GNOME - Karakter Sorunları

Dine

Özel Üye
#1
Karakter Sorunları

GNOME 1.X serisi yalnız ISO kodlama sistemini desteklemektedir. Bu kodlama sisteminin UTF-8'e göre çok dilli ortamlarda sorun yaşayabildiğinden bahsetmiştik. Bu yüzden GNOME bazlı kimi programlarda Türkçe karakterlerin (ISO-8859-9 kodlaması) desteklenmemesi (örneğin 0.x serisi Ximian Evolution) problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Bu problemler için (sisteminizin dil ve kodlama ayarlarını bu belgede anlatıldığı gibi uyguladı iseniz) yapabileceğiniz bir şey yoktur. GNOME 2'ye geçildiği zaman, GNOME altyapısı UTF-8 kullanacağı için bu problemler gündemden kalkacaktır.
Yerelleştirme Desteği
GNOME dil tanımını LANG çevre değişkeninden alır. Bu belgede anlatılanları yaparak geldi iseniz, GNOME'u açtığınız zaman Türkçe iletilerle karşılaşacaksınız.
Klavye Değiştirme
X-Windows altında klavyenin ayarlarının nasıl yapılacağından bahsettik. GNOME, buna grafik tabanlı bir arayüz sunmaktadır. X-Windows için Türkçe klavye kullanabilir hale geldikten sonra GNOME'un sunduğu bu arayüz ile çeşitli klavye tanımları arasında dinamik değişiklik yapabilirsiniz. Yazılımın adı gkb'dir. Yazılımın menüdeki yeri Takılar/Zımbırtı/GKB Klavye Değiştiricisi. Bu yazılım açılır açılmaz panele yerleşir. Öntanımlı olarak US klavye ile Macarca HU klavye arasında değişiklik yapar. Üzerine sağ tıklayarak özellikler seçeneğini seçin. HU klavyeyi silin ve Türkçe klavyeyi ekleyin. Bu, size paneldeki bayrağı tıklayarak US ve TR klavyeler arasında gezme şansı verir.
İpucuGNOME'un öntanımlı yazı tipi Helvetica'dır. Eğer daha güzel bir görüntü elde etmek için True Type yazı tiplerini kullanmak isterseniz, /etc/gtk/gtkrc.tr dosyasının içeriğini aşağıdaki gibi değiştirebilirsiniz:
style "gtk-default-tr" {fontset = "-*-verdana-medium-r-normal--12-*-*-*-*-*-iso8859-9,\-*-arial-medium-r-normal--12-*-*-*-*-*-iso8859-9"}class "GtkWidget" style "gtk-default-tr"​

GNOME-1.4 UTF-8 desteğine sahip olmadığından GNOME kullanıcılarının sistemlerini 2.0 sürümü çıkana kadar UTF-8 kullanımı için yapılandırmamaları gerekmektedir.

KDE
KDE arka planında UTF-8 kodlaması kullandığı için, bütün KDE yazılımları gerek UTF-8, gerek ISO-8859-9 kodlaması altında doğru karakterleri gösterirler.
Yerelleştirme Desteği
GNOME'un aksine, KDE sistem yerel değişkeni olan LANG'i dikkate almaz. Bu bir bozukluk değil, KDE'nin almış olduğu bir tasarım kararıdır. KDE'nin iletilerinin Türkçe olmasını istiyorsanız, menü altında Preferences/Personalization/Country & Language seçin. Country'yi Türkiye olarak seçin. Bu yönetici hemen Türkçe olacaktır. Karakter kümesini ISO-8859-1'den ISO-8859-9'a ya da tam bir UTF-8 desteği istiyorsanız ISO-10646-1'e getirin. Bundan sonra başlatacağınız uygulamalar Türkçe ileti kullanacaktır. Eğer önceden başlatılmış olan programların da Türkçe olmasını isterseniz, X'i yeniden başlatın.
Klavye Değiştirme
X-Windows altında klavyenin ayarlarının nasıl yapılacağından bahsettik. KDE buna grafik tabanlı bir arayüz sunmaktadır. Bu arayüzü kullanarak bir kaç klavye arasında hızla dolaşabilirsiniz. (Örneğin İngilizce bir metin yazmak için İngilizce klavyeyi tercih edebilir, daha sonra Türkçe bir metin yazmak isterseniz Türkçe klavyeye geçebilirsiniz).
KDE'de Türkçe klavye görebilmek için Preferences/Peripherals/Keyboard altından Klavye Yöneticisini çalıştırın. Aynı anda hem Türkçe hem US klavyeyi görebilmek için sistem öntanımlısını değiştirmeksizin Disable Keyboard Layouts'ı tıklanmamış duruma getirin ve ek klavye olarak menüden tr seçeneğini tıklayın. Panelde us/tr olarak klavye görünecektir. Klavyeyi değiştirmek için bunu tıklayabilirsiniz.
 
Üst