Kızılot Köyü Çarşamba Samsun

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Kızılot Köyü -Kızılot Köyü Hakkında -Kızılot Köyü Tanıtımı -Kızılot Köyü Resimleri



Posta Kodu 55500


Alan Kodu 0362


Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi


İl Samsun


İlçe Çarşamba



Tarihi

Köy, büyük kafkasya göçü ile anadoluya göçen çerkesler tarafından kurulmuştur. Kırmızı eğreti otunun bölgede çokça yetişmesinden dolayı bölgeye yörede eğreti otu manasına gelen "Kızıl Ot" ismi verilmiştir.

Büyük çoğunluğu Adigelerin Şapsığ kabilesinden olan Kızılot köyü 1863-1864 yıllarında Kafkasya’dan Anadolu’ya yapılan Büyük Göçten sonra da Rus yönetiminin bölgedeki baskısını daha da arttırması ,bölgenin en verimli topraklarına el koyarak Adige topraklarına Rus ve Kazakları yerleştirmesi,Adige’lerin yaşam alanlarının daraltılması Anadolu’ya yapılan göçleri hızlandırmıştır.Bunun sonucunda Tuapse ve Maykop arasındaki Ejıps,Psıfabe ve Kablhabl köyleri birleşerek Osmanlı topraklarına göç etmeye karar vermişlerdir.1866 yılında yurtlarından ayrılmışlar,Kıyı Şapsığ bölgesindeki Tuapse Limanı’ndan gemilere binerek Osmanlı topraklarına hareket etmişlerdir.


Kızılot köyü Ejıps,Psıfabe ve Kablhabl köylerinden göç eden için göçmenler tarafından kurulmuştur. Öncelikle Trabzon’a çıkmalara rağmen sonra Samsun’a nakledilmişlerdir. Köye kızıl renkli otların çokluğundan dolayı Kızılot ismi verilmiştir .



Kültür

Karma bir kültür mevcuttur.

Coğrafya

Samsun iline 45 km, Çarşamba ilçesine 9 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus


2000 759



Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım olarak ise, son dönemde özellikle fındık tarımı yaygınlaşmıştır. Düz ova olduğu için, fındık yerden toplanmakta, dağlarda yetişen fındığa göre daha ucuza maledilmektedir. Mısır, pancar, sebze, şeftali diğer çokça yapılan tarım çeşitleridir.

Köy civar köylere göre daha çok bir kasaba havasındadır. Civar köylerin alışveriş ve ticaret merkezi durumundadır.


Hayvancılık daha çok amatörce yapılmaktadır. Bir dönem çok ortaklı bir yapıda angora tavşan çifliği kurulmuş fakat kısa sürede kapanmıştır.


Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:


2004 - Nihat Uçan

1999 - Nihat Uçan
1994 - Nihat Uçan


Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi


Kaynak : Yerel Net




Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
Üst