Konferans Nedir - Konferans Nasıl Yapılır - Konferansın Özellikleri

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Konferans nedir?
Konferans nasıl yapılır?
Konferansta dikkat edilmesi gereken noktalar

KONFERANS: Alanında uzman bir kişinin herhangi bir konu ya da olay hakkında görüş ve düşüncelerini açıklamak amacıyla bir grup ya da topluluk önünde yaptığı ön hazırlığı olması gereken sözlü anlatım türleri arasında yer alır. Konferans bu yönüyle nutuğa benzer. Fakat konu itibariyle nutuktan ayrılır.
Konferanstaki amaç nutuktaki gibi dinleyicileri coşkulandırmak değil, o topluluğu bilgilendirmektir. Onun için konferansın dinleyicisi belirli bir kültür seviyesine ulaşmış kimselerdir. Konferans genellikle bilim, sanat ve ekonomi konularında verilir. Konferansın verildiği yer kapalı bir salondur.
İyi bir konferansçı işleyeceği konuyu önceden hazırlar. Bir plan dâhilinde yapacağı konuşmanın metnini önceden hazırlar. Bu metinde anlaşılması güç cümleler kullanmamalı, teknik kelimeler kullanmalıdır. Monoton konuşmaktan kaçınarak Ele aldığı konu iyi bildiği ve hâkim olduğu konu olmalıdır. Metinleri hazırlarken sade ve akıcı bir üsluba dikkat etmelidir. Konferans sırasında önceden hazırladığı metne okurcasına bakmak yerine sadece ana başlıklara bakmalıdır. Çünkü konferansı veren kişi dinleyicilere o konuya hakim olduğunu hissettirmelidir. Profesyonel bir konferansçı hazırladığı plan dâhilinde kalmak şartıyla konuyu örneklerle genişletir. Dinleyicilerden aldığı elektrikle yeri geldikçe işin teferruatına girer. Dinleyicilere konuyu daha iyi anlatmak için somut ifadeler kullanır. Günlük hayata dair değerlendirmelerde bulunur. Dinleyici ile bir samimiyet ortamı oluşturur.
Konferansın muhakkak bir başkanı vardır. Başkan önce dinleyicileri selamlar. Ardından konuşmacıları tanıtır. Daha sonra konuşmacıların hangi konuşmaları yapacağını açıklar. Sırasıyla konuşmacıları kürsüye davet eder. Konuşmacılar konuşmalarını bitirdikten sonra genel bir özetleme yapar, konuşmacılara teşekkür ederek konferansı kapatır.
Konferansta konuşmayı yapan kişi ise kendi konuşması için ayrılan sürede önceden hazırlık yaptığı konuşmayı dinleyen topluluğa sunar. Daha sonra dinleyici topluluğunun soruları olursa onları cevaplar.
 

SeLeN

Yönetici
Editör
#2
Konferans ve Özellikleri


* Bir konuyu açıklamak, dinleyicileri bilgilendirmek, aydınlatmak üzere hazırlanan konuşmalardır.
* Konferanslar, geniş kitlelere veya uzman grubuna bilgi vermek amacıyla hazır*lanır.
* Konferans veren kişi alanında uzman olmalıdır.
* Konferans ilgi çekici olmalıdır.
* Hemen hemen her konuda konferans verilebilir.
* Konferanslarda dinleyicinin kültür düzeyi dikkate alınmalıdır.
* Uzun ve sıkıcı konuşmadan kaçınılması gerekir.

Örnek Soru:
Aşağıdakilerden hangisi konferansın özelliklerinden biri değildir?
A) Alanında uzman bir kişi tarafından sunulması
B) Dilin sade akıcı ve anlaşılır olması
C) Konuşmanın bir plan çerçevesinde yapılması
D) Konferansın giriş bölümünde konunun tanıtılması
E) Yazılı bir metinden okunmayıp sözlü olarak anlatılması
Cevap: E
 
Son düzenleyen: Moderatör:

SeLeN

Yönetici
Editör
#3
1- KONFERANS
Hazırlıklı ve plânlı konuşma türlerindendir. Herhangi bir bilimsel alanda, topluluk karşısında yapılan konuşmalara Konferans denir. Konferansı verecek kişi, kelimelerin telaffuzuna, (diksiyona) ve dil bilgisi kurallarına dikkat etmelidir. Verilmek istenen düşünceler; açık, anlaşılır ve orijinal olmalıdır.


Konferans verilirken konuşmacı, yazdıklarını kâğıttan okumamalıdır. Sanki, söyleşi yapıyormuş gibi konuşmalıdır. Arada sırada, yeri geldiğinde kâğıda bakmalıdır. Konuşmacı, gözlerini dinleyicilerin üzerine çevirmeli, böylece onların kendisini ilgiyle izlemelerini sağlamalıdır. Ayrıca, konuşmacı; temiz giyinmeli, ciddî olmalı, kibar davranmalı, güzel konuşmalıdır. Ses tonunu yerine göre ayarlamalı, vurguyu iyi yapmalıdır. Konferans verilmeden önce, bir başkası konferansçıyı bütün özellikleriyle dinleyicilere tanıtmalıdır.
(S. SARICA - M. GÜNDÜZ, Güzel Konuşma Yazma, s. 276)
Konuşmacı; dinleyicileri sıkıcı ve bıktırıcı söz ve tavırlardan uzak durmalıdır. Ayrıca, el, yüz ve vücut hareketlerini konunun anlamına uygun olarak yerinde ve uyumlu yapmak zorundadır. Hatiplik yeteneği olmayan konuşmacıların, vereceği konferansın etkisiz ve başarısız olacağı da unutulmamalıdır.

