Gücük Köyü Hakkında Bilgi Şarkışla Sivas

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Sivas İli Köyleri - Gücük Köyü Şarkışla - Gücük Köyü Hakkında Bilgiler - Gücük Köyü Resimleri




Sivas
Bilgiler
Nüfus 205 (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 58400
Alan Kodu 0346
Yönetim
Coğrafi Bölge İç Anadolu Bölgesi
İl Sivas
İlçe Şarkışla

Gücük, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür.




Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Ancak köyün yaşlılarının nüfus kağıdında eski bir Selçuklu Boyu olan Eymür ismi geçmektedir. Bu da onların Eymür boyundan geldikleri konusunda bir ipucu vermektedir. Köyün yeni ismi olan gücük ise küçük yerleşim yeri olmasından kaynaklandığı rivayet edilir. Bir diğer rivayette buraya yerleşimin ilkin şu anki köyün aşağılarında olduğu sonradan şimdiki yerine gücük ayında yani şubat ayında taşınmasından dolayı olduğudur. Bu rivayet kış ayında göçün zor olmasından dolayı zayıftır.
Kültür

Genel itibarla diğer Sivas Köylerinden farklı bir kültürü bulunmamakla birlikte geçmişten günümüze eğitime değer veren bir halkı vardır.(Eğitim bu köy için vazgeçilmez bir unsurdur.) Ayrıca hamur ve tavuk çorbasıyla yapılan arabaşı yemeği çevre köylerde bilinmemesine rağmen bu köyde bilinmekte ve kışları vazgeçilmez bir davet yemeği olagelmiştir.
Coğrafya

sivas iline 65 şarkışla ilçesine 16 km uzaklıkta olup kayseri sivas yoluna olan uzaklık 2km dir. Ayrıca , yakınlarında orman ya da büyük göl bulunmamaktadır. Köyün içinden 2 akar dere geçmekte olup, güneyinde geçen şose yol'un altında öz adı verilen çay geçmektedir.
Köy Ağzından Seçmeler

Çaldahıl Olmak:Musallat olmak,Avcar:pancar Tohumu,çiğrimek:nefret etmek
İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisinde olup, kıraç ve kurak bir bölgededir. Özellikle kışları çok soğuk ve kar yağışlı, yazları kurak ve sıcak geçmektedir.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2009 197
2008 157
2007 150
2000 205
1997 283

Gücük köyünde kütüğü bulunan soyadları: Arslan, Koçer, Avcı, Bahar, Bayır, Becit, Çetin, Er, Fırat, Gök, Gül, Mert, Özkan, Polat, Sarıkaya, Sığırcı, Şimşek, Temel, Topçu, Tuna, Yıldırım, Yılmaz(Kaynak gucuk.net)
Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Tuncay Mert
2004 - Tuncay Mert
1999-2004 - Cengiz Avcı
1987-1999 - Celal Yılmaz
1977.1987 - Lütfi Yılmaz
1973.1977 - ÖMER ŞİMŞEK
1969-1973 - Şevket Fırat
1964.1965 - Mevlüt Mert
1954-1964 - Yusuf Ziya TOPÇU

Yusuf Ziya Topçu (1929-1968)

Yusuf Ziya Topçu 1929 yılında, baba Şeyh Mehmet, anne Mihribandan dünyaya geldi. Türkiyenin çok partili sisteme geçiş döneminde 2 dönem yani 10 yıl muhtarlık yapmıştır. (Yıl 1954 - 1964) O dönemin yani demokrasiye geçiş süresinin Köye nasıl avantajları olabileceğini köylüsüne anlatmıştır ve bunun faydaları olarakta, daha henüz o çevrede Kadastro hiç bir köye girmemişti ve işte Köye Kadastronun girmesini sağlamıştır ve herkes arazisinin tapusuna o dönemde sahip olmuştur. Hala günümüzde (2010) Şarkışlanın bir çok köyüne Kadastro girmemiştir.

Yine diğer bir hizmeti de dönemin DP (Demokrat Parti)yönetiminden Köye iki tane köprünün yapılması için finans elde etmiştir ve bu köprüler Köyün alt yapısını oluşturan çok önemli ana unsurlardır.

Diğer başka bir hizmeti ise daha o çevrede hatta Türkiyede, henüz Kooparatifleşme yokkken Köye Tarım Kredi Kooparatifi kurulmasında öncü olmuştur. Bu Tarım Kıredi Kooparatifi hala günümüzde de bir çok çiftciye, hem Gücük çiftcisine hemde diğer çevre köylü çiftcilere kıredi verilmesi için ve köylülerin kalkınması için görev yapmaktadır.

Belkide Köye daha bir çok hizmetler getirecekti fakat o zaman, Türkiye ve köydeki siyasi konjoktür buna müsayit olmamıştır.

Malesef 1968 aralık ayında yakalandığı kansere yenik düşmüştür ama Gücük halkı ona herzaman minnetter olup onu kalbinde taşıyacaktır. Mekanı cennet olsun.
Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi vardır ancak ptt acentesi yoktur. Tarım Kredi Kooperatifi bir çok çevre köyün ihtiyacını karşılamaktadır.Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon ve internet vardır.

Ayrıca 2009 yılı Ağustos ayında Gücük Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (GÜDER) hizmete girmiştir.Başkanlığına Yahya Mert seçilmiştir.


Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net



Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
#4
Bahsettiğiniz Sitelerde Sadece Gücük Köyü Hakkında Bilgiler Var.
''Yusuf Ziya TOPÇU'' Hakkındaki Bilgilere Ulaşamadım.
Dikkatimi Çekti...?
 
#5
vikipedia sitesindeki bilgiler değiştirilebilir bilgilerdir.
Sağ üstte bulunan geçmişi gör seçeneğini seçin
16:32, 15 Ağustos 2010 tarihinde yapılan değişiklikle o bölüm silinmiştir.
İsterseniz geri alabilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Üst