Geleceğin oyun konsolları: PS4, Xbox 720 & Wii 2

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Sony, Microsoft ve Nintendo'nun yeni nesil oyun konsolları nasıl olacak?

Xbox 360, Playstation 3 ve Wii; günümüzün oyun konsollarından oyuncular oldukça memnun.

Örneğin Xbox 360 5. yılını kutlayacak ve hareket kontrol sistemi Project Natal ile tekrar güçlenecek. PlayStation 3 için de özel bir kontrol sistemi geliştiriliyor. Wii ise oyun sayısını arttırmakla yetiniyor, yeni bir proje varsa da henüz ortaya çıkmadı. Bu iki konsol da 4 yılı aşkın süredir oyunculara hizmet ediyor.

Konsolların ömrü ekonomik kriz yüzünden uzadı, ancak eninde sonunda yepyeni oyun konsolları piyasaya sürülecek. Bütün bu konsollar pazar payı için hala savaşmayı sürdürüyor ve bir yandan da gizli gizli bir sonraki nesil konsollar tasarlanıyor. Yeni nesil konsollar eskilerin zayıf yönlerini ortadan kaldırabilecek mi? Sorusunu sorduk ve bu makalemizde yeni nesil oyun konsollarının neler sunabileceğini derledik.

Resmi isimleri henüz ortada yok ama Xbox 720, PlayStation 4, Wii 2 dersek herhalde hangi konsolun yeni nesil temsilcisinden bahsettiğimiz anlaşılacaktır.

Bütün bu konsolların ortak noktası nedir? Tabii ki eğlence amaçlı olmaları! Bir oyun konsolu, oyuncu için birkaç yıl boyunca ekran kartı ve donanım güncellemesi olmadan aynı oyun performansını sunar. Bu özellikleriyle de kendileri için yapılan bütün oyunları oynatabilirler.

Her konsolun kendi karakteri ve tarzı vardır. Farklı konsollar için, diğer konsollarda olmayan özel bazı oyunlar vardır. Her birinin farklı bir özelliği ve güzelliği olmasına karşın, kendine özgü zayıflıkları da vardır. Ayrım yapmadan her konsolun zayıflığını sıralayalım: PlayStation 3'ün oyun seçimi sınırlı, oysa PS2'de ne kadar çok oyun vardı?

Xbox'ta uzun süre diretmesine karşın, ne savaşta yenik düşen HD-DVD'ye, ne de Blu-ray sürücüye sahip. Üstelik ilk üretilen modeller sorunluydu. Nintendo Wii'nin grafikleri ise bir nesil öncesinin ötesinde olsa da mevcut neslin gerisinde. Gelecek nesille birlikte bu sorunlar giderilirse oyuncular daha kusursuz oyun konsollarına kavuşabilir.

Fanatik kullanıcıları olan bu oyun konsollarının her birinin önünde uzun yıllar ve daha pek çok yeni konsol modeli var.

İlk Playstation da, ikincisi de içlerinde bulundukları döneme göre güzel tasarımlara sahiptiler. Sony için bu konsollar belli bir yaşa ulaşınca daha ince ve daha şık modellerini piyasaya sürmek bir gelenek halini aldı diyebiliriz. Çünkü oyun konsolunun yaşı ilerledikçe oyun çeşidi artıyor. Bu oyunları seven oyuncular için ince modeller donanımı yenileme ve oyunlara devam etme imkanı sunuyor. PS3 de oyun çeşidi hariç bir istisna olmadı.

Sony'den PlayStation 4 için Japon tasarım çılgınlığı beklemek de yanlış olmaz. Xbox'ın kaba Amerikan işi tasarımına göre Sony, Japonya'nın ve Avrupa'nın tasarım zevklerine daha uygun ürünler ortaya koyuyor.

