Küplüce Köyü Hakkında Bilgi Koyulhisar Sivas

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Koyulhisar Küplüce Köyü - Küplüce Köyü Hakkında - Küplüce Köyü Tanıtımı - Küplüce Köyü Resimleri



Şehre uzak,Göklere yakın köy; KÜPLÜCE
"İlkbahar ve yaz aylarında yeşilin tüm tonlarına, sonbaharda sarı-kızıl ve kahverengi, kışın ise beyaza boyanarak içimize taze oksijeniyle sıcaklık sarar Küplüce"

COĞRAFİ KONUMU:

Karadeniz bölgesi ile İç Anadolu bölgesinin kesiştiği bir noktada yer alan Küplüce Köyü, Ordu, Giresun, Sivas sınırları üçgeni arasındadır. Koyulhisar'ın Kuzeyinde yer alan küplüce , İl merkezine 230 km, İlçe merkezine ise 60 km uzaklıktadır. Kuzeyinde Ordunun Mesudiye ilçesine bağlı Karacaören köyü, Kuzey batısında Herközü Köyü, batısında Yavşan Köyü ile iç Anadolu ile Karadenizin sınırlarını çizmektedir. Doğusunda Güzelyurt, kuzeydoğusunda Yenice Köyü, güneyinde Kavacık köyü ve kuzey batısında Kızılelma Köyü diğer sınırlarını oluşturmaktadır. Koyulhisar, Reşadiye, Suşehri, Mesudiye, Şebinkarahisar ve Alucra ilçelerinin bulunduğu bir vadi de bulunmaktadır.

Yeşili, havası ve suyuyla şirin bir orman köyü olan Küplüce, engebeli, eğimli ve yüksek bir araziye sahiptir. Köy'ün arazi yapısı tipik Karadeniz Bölgesi özellikleri taşırken, deniz seviyesinden yüksekliği (rakım) 2.000 metre civarındadır. Denizden uzak oluşu ve rakımın yüksekliği Küplüce'de iklimi sertleştirirken, genellikle yazları serin, kışları ise sert geçer. Bölgenin, doğal bitki örtüsünü çam ormanları oluşturur. Küplüce Köyüne bağlı Asosini yaylasında yükseklik yer yer 2500 metreyi geçerken doğal orman güzelliği ve buz gibi suları ile insanı cezp eder. Kıraan, Gelin Kayası, Güney geçe, önemli mesire alanlarını oluştururken, Melet Irmağı, ve Karacöndere akarsu kaynaklarını oluşturmaktadır. Köy Merkez Mahallesi, Mimar Sinan Mahallesi ve Nurtepe mahallesi olmak üzere üç mahalleden oluşmaktadır. Merkez mahallesini ve Nurtepe Mahallesini sadece Doğan soy ismine sahip bireyler oluştururken, Mimar Sinan Mahallesinde ise Akgül ve Albay soy isimli köylülerimiz mevcuttur.

Köyün içme suyu yayladan getirilmektedir. Mevcut su deposu ile köyün su ihtiyacını karşılansa da bahçe sulamaya yetersizdir. Köylü tarafından açık havuz yapılması için çalışmalar devam etmektedir. Köyün kanalizasyon alt yapısı mevcut değildir. Köy yolunun grup yolu olması sebebi ile yolun en kısa zamanda asfaltlanması beklenmektedir.

KÖYÜMÜZÜN TARİHÇESİ

Köyümüzün kurucusu, dedemiz Hacı Habip 1600 yıllarında Koyulhisar ilçesine gelmiş Yörüklerdendir. O yıllarda Anadolu'nun Türkleşmesi ve Müslümanlaşması için Rumlardan boşaltılan köylere Türk ve Müslüman aileleri yerleştiriliyordu. Dedemiz Osmanlı Devletinin teşvik ve mecburi iskânı ile şimdiki köyümüz olan Küplüce'ye yerleştirilmiştir. Daha sonra dedemiz Hacı Habib'in vefatı ile beraber köyümüz Hacı Habip oğulları diye anılmıştır.

