Kastamonu evlerinin geleneksel ve mimari özellikleri kısaca

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Kastamonu evlerinin geleneksel ve mimari özellikleri nelerdir kısaca,

Kastamonu evlerinin geleneksel mimari özelliği her katının günlük yaşama dahil olması ile bilinir. Kastamonu evleri genellikle üç katlı konak şeklindedir. Birinci kat genelde daha çok kullanılır. İkinci kat, aile bireylerinin hepsinin ortak bulunduğu anlarda kullanılır. Üçüncü kat ise yatak oda ve banyoların bulunduğu özel alanlardır.

Kastamonu’da yer alan konaklarda komşuya duyulan saygı ve hoşgörü oldukça kendini gösterir. Çünkü etraftaki evlerin gölgesini ve güneşini işgal etmemek için herkes elinden geleni yapar ve kendine düşen alanı en iyi değerlendirir.

Kastamonu evlerinin en tipik özelliği İnebolu evlerinde kendini gösterir. İlçede 350 civarında tescilli konak vardır. İnebolu; dar sokakları ve tarihini günümüze kadar taşımasıyla dikkat çeker.

Kastamonu evleri, dik yamaçlar üzerine yapılmış ahşap ve üç katlı ve genelde kırmızı-bordo renklerdedir. Kimi evler ise ahşabın doğal rengindedir. Evlerin çatıları dört tarafa eğimli ve üzerleri ise marla taşı ile kaplanmıştır. Çatıda taş kullanılmasının nedeni sert Karadeniz poyraz rüzgârlarında çatının dayanıklı olmasıdır. Marla taşı ise, ince düz yapısı ve ısı yalıtımına sağladığı katkıdan dolayı kullanılır.

Bodrum kat soğuktan korunmak ve rutubeti nedeniyle taştan yapılır. Bu kat genelde iş yeri veya kiler olarak, kırsalda ise ahır olarak kullanılır. Bu evlerin her katı yüksek tavanlı, bol pencereli ve birbirinden ayrı bir daire şeklinde ana salona açılan odalar biçiminde yapılmıştır. Her kat birbirine merdivenle bağlıdır. Katların merdivenle ayrılması aile genişledikçe her katın ayrı bir şekilde kullanılabilmesi içindir. Tüm katlarda tuvalet ve banyo bulunmaktadır. Her yatak odasında ise bugünkü ebeveyn banyolarına benzer gardolap şeklinde banyolar vardır. Kimi evlerde iki odadan oluşan çatı katı da bulunur. Bu eşsiz mimarideki evleri ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
 
Üst