Karahasanuşağı Köyü Elbistan Kahramanmaraş

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Karahasanuşağı Köyü Elbistan - Karahasanuşağı Köyü resimleri - Karahasanuşağı Köyü hakkında - Karahasanuşağı Köyü tanıtımı Kahramanmaraş



İlçe: ELBİSTAN - İl: KAHRAMANMARAŞ


Köy Muhtarı: İbrahim AKTAŞ


Muhtarlık Erişim Bilgileri:


Telefon: 344 4625028

Cep Telefonu: (507)5852839

Karahasanuşağı, Kahramanmaraş ilinin Elbistan ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Aslen Türkmen olan Karahasalılar, Oğuzların kayı boyundan karakeçili aşiretindendirler. Karahasanlılar Urfa’dayken talihsiz bir durumla karşılaşırlar. 1300’lü yıllarda Moğol haimiyeti sırasında, Urfa civarında küçük bir oba olarak yaşayan Karahasanlılar, Moğol askerleri tarafından ablukaya alınır. Askerler önce oba halkıyla bir meselelerinin olmadığını, sadece orada gecelemek istediklerini açıklarlar. Ancak daha sonra, misafir oldukları bu obanın beyinden kendilerine gecelik kadın verilmesini isterler. Bu durum karşısında oba ileri gelenleri, oturup bir plan yaparlar. Bu plana göre, önce bu taleplerine olumlu cevap verilir ve akşamdan itibaren askerlere bol oranda içki içirilerek sarhoş edilir. Ardından da kadın kılığına girmiş oba delikanlılarınca çadırlarda konaklayan Moğol zabit ve askerlerin hepsi öldürülür. İzlerini silmek için de bu askerler silahlarıyla birlikte bir sarnıca atılır. Yaşanan bu olumsuzluklar sonucunda, orada daha fazla kalamayacaklarını anlayan Karahasanlılar, adaleti ve tebaasını koruması ile ünlü olan Dulkadiroğlu Beyliğine sığınmaya karar verirler. Gece çadırlarını söküp yollara düşerler. İlk olarak Besni’ye giderler. (O dönemde Besni-Siverek birlikte anılıyor.) O zamanlar büyük bir şehir olan Besni aynı zamanda Dulkadiroğlu Beyliğinin de başkentidir. Dulkadiroğlu beyi yeni gelenleri ağırlar ve kendilerini güvende hissetmeleri için Karahasan’ı özel hizmetine alır.Git gide artan Moğol baskıları, Dulkadiroğlu Beyliği içinde dayanılmaz bir hal almaya başlayınca Beyliğin başkenti Elbistan’a taşınır. Tebaası ile buraya yerleşen Dulkadiroğluları daha önce de kendilerine ait olan bu bölgede bazı yeni düzenlemeler yaparlar. Bu arada Karahasan’ı, Dulkadiroğlu Beyi adına bölge dâhilinde gelip giden göçerlerden icar toplamak ve yerleşik durumdaki halktan da vergi tahsil etmek gibi işleri yapmak üzere, şu anda yerleşik bulunduğumuz bölgeye uç beyi olarak gönderirler.

Karahasan bu bölgenin yapısını ve gelirini gördükten sonra, fikrini değiştirerek, kendi adına hareket etmeye başlar. Vergi ve icar gelirlerini alamayan Dulkadiroğlu Beyi, haber salarak, derhal toplanan vergilerin göndermesini ister. Ancak Karahasan, gelen habercilerle Beye çeşitli hediyeler gönderip, şu ricada bulunur. “Beyimizin emirleri başımız üzere. Ancak, Bey bize “evladım” derdi ve biz de onu öz babamız bilirdik; eğer bu doğru ise müsaade etsin oba olarak, bundan sonra burada yaşayalım.” der. Bey, bu güzel sözler üzerine, Karahasan’ın isteğini kabul eder. Bunun sonrasında, Elbistan’dan başlayarak Malatya-Sivas-Adıyaman üçgeni üzerindeki Söğütlü Çayı ve çevresi artık Karahasan’ın toprağı haline gelir. Karahasan’ın ilk yerleştiği yer şu anda Kistik köyü sınırları içindedir. Bu köyde Karahasan’a ve obasına ait olduğu tahmin edilen yaklaşık 50-60 mezar bulunmaktadır. Yavuz Sultan Selim, 1515 yılında Çaldıran savaşına giderken, Şah İsmail taraftarı olduğuna inandığı Dulkadiroğlu Beyliğini cezalandırmak için, Elbistan üzerine yürümüş ve Elbistan ovasında yaklaşık 40.000 kişiyi kılıçtan geçirmiştir. Bir kısım Dulkadiroğlu Beyliği aile efradı, atlarının nallarını ters çakıp kaçmayı başarmıştır. (Bunların soyu, günümüzde Kırşehir dolaylarında yaşamaktadır.) Karahasanlılar, bu durumda kendi adamlarını kendi bayrağı altında toplayıp Yavuz Sultan Selim’in huzuruna çıkarlar. Kendilerinin Osmanlı’ya bağlı olduklarını, Şii ve Alevi olmadıklarını, beyan edip aile efradı ve adamları ile emrinde olduklarını söylerler. Yavuz Sultan Selim bu biati kabul eder. Ancak, topraklarında güvenliği sağlamalarını, Şiiliğe meydan vermemelerini emreder.

Karahasanlılar Osmanlı Devletinin desteğini arkasına alınca artık yeteri güç sahibi olurlar ve bölgede bulunan diğer insanlar üzerinde baskı kurmaya başlarlar. İlk önce bölgeyi devamlı olarak kullanan yarı göçebe durumdaki Sadaka’ları (Hıristiyan dinine mensupturlar) bu bölgeden atarlar. Ancak çevre aşiretleriyle münasebetlerinin iyi olmaması nedeniyle Karahasanlılar, güvenlik açısından yerlerini değiştirmek zorunda kalırlar. Sırası ile önce şu anda Lalolar olarak adlandırdığımız bölgeye yerleşirler. Daha sonra Karahasan Uşağı köyüne yerleşirler. (Karahasan Uşağı köyünün şu anki yerinde sırası ile Hitit, Roma, Bizans, Sadaka ve Ermeniler yaşamıştır.)


Kültür

Köyün gelenek, yemekleri icli kofte sarma loba, tarhana çorbasi yufka ekmek

Coğrafya

Kahramanmaraş iline 213 km, Elbistan ilçesine 47 km uzaklıktadır.

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 1677
2000 1622
1997 1497

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.birde koruculuk

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
Seçim Yılı Muhtar
2009 Halit Türk
2007 Kamber Türk
2004 İbrahim Aktaş
1999 Hacı Doğan
1994 Ahmet Güven
1989 Mehmet Altun
1984 Hasan Türk

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur.Kanalizasyon için 2008 yılı Ağustos ayında ihaleye çıkılmış olup muhtemelen 2009 yılı yaz aylarında kanalizasyon sorunu çözülmüş olacaktır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


Kaynak : Vikipedi , Özgür Ansiklopedi

Kaynak : yerel net

Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 
K

Kayıtsız Üye

#2
kım dıyor karahasanlılar aslen türkmen bu yalan dolanla biryere varılmaz bizler aslan kürdüz
 
Üst