Konferansta dikkat edilecek bir diğer özellik de zamana uymaktır. Bir saati aşan konferansların dinleyici üzerinde etkisinin azaldığı bir gerçektir. Konferansçı, bu gerçeğe dikkat etmeli, bir saatten az bir sürede konferansını bitirmelidir. Ayrıca, konferansçı; yersiz, taşkın el ve kol hareketlerinin konuşmanın değerini düşürdüğünü unutmamalıdır.
(K. GARİPOĞLU, Kompozisyon Bilgileri, s. 29)
Konferans hazırlanırken öncelikle yapılması gereken iş, konferansın sunulacağı konuda geniş bir kaynak taramasına girişmek olacaktır. İncelenecek konuda ansiklopedilerden başlayarak değişik yazı ve incelemeler gözden geçirilmeli, böylelikle sağlam ve derli toplu bir malzeme hazırlanmalıdır. Bu malzemeye konferansçı kendi görüş ve düşüncelerini de katarak öncelikle konferansın plânını düzenlemelidir.

Bilimsel toplantılarda söylenen ve akademik hitabet türüne giren söylevler (nutuklar) de konferans sayılır.

Konferans plânı şöyle düzenlenebilir:
(a) Hitap cümlesi.
(b) Konunun sunuluşu.
(c) Konferansın amacı.
(ç) Konunun açılması ve anlatılması.
(d) Sonuç.
(e) Sorular ve cevaplar.
Konuşmaya, konferansı düzenleyenlere ve dinleyicilere saygı bildiren ve iltifat edici sözlerle başlanmalıdır. Sonra konunun çerçevesi çizilmeli ve ortaya konmalıdır. Bundan sonra konuşmacı, amacına göre konusunu açmalı, o konudaki çeşitli görüşleri kırıcı ve tahkir edici olmayan ifadelerle belirtmelidir.
Konuşmacı, bayağı ve argo sözler kullanmaktan kaçınmalıdır. Zaman zaman canlı örnekler ve fıkralarla, konuşma tarzının değiştirilmesiyle, ses tonuna verilecek iniş ve çıkışlarla dinleyicilerin dikkatini ve ilgisini uyanık tutmaya çalışmalıdır.

Konferansta bir konunun bütün yönlerinin ve ayrıntılarının verilme-sinin mümkün olmadığı unutulmamalıdır. Konuyu fazla dağıtmak, dinleyicinin konuşmayı takip edememesine neden olur. Çok fazla ayrıntı, herkesi aynı ölçüde ilgilendirmeyeceği için dinleyiciyi sıkar.

Konferans, anlatılanların kısaca özetlenmesi, maksadın verilmesi ve dinleyicilere saygı ve iltifat eden sözlerle bitirilmelidir. Sorulacak sorular da kısaca ve soranı incitmeden cevaplanmalıdır.
 

SeLeN

Yönetici
Editör
#4
Konferans; ilim, sanat, hukuk, edebiyat gibi çeşitli konularda bilgi vermek amacıyla yapılan uzun konuşmadır.

Bir hitap çeşidi olan konferans, bilgi verme esasına dayanmaktadır. Konferans, bir tezi veya görüşü, bir konuyu açıklamak için daha çok akademik yerlerde verilir. Konferans veren kimsede, bir hatibin özelliklerinden ziyade derin ve geniş malumat, orijinal ve sağlam bir görüş sahibi olması istenir. Konferansçı heyecanlı konuşmalar yapmak ve dinleyicileri galeyana getirmek yerine, onların merak ve araştırma, öğrenme arzusuna seslenen bir hatiptir. Konferansı nutuktan ayırd edemeyen hatipler, ekseriya hafif, hatta gülünç bir tesir bırakırlar.

Milletlerarası Konferans

Devletlerarası diplomatik münasebetlerde, meselelerin görüşüldüğü bir toplantıdır. İlk defa 1592'de Conbrai kongresi adı altında böyle bir toplantı yapıldı ve 19. yüzyıldan sonra daha da yaygınlaştı. Konferanslarla devletlerarası direkt anlaşmalar yapılabildiği için, resmi protokollerden ayrılmakta ve daha önemli bir yer tutmaktadır. İlk zamanlarda bu maksatla kongre terimi kullanılmış olup 20. yüzyıldan itibaren yerini konferansa bırakmıştır.

Konferansın yapılmasıyla ilgili yer, zaman, görüşülecek hususlar bir kaideye bağlı olmayıp, tarafların antlaşmalarıyle tesbit edilir. Konferanslar bazan politik olanlar ve olmayanlar diye gruplandırılır. Politik olmayanlar da ayrıca yönetim, ekonomik, sosyal, komunikasyon, ilmi, eğitim ve kültürel konferanslar olarak alt gruplara ayrılır. Konferansla ilgili evraklar önceden delegelerce imzalanır
.
 
K

Kayıtsız Üye

#9
çok güzel birde örnek konferanslar yaparsanız daha da güzel olur
 
Üst