Diğer konsollardan daha pahalıya satılmasına karşın Blu-ray sürücüsü olan PS3'ün takipçisi PS4'te de gelişmiş, hatta lüks özellikler olması bekleniyor. Gördüğünüz gayri resmi yarı şeffaf tasarım taslakları, PS4'ten beklenen farkı ortaya koyuyor. Bu tasarımın ötesinde Sony kabloları da ortadan kaldırıp, kablosuz elektrik kullanan bir konsol ortaya koyabilir.

Sony'nin yeni bir işlemci mimarisine geçmesi beklenmiyor. Cell mimarisi bir servete mal oldu ve süper bilgisayar yapımında da kullanılan gelişmiş özelliklere sahip. PS4'te de yeni bir Cell işlemci olacaktır. Çok çekirdeğin yanı sıra yardımcı çekirdeklerin de yer aldığı bu mimarinin en büyük sorunu programlama zorluğu.

Grafik çipinin Imagination Technologies tarafından tasarlanan PowerVR çiplerin kullanılacağı dolaşan dedikodular arasında. PS4'ün, PS3'ten 10 kat daha güçlü olması bekleniyor. Aslında daha mevcut PS3'ün donanım potansiyeli sonuna kadar kullanılabilmiş değil.

PlayStation 4'te en önemli unsur, PS3 oyunlarıyla geriye dönük tam uyumluluk olacaktır. Mimari değişmedikten sonra bu kolaylıkla mümkün; ama olur da eski oyunlar PS4'te çalışmazsa bu tam bir hayal kırıklığı olur. PS4'ün oyunlar dışında miras alacağı iki önemli özellik Blu-ray ve yeni geliştirilen hareket algılayıcı kontrol sistemi.

Xbox 360'a baktığımızda iri, kaba ama bir yandan da sunduğu oyun performansıyla çok güçlü ve çok güzel bir oyun konsolu görüyoruz.

Fiyatı daha uygun ve Microsoft geliştirdiği için PC oyunları ile aynı teknolojiyi kullanıyor. Donanımı çok verimli kullanıyor, Windows oyunlarını Xbox'ta da görmek mümkün. Xbox 360 donanım olarak daha zayıf görünmesine karşın PS3'e göre oyun yükleme hızında büyük avantaj sunuyor. Grafik karşılaştırmalar da PS3'te kullanılmayan bazı yazılım teknolojilerinin, pratikte çok iyi sonuç verdiğini gösteriyor.

Tasarımda yine iri bir konsol bekleyebiliriz, ama bu sefer daha Halo'dan fırlama bir tasarım şaşırtıcı olmayacaktır. GPU olarak ATI Shader Model 5 ve en azından DirectX 11 desteği gelecektir.

Mevcut DVD'nin de artık yetersiz olduğu ortada. HD medya içeriğinde PS3 bariz bir üstünlüğe sahip ve Xbox 720 mutlaka Blu-ray sürücü ile birlikte gelecek. Blu-ray sürücüler artık çok daha ucuz ve kullanışlı.

Xbox 720'nin USB 3.0, HDMI 1.4, Gigabit LAN, WLAN 802.11n ile birlikte gelmesi de gayet akla yaktın.

Live desteğiyle PS3'ün ve Wii'nin çok önünde olan Xbox, yeni nesilde de multiplayer'a ve online içeriğe erişime büyük ağırlık verecektir. Başarılı olan bu sistem, online satışlar ile Microsoft'a iyi bir gelir de sağlayacaktır.

Xbox 360 kablosuz kontrollerle standart gelerek oyuncuları etkilemişti, Xbox 720'nin temel kontrolleri de Natal olacaktır. Sony'nin geliştirdiği kontrol üstün hassasiyet vaat ediyor, Natal ise tam özgürlük. Wii'nin kontrol sistemi en geride kalan oluyor.

Project Natal, elde kontrol cihazı olmaksızın oyun oynamayı, ekran karşısında rol yapmayı ve özgürce eğlenmeyi mümkün kılacak. Sadece hareket algılama değil, sesli komutları değerlendirme yeteneğiyle öne çıkması mümkün. Zaten Tom Clancy's EndWar gibi oyunlarda, sesli komutlarla gerçek zamanlı strateji oyunlarının oynanabilir olduğunu gördük.

