Karaoluk Köyü Hakkında Bilgi Yeşilyurt Tokat

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Karaoluk Köyü Yeşilyurt - Karaoluk Köyü Hakkında - Karaoluk Köyü Tanıtımı - Karaoluk Köyü Resimleri






Tokat
Bilgiler
Nüfus 75 [1] (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 60860
Alan Kodu 0356
Yönetim
Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi
İl Tokat
İlçe Yeşilyurt

Karaoluk, Tokat ilinin Yeşilyurt ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün adı, "Karaoluk'un Önü" mevkiindeki ağaçtan yapılmış oluktan gelmektedir. Çünkü ilk başlarda açık renkte olan bu oluk, zamanla çürümüş ve kara bir oluk hâlini almıştır.
Kültür

- Yemekler : Efelik, toyga, madımak, düğ çorbası, bulgur pilavı, içiyağlı ve helle köyün ünlü yemeklerindendir.

- Düğünler : Düğünler dört gün sürer. Perşembe bayrak asılır; cuma misafirler kabul edilir, davullu zurnalı eğlenceler yapılır ve halaylar çekilir; cumartesi damat oturtulur, gelin yıkanır ve pazar günü gerçekleştirilen gelin almayla da düğün neticelenir.

- Müzik : Köyde neredeyse herkes bir müzik aleti çalabilmektedir. Saz, kaval, zurna ve davul başlıca enstrumanlardır.

- Ölümler : Cenazeler cemevinden kaldırılır ve köy mezarlığına törenle defnedilir. Defnin ardından kazma takırtısı denilen bir yemek verilir. Birkaç gün (tercihen defni takip eden ilk cuma) sonra cuma yapılır. Ve son olarak da kırk yemeği döktürülür.

- Dil : Dil, Anadolu Türkmencesidir. Türkmenistan ile ortak kimi sözcükler şöyle sıralanabilir: Bulağ (çeşme), gişi (koca), yumah (yıkamak), barmah (parmak), şora (şu yer), gahşatmah (gevşetmek, yerinden oynatmak), köynek (gömlek), çerci (gezgin esnaf) [7]
Mazlum Ağa

Su Çıkan Kaya yolunun sol yamacında bir mezar bulunmaktadır. Bu mezarın adı "Mazlum Ağa"dır. Mazlum Ağa köydekilerin sevdiği garip bir şahısmış. Bu yüzden ölünce mezarı adak yeri olmuştur.
Coğrafya

Köy Tokat iline 60 km, Yeşilyurt ilçesine 17 km uzaklıktadır. Doğusunda Sivri, batısında Büğet, kuzeyinde Kavunluk, güneyinde ise Çamlıbel Dağları bulunur. Rakımı 1340 metredir. Yeraltı zenginlikleri bakımından karnesi iyidir [8], su kaynakları boldur. Örneğin Su Çıkan Kaya, Çırçır, Kırkpınar, Ali Deresi.
İklim
Köyde karasal iklim hüküm sürmektedir. Bu yüzden kışlar oldukça sert geçer. Yazlar ise nemsiz ve kuraktır.
Eğitim

İlkokulun 1960'da faaliyete geçmesi köyün ufkunu açmıştır. Bu nedenle okuma-yazma oranı hayli yüksektir. Köyden hâkim, avukat, mühendis, doktor, subay ve çok sayıda öğretmen ile polis çıkmıştır.
Nüfus

Köy 1950'lerden beri göç vermektedir. Göç edenler başta İzmir olmak üzere, Ankara, İstanbul ve Sivas gibi büyük şehirleri tercih etmektedir.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2009 88
2000 121
1997 140
Ekonomi

Köyün ekonomisi genel olarak tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Koyun, inek, arı ve tavuk beslenen başlıca hayvanlardandır. Tarımda ise geleneksel bitkilerden vazgeçilmemiştir
Muhtarlık

Yerleşim yerinin nüfusu 2000'den az olduğu için köy tüzel kişiliğini haizdir (442 sayılı Köy Kanunu m. 1). Ve bu tüzelkişiliği temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Yusuf AYTEN
2004 - Yusuf AYTEN
1999 - Feyzi KILIÇ
1994 - Feyzi KILIÇ
1989 - Feyzi KILIÇ
1984 - Mehmet GÜLER

Altyapı bilgileri

Köyde 1959 yılında inşa edilen tek derslikli bir ilkokul bulunmaktadır; lakin öğrenci yokluğundan hizmet vermemektedir. Köyün içme suyu şebekesi, elektriği ve sabit telefonu vardır. Ancak kanalizasyonu, Ptt şubesi ve Sağlık ocağı yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol ise stabilizedir.






Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net




Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
Üst