Köyümüz üç mahalle olmakla beraber kökümüz birdir. Derneğimizin logosunda da gözüktüğü üzere tek bir kökten türeyerek dallanıp budaklanan bir çınar ağacı gibiyiz. Köyümüz geçmişte Osmanlı devletine Osmanlının yıkılmasıyla beraber Kurtuluş savaşında Türk devletine çok büyük yararlılıklar göstermiştir. 1.Dünya Savaşında ve Kurtuluş Savaşında 70 şehit ve onlarca gazi vermişizdir

CAMİMİZ

Bölgenin en eski camisine sahip olmakla birlikte gelişen nufus yapısına cevap veremeyen eski camimiz 2002 yılında yıkılarak yerine daha modern ve büyük bir camii yapıldı. Köy büyüklerimizden Hacı Cemal Doğan'ın öncülüğü ile hayırsever işadamlarımızın katkıları ile 2003 yılında bitirilen camii görkemli bir açılışla hizmete girdi.

Koyulhisar ilçesinin en güzel ve teşkilatlı camilerinden biri olan Küplüce Camisinde şadırvan, gasılhane, yemekhane, abdesthane, banyo ve tuvaletler mevcuttur. İmamın kalacağı bir de lojman vardır.

Caminin kadrolu imamı mevcuttur. İmam Üzeyir Bökü 2007 yılında kadrolu olarak görevine başlamış ve köyümüzün dini hizmetlerini başarılı bir şekilde yerine getirmektedir. Caminin Minaresini Köyümüzün büyüklerinden Hacı Cemal Doğan, Şadırvanını ise iş adamlarımızdan Erdal Doğan yaptırmıştır.

EKONOMİ

İl ve ilçe merkezine uzak olan köy sanayileşme ve ticarette de uzak kalmıştır. Halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.. Küçük ve büyükbaş olmak üzere hayvancılık yapılmaktadır. Tarımda ise buğday ve arpa ön plandadır. Ayrıca köy halkı fasulye, lahana, domates, patates gibi sebze ihtiyaçlarını kendi bahçelerinden temin etmektedir. Köyde kiraz, elma, armut, ceviz gibi meyveler yetişmektedir. Küplüce Köyü'nde Karadeniz iklimi hâkimdir. Arazi yapısı olarak nüfusuna oranla çok büyük arazilere sahiptir. Köyde arıcılık yapılmaktadır.Yağ ve peynir satarlar.

NÜFUS

Köyümüz ekonomik sebeplerden dolayı başta İstanbul olmak üzere ülkenin değişik yörelerine göç vermiştir. Halen köyümüzde yirmiye yakın hane mutedil bir şekilde yaşamaktadır. 2007 sayımlarında köy nüfusu 31 kişi olarak açıklanmıştır. Ama her yıl mayıs ayı itibari ile nüfus 4-5 katına çıkabilmekte ve bu ekim sonlarına kadar böyle devam etmektedir. Bu nüfusu ağırlıklı olarak emekliler oluşturmaktadır.

İstanbul'da, Ümraniye, Üsküdar, Sultanbeyliği, Kağıthane ve Beykoz ilçelerinde yoğunlukta yaşayan Küplücelilerin yanı sıra azda olsa Almanya ve Amerika'da yaşayan köylülerimizde mevcuttur. İstanbul'da Küplüceli yaklaşık 300 hane bulunmaktadır. Ayrıca İzmit'de ikamet eden birçok köylümüz de vardır. Küplücenin, İstanbul ve diğer illerde nüfusu yaklaşık 1.500'ü bulmaktadır.

KÜLTÜR

Eski dönemlerde yılbaşı gecelerinde erkekler kadın elbisesi giyerek un,bulgur, yağ, bal, kaymak, yoğurt ve çeşitli yiyecekler toplayıp köy odasında toplanıp çeşitli oyunlar yaparak eğlenirlerdi. Ayrıca köyün gençleri köy odasında ferfana yaparlardı. Ferfana'nın yapılışı şu şekilde oluryordu; gündüzden belirlenen kişilerden koyun,keçi veya dana alınarak köy odasında kazanda kavurma yapılırdı.Ve köyün gençleri hazırlanan kavurmayı bulgur pilavı eşliğinde yerdi.