Nintendo donanım olarak Xbox ya da PlayStation kadar güçlü bir platform sunmadı. Çok daha ucuz bir oyun konsolu sundu ama inanılmaz bir başarı yakaladı. En çok satan oyun konsolu aralarında donanım olarak en zayıf olandı!

Wii'nin ismiyle çok dalga geçildi ama bu oyun konsolu Wii-Mote kontrol mekanizması sayesinde dünya çapında ev ve aile eğlencesinin en önemli ismi oldu. Spor oyunları ile evde eğlenerek zayıflamayı vadeden, aile oyunlarıyla ve genel olarak daha çocuksu imajıyla "Bilgisayar oyunları zararlı mıdır? Yasaklanmalı mıdır?" diye düşünen ailelerin, tehlike olarak görmediği bir konsol olmayı başardı.

Nintendo'nun sahip olduğu Mario gibi pek çok marka, eski oyuncuların hatırladığı ve sevdiği isimler. Bu da Nintendo'nun başarısında rol oynadı.

Basit, temiz, ucuz ve çok eğlenceli bir konsol olarak kendini Xbox 360 ve PS3'ün savaşının dışında tutan Wii, şüphesi Wii 2'de bu başarısını devam ettirmek isteyecek.

Wii ne kadar eğlenceli olursa olsun donanım zayıflığı Xbox ve PlayStation ile yarışmasını zorlaştırıyor.

Wii 2'nin grafiklerinin yeni nesil konsollar ile yarışacak kadar güçlü olması gerekiyor. Çünkü diğer konsollar da gelişmiş ve ilginç kontrol sistemlerine sahip olacak ve Wii'nin avantajı çok yakında elinden gidecek.

Daha hızlı bir işlemci, daha iyi bir grafik çipi şart. Wii'de IBM'in 729 MHz Broadway CPU'su ve ATI'nin 243MHz'lik Hollywood GPU'su geriye dönük uyumluluk sağlıyor. Nintendo, Wii 2'de geriye dönük uyumluluk için IBM ve ATI ile çalışmaya devam edecek. Nintendo, Wii'de GameCube ile uyumluluk sunmuştu ve Wii 2'de de Wii ile uyumlu olacaktır.

Wii 2'de Natal gibi yeni ve gelişmiş bir kontrol sisteminin yer alması gerekiyor. Nintendo'nun böyle bir projesi varsa da Wii için değil, Wii 2 için saklıyor olmalı.

Wii'nin zayıf yanlarından birisi HD bir medya sürücüsü olmaması. Wii 2'nin de bir Blu-Ray sürücü olmalı ki ev eğlence merkezi olarak kapsamlı bir hizmet sunabilsin.

Wii 2'nin oyunları yine aile eğlencesine uygun olacaktır ve Wii'de kazanılan aile müşterileri, Wii 2'ye geçebilir. Ancak gerçek rekabet ve gelişme için, Nintendo'nun Wii-Mote'daki gibi devrimsel bir farka imza atması gerekiyor.

Wii 2'de ve muhtemelen diğer yeni nesil oyun konsollarında yer alması gereken bir diğer özellik ise 3D. 3D HDTV'lerin yaygınlaşmasıyla bu yeni konsolların piyasaya çıkışı aynı zaman diliminde gerçekleşecektir. Hareket ve ses algılayıcılar, elektriği de kapsayan kablosuz bağlantılar ve 3D TV'ler ile bilimkurgu gerçek oluyor.

Önümüzdeki yıllarda bizi son birkaç yıldır ortaya çıkan yeni teknolojileri sonuna kadar kullanan yeni nesil oyun konsollarının beklediğine şüphe yok. Er ya da geç, üç büyük markadan yeni birer konsol göreceğiz.

Şimdilik galerimizdeki birbirinden güzel hayal ürünü tasarımlara göz atabilirsiniz...
 
Üst