Köpeğin Fiziksel Özellikleri Hakkında Bilgi

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Köpeğin Fiziksel Özellikleri Hakkında Bilgi
Köpeğin Fiziksel Özellikleri




Iskelet iki fonksiyonludur.Vücudu korur ve köpegin hareketinde cok önemli bir yer tutar.Koruma fonksiyonu kemik yapisinin olusumuyla ilgilidir.Köpeklerde kemik yapisi serttir.Sertlik kemiklerdeki yüksek miktardaki minerallerden gelmektedir.yani kalsiyum ve fosfor depolari fazladir kemiklerde.Bu kadar sert kemik yapisina sahip olan köpekler o kadar da ince doku yapisina sahiplerdir.Buda kemiklerde cok cabuk yenilenmeye sebeb olur(Kemik kirilmalari).Hareket etmek icin iki tanimlayici parca vardir.Yani kas yapisi ve iskelet.kaslar cok önemli parcasidir hareket etmenin.Kaslar sinirlerin üzerinden aktif kemikler üzerine baglanmislardir. Ve aralarinda kemik eklemleri mevcuttur.Bunlar uzayip kisalarak hareketin devamina yardimci olurlar.Vücut hareketinin olmasi icin:

Köpeğin Fiziksel Özellikleri



1-Dayanikli Kemikler,
2-Dönebilen Baglantilar,
3-Kas Aktifligidir.
Köpek iskeleti asagidakilerini icerir.
1-Kafa Tasi,
2-Yüz Kemigi,

Gövde Iskeleti:
1-Omurlar(Bel Kemigi),
2-kaburgalar,
3-Gögüs Kemigi,
Kol ve Ayak Iskelet sistemi:
1-Ön Kol ve ayak sistemi,
2-Arka ayak ve iskelet sistemi

Kafatasi beyini korur bunun yaninda cok önemli uzuv olan gözleri ve kulaklarida kapsar.Yüz kemigi iki parcadir.

Bunlar üst ve alt cene yapisidir.Disler bunlar üzerinde yer almislardir.Üst cene kemigi (2)arka kafatasi ile baglantili ve sabit gelismistir.

Alt cene kemigi(3) cene kemigi eklemi ile üst cene kemigine dogru hareketlidir.
Bel Kemigi cok sayida arka arkaya dizilmis omurlardan olusur.Omurlar arasi kikirdaklardan olusmustur.(Omurlar arasindaki yumusak kisim).Bel kemigi bir tarafda vücuda diger tarafta hareketli omurlarin biribirine baglantisiyla köpegin hareketini saglar.

Tür ve cinsiyetine göre, beden yapısı, ağırlık, boy, tüy yapısı ve daha pek çok özelliği ile birbirinden oldukça farklı olan köpeklerde sindirim, solunum, dolaşım, üriner, immun, sinir, lenf, endokrin ve ekzokrin sistemleri ve genital sistemler gibi temel sistemler aynı prensiplerle işlev görmektedir.

Tüm köpeklerde anatomik yapı baş, gövde ve eklenti yapılar olarak sınıflandırılır.

Tüm köpek ırklarında kulak kanalı dirsekli yapıdadır ve dış kulak, orta kulak ve iç kulak olarak üç bölümden oluşur. Buna karşın kulak kepçeleri birbirinden oldukça farklı şekil ve büyüklüktedir. Tüm ırklarda kemik sayısı aynıdır ve vücutlarında ortalama 319 adet kemik bulunur. Tüm erişkin köpeklerde 42 adet diş bulunur. Duyu organlarından biri olan deri ergin bir köpekte vücut ağırlığının yaklaşık % 12 sini oluşturur.

Hemen hemen tüm köpekler (tüysüzler hariç) yoğun bir tüy tabakasıyla sarılmıştır, bunlardan her bir kıl belirli bir kümeden çıkmıştır. Tüy kümelerinin tabanında keratin üreten bir ufak "Tümşük" bulunur. Tümşüklerden çıkan tüyler birden çok tüyden oluşmuştur; bunlar ya koruyucu tüy, ya daha gevşek tüyler ya da ikincil tüy denilen alt katmanlarda bulunan tüylerdir. Tüylerin çıktığı kümelerin bağlandığı kaslar vardır. Bu kasların çok sıkı bağlantıları tüylerin dik dürmasını sağlamaktadır.

Köpeklerin çok iyi gelişmiş iki duyu organı, işitme ve koklama organlarıdır. Her ikiside insandan daha güçlü olup, köpeğin avlanmasını kolaylaştırır.
 
Üst