Küplüce 'de kül çöreği çok meşhurdur. Pelit odunundan oluşan küle çöreklik hamur gömülür ve pişmeye bırakılırdı. Madımak yemeği, kuru ekmek ,pancar kavurması , pancar sarması ,zırın köyün geleneksel yemeklerındendir. Ayrıca köyümüzün dağlarında yetısen mantarlarda köylülerimiz tarafından hazırlanıp yenilmektedir. Köyümüzdeki mantarların zehirli olmadığı laboratuar testleriyle kanıtlanmıştır. Köyümüzde folklor olarak Karadeniz yöresinin oyunları oynanmaktadır. Sivas'ın bazı oyunlarını da almış olan köyümüzde en baskın müzik aletleri davul-zurnadır. Folklor ekibimiz Koyulhisar'ı KANAL 7 ekranlarında temsil etmiştir.

EĞİTİM

Merkez ve Mimar Sinan Mahallesinin tam ortasında bulunan köy okulu öğrenci yetersizliği dolayısı ile eğitim hizmetlerine ara vermek zorunda kaldı.. Mevcut öğrenciler 5. sınıfa kadar Ortakent nahiyesinde, diğer öğrenciler ise Koyulhisar'a taşımalı eğitimle gitmekte, lise eğitimlerini ise genelde İstanbul yada Koyulhisar ve Suşehri'nde yapmaktadırlar. Ve daha sonrasını ise ilçe merkezinde yatılı olarak okumaktadırlar. Atıl olan okulu kütüphane olarak köyümüze kazandırmak için girişimler devam etmektedir.

ULAŞIM

Köyün ilçeye uzaklığı 60 km.dir. Koyulhisardan Ordu Mesudiye yoluna giderken, Eğriçimen sapağının tam karşısında olan Ortakent sapağına girdikten sonra Tekke deresine kadar geleceksiniz. Orada mola verip buz gibi sularından kana kana içemeyeceksiniz, çünkü çok soğuk olduğundan kana kana içmenize imkan yok. Ara ara içeceksiniz. Eğer yanınızda karpuz varsa soğuk suda bir karpuz çatlatacaksınız. Bu moladan sonra az ileride Kızılelma, Küplüce tabelasından sola sapacaksınız. Orman havası alarak Kızılelma köyüne kadar asfalt olan yoldan sorunsuz olarak geleceksiniz. Telefonla görüşme yapmak isteyenler burada telefon molası verebilir. Çünkü burada telefonlar full çekiyor. Daha sonra Melet ırmağına kadar toprak ve bayır bir yoldan Kızılelma Köprüsüne geleceksiniz. Sola dönüp yine asfalt olan dere yolundan Güney Geçe'ye kadar geleceksiniz. Küplüce tabelasına dönüp sahil yolunda gelin kayasını seyrederek yukarı doğru tırmanmaya başlayacaksınız. Yolun bitiminde ilk olarak Kıran'da bulunan top sahasındaki devrik kale direkleri size hoş geldiniz diyecek. Ve daha sonra o muhteşem camimizin Minaresini göreceksiniz…. Ardından güler yüzlü sıcak insanlar size HOŞGELDİNİZ diye yolda karşılayacaklardır. Uyarı; Kıran dan aşağı inerken korna basmayı unutmayın.

