Kadının Aile İçindeki Görevleri, Sorumlulukları

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Kadının Aile İçindeki Görevleri
Kadının Aile İçindeki Sorumlulukları

Kadının kocasına karşı vazifeleri:



1- Kanaat: Çünkü kanaatkar olmak kalp rahatlığının sebebidir.. bir kadın arsızlık ve açgözlülük ederek efendisini kendisinden ve evinden soğutmaktan sakınmalıdır. Kanaat; kafi gelecek miktar ile yetinmek tamahkarlık etmemek demektir.



2- Kocaya itaat: Peygamberimiz ( a.s.m.)" bir kadın kocası kendisinden memnun olarak ölürse cennete girer." buyurmuşlardır.



3- Temiz olma: Kocanın göreceği yerlere itina ile dikkat etmek ve temizlemek. Bilinmelidir ki güzellik ve temizliği getiren şeylerin en güzeli sudur. Daima güzel kokular sürünmeli.



4- İhtiyaçların karşılanması: Kocanın yemek yiyeceği vakte dikkat etmek. uyku saatini geçirmeme. Kocanın adeti nasılsa o zamanlarda yemek ve yatağını hazırlamak.



5- Malın korunması: Kocanın mal ve eşyasını korumak çünkü mal ve eşyayı korumak iş bilmekten geçer.



6- Akrabaya saygı: Kocanın akrabasına ve yakınlarına hürmet etmek. çünkü kadının kocanın akrabasına ve yakınlarına hürmet etmesi güzel idare ve tedbirden ileri gelmektedir.



7- Sır saklanması: kadın kocasından edindiği sırrını hiç kimseye duyurmaması. Eğer duyuracak olursa kocasının itimadını kaybeder. Kadında ondan emin olamaz.



8- Saygı ve hürmet: kocanın emrini yerine getirmek. Ona karşı çıkmama ve asi olmamak. Eğer ona karşı gelecek olunursa onu kendine kinlendirip düşman yapma ihtimali yüksektir.



Ayrıca bir koca hanımını istediği şeye zorlaması da caiz değildir ve kadın bu gibi şeyleri dinen yapmak zorunda değildir. Mesela bir kadın yemek yapmak veya kendi çocuğuna bakmak zorunda değildir. Ama ailenin huzuru ve selameti için aile fertleri arasında karşılıklı hürmetin tesisi için kadının meşru ve müspet olan ( kendi hoşuna gitmese de ) yapması elbette güzeldir.



Aile içinde karı kocanın görev paylaşması:



İslamda aile korunması gereken kutsalların başında yer alır. Bu sebeple aile başıboş bırakılmamış bireylerini koruyacak biri aile reisi olarak en başta sorumlu tutulmuştur. Bu sorumlu kimse sözünü dinletecek güç ve kuvvette olmalı ki ailede haddi aşanları meşruluk çizgisinde muhafaza edip sözünü dinletebilsin.. Bu da aile içinde etkisini herkese kabul ettirecek güçte olan baba ve koca olacaktır..



İslamda ailenin bu reisi başına buyruk kimse değildir.Tam aksine reisi olduğu ailenin sorumluluklarını olanca ağırlığıyla yüklenen geçimini temin etme görevini de omuzlarına alan kimse demektir. Yani baba ve kocanındır dışarıda çalışıp ailenin geçimini temin etme sorumluluğu.. Hanım aile reisi gibi dış işlerinde çalışarak geçim temin etme zorunda değildir.



Efendimiz (sav) Hazretleri kızı Fatıma ile damadı Aliyi evlendirdiği sırada evin iç işlerini kızı Fatımaya dış işlerini de damadı Aliye verirken:



- Çeşmeden su getirmek hamur yoğurup ekmek yapmak evin temizliğini yapıp iç işlerini düzenlemek .. Fatımaya aittir. Dış işleri de Alinin sorumluluğundadır! tavsiyesinde bulunmuştur.



Bununla beraber bey ev işlerine de yardım edebileceği gibi hanımın da dış ilerinde beye destek olması da caiz görülmüştür. Nitekim Efendimiz(sav)Hazretleri ev işlerinde ailesine yardım etmiş hatta evdeki bu yardımın ümmetine de sünnet olduğu kitaplarımızda ifadesini de bulmuştur.



Kadın Kocasına Yemek Yapmak Zorunda mıdır?



Kadının yiyecekleri elbisesi oturacağı yerden ibaret olan nafakası meşrû şartlar dâhilinde kadının nikâhlı kocasına aittir. İsraftan sakınmak gerekir. Zira Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz Kocanın malından iyilikle sana ve çocuğuna yetecek kadar al. buyurmuşlardır.



Hanımların yemek ve ekmek pişirmesi elbise yıkaması oda süpürmesi ev işlerini tertip ve düzenlemesi kocasının yükünü hafifletmeye çalışması ahlaki birer görevdir ve şerefli bir hizmettir. (Hukuku İslamiyye Ö. N. Bilmen 2/483)



Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem kızı Fatıma'ya: "Kızım sen ev işlerini Ali de dış işleri görsün" buyurdu. Peygamberimiz her şeyde olduğu gibi aile hayatında bize en güzel örnektir. Bu günkü aile sıkıntılarımızın başında Kur'an ve Sünnetten ayrılmamız gelir.
 
Üst