Gelin balığı Nedir?

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Gelin Balığı, boyları 25 cm'ye kadar uzayabilen, çok renkli bir tür balık çeşididir. Aralarında pek benzerlik olmasa da Mezgit, Bakalyaraos ve bizim sularımızda bulunmayan Morina balığı ile aynı ailedendir. Erkek olanlarında vücutlarının yan tarafında göğüs yüzgecinden başlayan ve kuyruk kısmına kadar uzayan zikzak şeklinde kırmızı bir şerit bulunmaktadır. Pulları ufak ve yumuşaktır. Yumuşak yüzgeçleri Gelin Balığı'na büyük bir manevra yapma yetisi sağlar. Birinci sırt yüzgeci bir yarığın içine gömülü şekildedir. Gelin Balığının derisi son derece kaygandır.
Genelde kayalık yerleri tercih eden bu balık eski zamanlarda gelincik sepeti denen sepetler ile boğazda avlanan bir balık türüdür. Sepetin içine yeni ezilmiş çağanoz koyulup gelinciğin sepete girmesi beklenirmiş. Günümüzde miktarının azalması ve sepetçiliğin çok zahmet isteyen bir iş olmasına maddi zorluklar da eklenince malesef bu gelenek kaybolmuştur. Günümüzde tüm denizlerimizde bulunan Gelin Balığı ara sıra gece yemlilerinde oltaya atlasa da özel olarak avcılığı yapılmamaktadır. Ortalama boyu 20 santim civarındadır fakat 50-60 cm boya ve bir kilo ağırlığa ulaşabilmektedir. Kayalık ve algli zeminlerle deniz çayırlarında yaşamını süren Gelin Balığı Demersal türde bir balıktır.

Gelin Balığı, avcı ve vahşi bir balıktır. Özellikle küçük yengeç ve karideslere düşkünlüğü ile bilinirler. Avlarına geniş açıyla açılabilen ve tutucu dişler bulunan ağızları ile ani hamleler yaparak saldırıya geçerler. Bu sebepten de genelde olta iğnelerini tamamen yutarlar. Bu balık genelde gece aktiftir. Gündüz vakitleri yosun aralarında ve taş altlarında saklanarak düşmanlarından (levrek, sinarit, lüfer vs) korunmaya çalışırlar. Genelde yosun ve midye barındıran kayalık kıyı şeritlerinde yaşayan Gelin Balığı şekil ve renk olarak Trakonya'ya benzediği için özellikle gece avlarında bu renge ve şekle sahip balıkları elinize almadan iyice bakmaya dikkat ediniz. Aksi takdirde son derece tehlikeli sonuçlarla karşılaşılabilir.

gelin-baligi.jpg


Gelin Balığı, günümüzde fazla bir ekonomik değere sahip değildir. Fakat bunun sebebi etinin lezzetsiz olmasından değil, özellikle avcılığı yapılmadığından ve fert itibariyle dağınık barındığı için verimli avının fazla yapılamamasındandır. Musevi vatandaşlarımızın favori balığı olan Gelin Balığı onlar tarafından özel günlerde çakal eriği salçası ile Eşsiz bir lezzete dönüşür. Tavası ve buğulaması da nefis olur. Beyaz ve yumuşak etli olan bu balık mezgitle akraba olan tüm diğer balıklar gibi eti çabuk bozulur ve taze tüketilmelidir. Musevi vatandaşlar için özel bir yere sahip olan Gelin Balığı Gaya adını verdikleri bu balığı ekşi eriğin sosu ile özel bir şekilde pişirip yerler. Musevilerin çok ikamet ettiği Büyükada'da balıkçılar özel olarak Gelin Balığı yakalayıp sokaklarda "Gaya geldi madam" diye dolaşarak bu balığı satarlarmış. Her türlü balığı yeme gibi bir imkanı bulunan Sultan Abdülhamit'in en sevdiği balığın tereyağında kızartılmak suretiyle hazırlanan Gelin Balığı olduğu söylenir
 
Üst