YAYLALARIMIZ

Karadeniz ve Orta Anadolu'yu bölen Gönderiç Tepesinin eteklerinde, etrafı yemyeşil çam ve köknar ağaçlarıyla çevrilidir. Eşsiz doğal güzelliğe sahip yaylamız da, evler genelde taştan yapılmıştır. Buz gibi gözeleriyle meşhurdur. Yaylalarımızın ismi mitolojide ASOSİNİ OBASI diye anılmaktadır. Yaylamız , Yenice Köyü , Karaca ören Köyü ve Gönderiç Tepesi üçgeni arasında kalmaktadır. Bölgenin en yüksek yeri olan Gönderiç tepesinin eteklerinde (rakımı 3,000 m) bulunmaktadır. Giresun'un Bektaş yaylası, Ordu'nun Çambaşı yaylası ve Karagöl ile sınırdır. Yaylamız yoğun çam ormanları, eşsiz havası ve buz gibi suları ile meşhurdur.

YAYLA EVLERİ PROJESİ

Çevre köylerle 30 yıl süren yayla davasını kazanan Küplüce köyü yıkılan ve zarar gören yayla evlerinin yerine, Konusunda uzman Mimar ve Şehir Plancıların öncülüğünde aslına ve yaylanın doğal yapısına uygun 20 adet yeni ev projesi geliştirmiştir. Köylünün yoğun destek verdiği proje hayata geçirildiğinde çevre köyler ve ilçemiz için örnek bir yayla olacaktır.

FUTBOL TAKIMIMIZ

FUTBOL TAKIMIMIZ: 2000 yılında derneğin kurulmasıyla bir araya gelen gençler Küplüce Sporu kurdular. Kurulduğundan bu yana Koyulhisar ve Köyleri Futbol Turnuvasına katılarak müthiş seyircisi ile turnuvaya ayrı bir renk katan takımımız, özel bir turnuvada 2.lik kupası kazanmış ve Koyulhisar ve Köyleri Futbol turnuvasında ise 2 defa çeyrek final oynama başarısı göstermiştir. Takım kaptanlığını Oktay DOĞAN'ı yapmakla beraber, ilerleyen yaşlarına rağmen Sezgin DOĞAN ve Erdal DOĞAN'ın takıma büyük destekleri vardır. Kadro: Engin, Erdal, Selçuk, Oktay, Celalettin, Hakan, Emrah, Gürkan, Gültekin, Sezgin, Orhan, Muhsin, Sinan, Soner, Küçük Hakan, Ahmet, Kaan, Kerem, Galip, Efendi, Samet, Fahrettin, Fatih, K.Fatih, Erkan, Yasin, Harun

KÖY DERNEĞİ

Göç eden ve bölünen köylülerimizi eskisi gibi tek çatı altında toplamak ve kültürümüzü gelecek nesillere taşımak, sevincimizi ve üzüntümüzü paylaşmak amacı ile 6 Haziran 2000 tarihinde KÜPLÜCE KÖYÜ SOSYAL YARDIMLAŞMA ve DAYANIŞMA DERNEĞİ kurulmuştur. Kurulduğundan beri bir çok önemli faaliyetlere imza atan derneğimiz, ilçenin en aktif ve örnek derneklerinden birisidir. Yemekli geceler, Sıla geceleri, Piknikler, Yayla şenlikleri, Bayramlaşmalar, Kumanya Dağıtımı, İftar programları, Sportif aktiviteler, Geziler…vb. birçok faaliyetlerde bulunmaktadır. Derneğin resmi olarak 250 üyesi bulunmaktadır. Dernek 300 kişi kapasitesi olan bir lokale sahiptir. Sırasıyla dernek başkanlığı yapmış isimler ise şöyledir: Yılmaz DOĞAN, Ahmet DOĞAN, Turan DOĞAN, Erdal DOĞAN, Mehmet DOĞAN, Sezgin DOĞAN Köye sanal alemden ulaşmak isteyenler ise ise "www.kupluce.org" ve "www. Kuplucekoyu.org" adreslerini tıklayabilir.

Muhtarlık

Küplüce köyünde muhtarlık babadan oğula geçiyor dersek herhalde yanılmayız. Yukarı evden Süleyman DOĞAN, Ali DOĞAN, Mustafa DOĞAN uzun yıllar muhtarlık yapmışlardır. Kısa süreliğine Temel Doğan ve Hikmet Akgül'de bu görevi yapmışlardır. Halen Mustafa DOĞAN bu görevini başarıyla sürdürmektedir.

