasın,hasta olsun),bkuma basan konmasın(evi dağılsın)”demiş olduğuna inanılır.
* Salatalık(Yerli köy salatası) sap tarafından kapak gibi kesilince kapak kısmı büyük kısmına bir miktar sürtülür.Böylece salatalığın acılığının alındığına inanılır.
* Çocukların uzun süre aynaya bakmaları iyi değildir.Akıllarını kaçırabilirler.
* Kendisine kötülük için büyü yapılacağından korkan kişi iç çamaşırını ters giyer.Böylece büyünün tutması engellenmiş olur.
* Bir şeyi kırk kez söylersen gerçekleşir.
* Sofraya kaşık yenilen yüzü altta olacak şekilde konulmaz.Konulursa haneden ölüm çıkabilir ve evin bereketi kaçar.
* Erkekler sıkıntı atmak için kullandıkları tespihin 33 olmamasına özen gösterir.Çünkü 33 olanlar camide çekilen 99 luk tespihin üç bölümden biri olan 33 lük kısma denk gelir. Bazen satın alınan 33 lük tespihten bir tane boncuk çıkarılarak kullanılır.
* Köpeği büyük tuveletini yaparken görünce iki elin küçük parmakları birbirine çengellenir çekirse köpek tuveletini yapamaz,yarım bırakır gider.
* tencerede yemek bittikten sonra bir parça ekmek ile tencereyi sıyırıp yiyen çocukların büyüyünce evlenirken düğününde kar yağar.
* Eğer fakir ve dul yaşlı bir kadına 2-3 baş soğan ve bir tas un sadaka olarak verilirse kaza-belalardan korunulur.
* Nazar okuyan kişiye küçükte olsa bir para(genellikle metal bozukluk paralar) verilir.Çünkü okuyan kişinin nazarın ağırlığını üzerine alabileceğine inanılır,bununda küçükte olsa bedeli verilir.
* Nazar okuyan kişinin esnemesi okunan kişiye nazar değdiğinin ispatıdır.Genellikle okuyan tarafından “ooh çok kötü nazar olmuşsun,bak esnemekten ağzım yırtılacak” sözü söylenir.
* Akar sudan geçmek(köprüden de olabilir) yapılan büyüyü bozar.Büyüye karşı bir şifadır.
* Koyun,keçi,tavuk,kaz vb hayvanlar sık sık sayılmaz.Sayınca nazar değeceğine inanılır.
* Besmelesiz yemek yiyenin karnının doymadığına,sık sık yemek yeme ihtiyacı duyduğuna inanılır.

Coğrafya

Edirne iline 81 km, Uzunköprü ilçesine 14 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 600
2000 214
1997 198

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Hayvancılık'la uğraşan Yörükler için su kaynakları ve otluk olanlar çok önemlidir. hayvancılıkta kalmadı.ben adem sönmez. bunların duyrulması lazım.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Cemil ÇAKIR
2009- Cevat SARI
2004 - Cevat Sarı
1999 - İrfan Yıldız
1994 - irfan yıldız
1989 - irfan yıldız
1984 - irfan yıldız

Altyapı bilgileri

Kurttepe köyünde ilk camii şimdiki camininde bulunduğu köy ortak arsası üzerine kerpiçten yapılmıştır. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.sağlıl ocağı yeni yapıldı ama gelen giden yok bomboş duruo şebeke yok nüfus düşüşü var. Zift yol. yani belediye başkanında hayır yok. ayrıca irfan yıldız tam 4 dönem muhtarlık yapmasına rahmen köye bir çivi dahi çakmamıştır. köy halkı bir umutla cevat sarıyı seçmiş ancak umduğunu bulamamıştır. ve ne yazık ki bu eski adaylar başta irfan yıldız olmak üzere yeni yapılacak seçimde tekrar adaylığinı koyacaktır umarım köyün kanını emen bu sülükleri köy halkı yeniden başa getirmez her seçim yeni biri olursa köy için en doğrusu olacaktır...


===Altyapı bilgileri====revize(gerçek olan düzeltme)


Kurttepe köyünde ilk camii şimdiki camininde bulunduğu köy ortak arsası üzerine kerpiçten değil tuğladan yapılmıştır. Köyde, 2 taneilköğretim okulu vardır ancak biri eski olduğundan ötürü yenisi yaptırılmış olup yeni yapılan okul ise öğrenci yetersizliğinden ötürü MEB tarafındadn taşımalı eğitime dönmüş olup kullanılmamaktadır kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Sağlık ocağı yeni yapıldı ama gelen giden yok bomboş duruo şebeke yok nüfus düşüşü var.

Zift yol. ayrıca İrfan yıldız tam 3 dönem muhtarlık yapmasıyla birlikte muhtarlık yaptığı dönemde okul eski olduğu için yeni okul yaptırmış olup yeni yapılan okul ise zaman içinde öğrenci yetersizliğinden ötürü MEB tarafından taşımalı eğitime dönmüştür ve İrfan YILDIZ 3 dönem muhtarlığı aşamasında sağlık ocağı isteminde bulunmuş olup köye sağlık ocağı yapılmıştır fakat nufüs yetersizliğinden ötürü kullanımda değildir.Köye yeni su deposu yaptırımında bulunmuştur.Bu dönem içerisinde köyde köye ait su araştırlmasına başlanmış olup ve yine muhtarlık yaptığı dönem aşamasında köye kendi suları verilmiş fakat su verilme aşamasında bazı suya bağlı olan sıkıntılardan ötürü engellenmiştir.Aynı aşamada muhtarlık yaptığı evrelerde köye buğday temizleme cihazı talep etmiş olup köye (sellektör) cihaz getirilmiştir.Ve yine muhtarlık yaptığı dönemlerde asfalt olmayan köy yollarımız için talepte bulunmuş ve nihayetinde yollarımız asfalt olmuştur.köyün aşağı bölümünde eski köprü olduğundan sıkıntı yaratmış olup irfan yıldız yerine yeni köprü yapımında bulunmuştur.Tüm yazılanlar İrfan yıldız döneminde yapılmış olup yukarıda kendisine karalamada bulunulmuş ve tüm bu bilgilerin doğruluğu köy halkı tarafından cevabı bulunulabilmektedir.Kendisinden sonra muhtar olan Cevat sarı 1 dönem 5. yılı itibariyle muhtar olmasına rağmen kendisinin köye yapmış olduğu gözle görülür hiçbirşey bulunmamaktadır bunun cevabını yine köy halkı verabilir.Seçme seçilme hakkı TC' nde herkese tanınmış olup herkes adaylığını ve seçimini özgür bir şekilde yapabilmektedir.....Seçim için adaylığını koyan kişiye seçmenler zaten cevabını verebilir. Kimse kimseyi gerçek dışı olan yazılarla karalama hakkına sahip değildir Tüm soruların yukarıda yazılan karalamanın cevabı köy halkı tarafından cevaplanabilmektedir….




Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 
Üst