İstanbulun Tarihi ve Turistik Yerleri Hakkında Bilgi

#1
Sponsorlu Bağlantılar
İstanbulun Tarihi ve Turistik Yerleri Hakkında Bilgi
İstanbulun Tarihi Yerleri ve Turistik Yerleri


İstanbul birçok medeniyete ev sahipliği yapmış aynı zamanda bu medeniyetlerin bir çoğununda başkenti olma şerefine ulaşmış muazzam bir şehirdir. Şehri ortadan iki yakaya ayıran İstanbul boğazı ve yedi tepesiyle görenlerin vazgeçemediği bir kültür mirasımızıdır. İstanbul deyince akla bir değil birden çok şey gelir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.

TOPKAPI SARAYI: İstanbul’da varlığını sürdüren bu saray dünya tarihinin en yaşlı sarayı olmasına rağmen hiçbir zaman görkeminden bir şey kaybetmez. Bu saraya dünyada ki en eski ve en büyük saray unvanını almıştır. Saraya girildiğinde saraya hem haliç hem Boğaziçi hem da Marmara denizini görür. Bu sarayın etrafı beş kilometrelik surlarla çevrilidir. 700.000 m2 araziye sahiptir.

AYASOFYA: Ayasofya bir dünya mirasıdır. 1470 yıllarına dayanan tarihi ile İstanbul’u süsleyen bir inci niteliğindedir. Ayasofya inşa edildiğinde dünya tarihi o güne kadar Ayasofya kadar görkemli bir yapıt görmemişti. Önce kilise sonra cami ve şimdi de müze olarak kullanılmaktadır.

TÜRK-İSLAM ESERLERİ MÜZESİ:
(İbrahim Paşa Sarayı): bu müzede Türk uygarlığının günümüze kadar taşımayı başardığı muhteşem eserler bulunmaktadır. Bu eserler camdan topraktan seramikten metalden yapılmış eserlerdir. Aynı zamanda müzede 13.yydan kalma el yapımı halılarda sergilenir. Müzenin içerisinde ki Türk aile yapısını canlandıran etnografik sergilerde çok ilgi çekmektedir.

YEREBATAN SARNICI: Bizans imparatorluğundan İstanbul’a hatıra kalan en büyük su sarnıcıdır. Bu sarnıç 1450 yıl önce yapılmış ve yüzlerce sütunun arasına yerleştirilmiştir. Sarnıçta dolaşırken Bizans’tan bir parça göreceksiniz.

SULTANAHMET CAMİİ: Osmanlı mimarisinin en büyük örneklerinde biridir. Caminin içinde ki çini işlemeleri turistlerin camiye mavi cami demesine sebep olmuştur. Ayasofya ile karşılıklı inşa edilmiş olmaları Osmanlı devletinin uygarlığının ve mimarisinin dünyaya anlatılması açısından çok önemlidir. Ayasofya ve sultan Ahmet’in içinde bulunduğu bölgeye sultan Ahmet Meydanı denir.

ANADOLU HİSARI: Anadolu hisarı iki yaka şeklinde bulunan istanbulun Anadolu yakasında dır. Sultan yıldırım Beyazıt tarafında yaptırılmıştır. Ve boğazın bekçisi lakabını almıştır.

RUMELİHİSARI: Bu hisar fatih sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Rumeli hisarını yapımında hem fatih sultan Mehmet hem de paşaları sırtında taş taşıyarak bu mimarinin yapımına katkıda bulunmuşlardır. Rumeli hisarının yapımı Hz. Muhammet isminin Arapça yazılış şeklinden alır. 17 kulesi vardır ve 22 metreden oluşur.

DOLMA BAHÇE SARAYI: On dokuzuncu yüzyılın en meşhur eserlerinde birdir. Yapıldı yer daha önceleri bir koydu fakat sultan Osman han ile sultan Ahmet han bu koyun içini doldurarak çinili köşk isminde bir kasr yaptırdı. Ondan sonra sultan selim han Beşiktaş sarayını yaptırdı en sonunda sultan abdülmecid bu sarayı yıktırarak yerine Dolmabahçe sarayını yaptırdı. Dolmabahçe sarayı 200 odadan oluşmaktadır.

ÇIRAĞAN SARAYI: Beşiktaş ta bulunan bu saray yıldız parkının hemen karşısında dır. Mermer işçiliği ile çok ünlüdür. Günümüzde içi restore edilerek turistik otel olarak kullanılmaktadır.

EYÜP SULTAN CAMİİ
: Eyüp sultan camii fatih sultan Mehmet tarafından sahabelerden olan eba eyyübel ensari nin kabrinin İstanbul’u şereflendirmesi üzerine kabrin yanına inşa edilmiştir. Caminin içersinde birçok şey bulunmaktadır. Medrese, hamam, eba eyyübel ensarinin türbesi ve külliye camiyi zenginleştirmiştir. Bu camii bulunduğu semte ismini vermiş ve Eyüp olarak anılmasını sağlamıştır. Birçok kez tadilattan geçmiştir. Senenin her mevsiminde ziyaretçilerle dolup taşmaktadır.

FATİH CAMİ: Fatih cami fatih sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Caminin avlusunda birçok yapı bulunmaktadır. Bunlar; Külliye; câmi, medreseler, dârüşşifâ, tabhâne, imâret, sıbyan mektebi, kitaplık, hamam, saraçlar çarşısı ve çeşitli türbeler camiyi renklendirir. Fatih külliyesi İstanbul üniversitesinin temelinin atılmasını sağlamıştır. Kütüphanesinde Osmanlı dönemine ait el yazması kitaplar bulunmaktadır.
 
K

Kayıtsız Üye

#2
ıstanbulun ıngılızce tanıtımı kmu ya hcbır yerde bulamdmm bılıosnız bugun yazrmsıınız cwbını lutfn acıllllllllll
 
K

Kayıtsız Üye

#10
GALATA KULESİ

Kule 1349′da Cenovalılarca Galata’yı çevreleyen surların başkulesi olarak inşa edilmiştir. Yapılışı hakkında çeşitli söylentiler vardır. Başlangıçta isa Kulesi olarak adlandırılan kule, Osmanlılar döneminde zindan ve gözlemevi olarak kullanılmıştır. Yangın ve fırtınalardan sonra sık sık restore edilen bina, son olarak 1964′de onarım görmüş ve 1967′de yeniden kullanıma açımıştır.
 
Üst