Haydardede Köyü Hakkında Bilgi Keskin Kırıkkale

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
haydardede köyü bilgileri - haydardede köyü resimleri - haydardede köyü tanıtım



Haydardede, Kırıkkale ilinin Keskin ilçesine bağlı bir köydür.


Tarihi

Köy ismini 2-3 km yakınında bulunan Haydar Dede Türbesinden almaktadır. Ayrıca köy Haydar Sultan ve Bakacak adları ilede anılır. Haydar Dede Hoca Ahmet Yesevinin evlatlarından biridir, Anadoluya Ortaasyadan yapılan akınlar sırasında ordusu ile gelerek Barek dağı denilen (Şu anda köyün bulunduğu mevki de) Rumlar ile savaş yaptığı sırada buraya geldiğine rivayet edilir. Bilgiyi ilave eden: Kazım ÖZKAN Haydardedeli / Ukraynada ikamet ediyor. Köyde Yussuf onbaşının Seyidin oğlu Kazım olarak tanınır.(Köyde genelde isimler ve soyadları aynı olan kişiler çok olduğu için takma adlar ile tanıma daha kolaydır.)

Haydardede ve Hoca Ahmet Yesevi Hakkında Bilgi edinilebilecek site Adresi :
Kültür

Köyün gelenekleri eskiden günümüze kadar değişmiş günümüzde televizyon bunda etkili olmuştur. Kendine özgü bir adet ve geleneği olarak düğünlerde yapılan kına ve bunun yanı sıra asbab gezdirme denen bir adet mevcuttur, bu gelenek esnasında köse denen bir kişi vardır ve bu kişi davul ve zurna eşliğinde yanında bulunanlarla birlikte ev ev dolaşarak bu asbab gezdirme esnasında eğlencenin başıdır.(Asbab : Elbise) Köyümüze Özgü bir yemek olarak genel İç Anadolu Bölgesi yemekleri Köyümüzdede mevcuttur. Ayrıca Sac arası denen çörek bulunmaktadır, şimdi sacda değil fırınlarda yapılmaktadır.
Coğrafya

Kırıkkale iline 42 km, Keskin ilçesine 15 km uzaklıktadır. Köye anayoldan 3 yol ile gidilebilir 1. keskin'den Çelebi yoluna saparak 3 km sonra sağa sapan ve Cabatobası,Hacıobası,Danacıobasının yanından geçen yol, cabat obasına kadar asfalt devamında köye kadar yeryer çakıl ve yeryer toprak yol.(yaklaşık 5 - 6 km) 2. Keskinden yine aynı Çelebi yoluna saparak ana yoldan devamla 6 km Kale Köyünü yanından ileri giderek Konur Kasabasına dönüp bu kasaba içinden devam ederek yaklaşık (Keskine 15 km uzaklıktadır.) (Yol Konur Kasabasının içine kadar asfalt devamında topraktır.) 3. Bala üzerinden Karakeçili ve Köprü köyünün içinden sola dönerek ormanın altından geçen yoldan ulaşılabilir Köprü köyüne yaklaşık 4 -5 km dir. Bu yol kışın çok bozuk olur ve toprak yoldur.) Bu yolların en kısa zamanda tam bir asfalta kavuşmasınıda dilemekteyiz. Sayın Köy hizmetleri yetkililerini'de bu konuda göreve çağırıyoruz şöyle 10 santim kalınlığında güzel bir asfalt yeterli olur sanırım. (en azından) artık SMA'sı olan bir asfalt istemiyoruz. Yola her sene serilen bitüm çakıl karışımı kışın kar temizleme çalışmaları sırasında her sene aksamaksızın kazındığından yolun her baharda yeniden düzeltilmesi gerekmektedir.
İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 300
1997 240
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca Bundan bir kaç yıl öncesine kadar Köye yakın olan Haydar Dede türbesine gelen ziyaretcilere idi, yapılan televizyon proğramları neticesinde köye gelen ziyaretçi sayısı oldukça azalmasından dolayı bu geçim kapısı önemli ölçüde kapanmıştır. Köylüler genelde Kırıkkale,Ankara'da yoğun olarak yaşamaktadırlar. Benim gibi bir kaç taneside yurtdışında Ukrayna, Almanya, Avustralya, Rusya,Türkmenistan gibi ülkelerde yaşamaktadırlar.
Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Şu andaki Muhtar Haydar UĞUR (Tüleğin Ahmetin oğlu), Ramazan ÜSTÜN (Hacı Ahmet in oğlu) Şazili ÖZLÜK (Cıdıl), Recep KORKUT (Hasan Çavuşun oğlu Şeytan), Hüseyin ÖZKAN (Yussuf Onbaşının Dadaş)
Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır 1952 yılında kalma bir binadır, daha sonra öğretmen lojmanı olarak okul bahçesi içerisine tek katlı bir bina yapılmıştır(Son aldığım Haberlere göre köy okulu Köyümüzün İleri gelenlerinden ve yetiştirdiği sayılı insanlardan biri olan Sayın Erbay HAYDARDEDEOĞLU tarafından masrafları kendisi tarafından karşılanmak sureti ile tamir ettirilmiş olup medeni bir okul şeklini almıştır.)....Köyün içme suyu şebekesi vardır. Köyde bulunan 2 adet köy çeşmesinin suyununda zehirli(Nitritli) olduğu köy hizmetleri tarafından tesbit edilmiştir. kanalizasyon şebekesi yoktur.(Köyün dereleri bu hizmede amade dir. Ayrıca köyün içinde bulunan mandıralar nedeni ile yaz aylarında köy genelde hoş bir koku içinde değildir. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup (denilmiş ama yukarıda yazdığım gibi köye ulaşımı sağlayan yol toprak bir yoldur, Karayolu inşaatı yapan bir şirkette çalışmam sebebi ile asfaltın ne demek olduğunu iyi bilirim eğer bu yola asfalt diyen varsa bizim yaptığımız yolları görmelerini rica edeceğim.Her yıl düzenli olarak yola bitüm ve çakıl serilir kışın yolun kar temizliği esnasında bu çakıl greyderler tarafından kazınır. köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

kaynak
yerel net
vikipedi özgür ansiklopedi

köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 
Üst