Karadeniz Bölgesinin Yeryüzü Şekilleri Hakkında Bilgi

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Karadeniz Bölgesi Yeryüzü Şekilleri Hakkında Bilgi Kısaca,
Karadeniz Bölgesinin Yeryüzü şekilleri özellikleri,

Bölgedeki yer şekillerini 3. jeolojik çağda Alp dağları neticesinde meydana gelen Kuzey Anadolu Dağ sıraları ile bu dağların arasında bulunan oluklar meydana getirmektedir.

Batı Tarafında 3 parça halinde devam eden bu dağlar kuzey gönünden güneye uzanır. Bunlar Küre, Bolu-Ilgaz ve Köroğlu dağlarıdır. Orta sıralarda ise Canik Dağları ve doğ tarafında iki sıra halindedir. Bunlar da Kuzeyde Giresun- Rize dağları, Güney tarafında ise Mescit, Kop ve Çimen dağlarıdır.



Karadeniz bölgesinde yer alan bu dağların yükseklikleri batı yönünde 2000 metredir ve Orta Karadeniz’de 1000 metreye kadar düşer. Doğu yönündeyse yükseklik 400 metre civarındadır. Bölgedeki en yüksek alan Rize’de bulunan Kaçkar Dağı’dır.

Bölge üzerinde ovalar az alan tutar ve genelde Orta Karadeniz topraklarındadır. Bafra ve Çarşamba ovaları deltadır ve bölgedeki aynı zamanda ülkemizde başlıca ovaların arasında sayılır.

Bölgedeki iç bölgelerde Taşova, Erbaa, Niksar, Merzifon, Suluova, Turhal çöküntü ovaları vardır.

Kıyı bölgeleri çok girdili çıktılı değildir ve küçük koylar dışında kıyı kesimde önemli girdiler çıktılar bulunmamaktadır. Bu sebeple Sinop limanının dışında büyük yük gemilerini bulunduracak doğal limanlar bulunmaz.

Kıyı bölgesini boyuna özelliktedir. Kuvvetli dalgalar kıyı kesimlerinde falezlerin oluşmasına sebep olmuştur. Kızılırmak ve Yeşilırmak’ın döküldüğü yerde deltalar oluşmuştur ve o bölgeler dışında kıyı genelde yere dik uzanır.

Kıyı bölgeler ile içte kalan bölgelerin arasında çok fazla iklimsel farklar ve bunun sonucunda da tarım ürün türleri, nüfusun dağılımı, konut şekilleri, bitkilerde farklılıklar görülür.

Dağların yüksek oluşu ve denize paralel uzanması ulaşımı olumsuz yönde etkiler. Orta Karadeniz haricinde ulaşım Zigana ve Kop gibi mühim geçitler sayesinde yapılır. Bu Zigana geçidi sayesinde Trabzon ili gelişmiştir.

Bölgede kuzey yöndeki yamaçlarda yamaç yağışları fazladır.

Büyük şehirlerin ulaşımına engel olmuş ve şehirlerin kıyı kesimlerinde birbirlerine yakın ve ufak olmasına neden olmuştur.

Makine ile tarım zor hale gelmiştir ve bu topraklarda hayvan ile insan kuvvetine olan ihtiyaç hala fazladır.
 
Üst