Ağalarımız

Sezai DOĞAN, Sezgin DOĞAN, Hayrettin DOĞAN, İbrahim DOĞAN, Celal DOĞAN, Abdullah Cengiz DOĞAN

Hucu Baba Türbesi

Köylerde en önemli unsurlardan biri türbelerdir. Bulundukları mekanın manevi atar damarlarını oluştururlar. Türbeler köylünün yaslanacağı manevi bir duvardır. Küplüce Köyü bu anlamda da çok şanslıdır. Caminin hemen yanı başında bulunan Hucu Baba türbesi, köylümüzün manevi sığınağıdır. Allah dostu olarak bilinen bu zatın "Hu", "Hu" diye zikir çekmesinden dolayı "HUCU BABA" olarak anılmaktadır. Tam olarak kimliği bilinmeyen bu zat'ın Köyümüzün kurucusu Hacı Habip'e ait olduğu da söylenmektedir. Hucu Baba ile ilgili bir çok rivayetler anlatılsa da, yeni yapılan caminin açılış töreninde yaşananlar ise tüm misafirleri hayretler içerisinde bırakmıştır. Ağustos ayının sıcak bir gününde yapılan açılış merasiminde halkın toplandığı bir anda aniden çok kuvetli bir fırtına ve kasırga koptu. Açılış konuşması yapılacak ardından kurdele kesilecek ve Cuma namazı kılınacaktı. Fakat Uzun süre dinmeyen kasırga açılışı engellemekteydi. Son çare olarak İmam'ın uyarısı üzerine Hucu Baba'nın türbesinde toplu olarak dua edildi ve dualar sonrası fırtana dindi.

Hucu Baba, bu ve bunun gibi geçmişten süregelen bir çok olaylardan dolayı tevarüs edilerek günümüzde de varlığını hissettirmektedir.

Gezilecek Yerler

Melet Irmağı, Güney geçe, Gelin Kayası, Assosini obası, Gönderiç Tepesi, Tozluca mevkii, gözeler, Evci ve Ayapa mevkileri, Bürük boğazı, Gay deresi, Tuz tepesi, Bahçecik, Teknetaş, Kırağan, Değirmen yanı, Bostancık, Aşlandüz gibi yerler köyümüzde gezilebilecek olan yerlerdir.

İz Bırakanlar

Memiş Ağa, Reşit Ağa, Kara Salih, Hacı Cemal DOĞAN, Ömer DOĞAN, Hayrettin DOĞAN,

KÜPLÜCEM


Sensin Koyulhisar'ın gözbebeği,
Sensin sisorta'nın bel kemiği,
Sensin artık konumunda metropol,
Sensin Küplücem…

Göndericin etekleridir yaylamız,
Yaylamız ki yirmibeş senelik milli davamız,
Çam kokulu o güzel dağlarımız,
Hiç unutulur mu? O ilaç gibi sade havamız…

Bir zamanlar yoktu ki yolumuz,
Yoktu ki elektriğimiz, suyumuz,
Ne kadar genişlerdi ki bu zorlukta ufkumuz,
Şimdi bak ki beldeliğin eşiğindeyiz…

Canlandı köyümüzde milli irade,
Bitsin artık kimse düşmesin menfaate,
Birlik beraberlik her zorluğun önünde bir kale,
Yıkılır mı? İçerden vurulmaz ise bu kale…

Kurduk ALLAH'ın izniyle 2000 yılın da derneğimizi,
Birleştirdik yek vucut bütün emeğimizi,
Kuran'larla, mevlütlerle doldurduk benliğimizi,
Yıkmaya hangi yürek cesaret eder derneğimizi…

Coşkuyla yaparız her sene köyde şenliğimizi,
Çaldımı davul-zurna irdeler bedenimizi,
Gelin alıştıralım köyümüze gençliğimizi,
O zaman gönül rahatlığıyla yaparız muhabbetimizi…
Vahdettin DOĞAN

Hazırlayan Erdal Doğan



Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
 
Üst