Gecek Köyü Hakkında Bilgi Günyüzü Eskişehir

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Gecek Köyü Günyüzü - Gecek Köyü - Günyüzü - Gecek Köyü Hakkında



Gecek, Eskişehir ilinin Günyüzü ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi
Gecek Köyü Anadolu'ya ilk adım atan Selçuklu Türkleri tarafından Rumlardan alınıp iklimi ve coğrafi yapısı gözönüne alınıp, ilim irfan yurdu olarak kurulmuştur. Köyde daha önceden Ermeni ve Rumların yaşadığı bilinmektedir. Nitekim o yıllardan kalma kalıntılar bunu açıkça belli etmektedir. Dağın eteğinde Erdel Evleri ve Karacayaka denilen mevkilerde kalıntılara rastlamak mümkün. Köyümüzün şu andaki yerleşkesi 3. yerleşke olarak bilinmekte, dağın eteklerinden şu an ki yerleşkeye inilmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti'nin dağılmasından sonra başlayan Beylikler döneminde; Sivrihisar 1289 tarihinde Osmanlı hakimiyeti altına girdi. Bu tarihten sonra, Osman Bey Sivrihisarla birlikte bütün Eskişehir çevresinin idaresini kardeşi Gündüz Beye verdi. Üç bin kadar Türkmen aşireti çevreye yerleştirilmiştir. Sivrihisar halkının soyu Oğuz Türkmen Aşiretinin devamıdır. Sivrihisar'a gelen Oğuz boyları ve kollarından Kılıç aşireti Sivrihisar merkezi ve Gecek Köyüne yerleşmişlerdir. Köy Selçuklular zamanında kurulan (miladi 1173) ilk medreselerden birine sahiptir. Sivrihisar/Gecek Köyü Medresesi ve Ulu camisi, hamamı ve çeşmeleriyle tarihe geçmiştir. Köy 1992'ye kadar Sivrihisar'a bağlı iken sonradan Günyüzü'ne bağlanmıştır. Köyde Rumlardan kalma bir çok tarihi eser vardır; ancak bir çoğu çalınmıştır. En son da Selçuklulardan kalma caminin (miladi 1175 yılı) saf altın olan alemi, ne kadar üzücü ki minarenin tamiri sırasında çalınmıştır. Köyde onlarca evliya mezarı vardır. Gecek Köyü, üzümü ve içme suyuyla da meşhurdur. Köyde okur yazar sayısı çok fazladır. Hukuk, tıp, mühendis, öğretmen, siyasetçi vs. her alanda yetişmiş insanlar mevcuttur. Eskilerden kalma bir deyiş bunu doğrular: " Her köyden bir alim gelsin; Gecek'ten kim olursa olsun."

Kültür
Köyün gelenek ve görenekleri, yemekleri ve En Yaşlıları
Önceleri geleneksel olarak her evde olan ve kilim dokunan Istar tezgahları kaderine bırakılmış, kök boya ile dokunan kilimler yerini fabrikasyon halılara bırakmaya başlamıştır. Köyde halen Istar tezgahı faaliyette olan ve kök boyayla kilim dokuyan tek kişi, Meryem Yücel olup ilerleyen yaşına rağmen bu sanatı devam ettirmektedir.
Köyün En Yaşlıları
Erkek: Halil METİM
Kadın: Fatma Aksu
Dikkat çekici bir şekilde hemen hemen her evde bir kuyu ve dut ağacı vardır.

Sosyal Hayat
Köyde genç nüfüs bir elin parmakları kadar olduğundan sosyal anlamda etkinliklerin sayısı azdır. Her yıl ağustos ayının 26'sında köyde gecekliler derneği tarafından şenlikler düzenlenmektedir. Köyümüzde eğitim ve öğretime oldukça önem verilmektedri. Köyümüzden yetişen ve şuanda Yalova İL milli eğitim müdürü olan Syn Süleyman ŞİŞMAN gururumuz olmuştur.Diğer bir gururumuz hiç şüphe yok ki uzman çocuk doktoru ünvanını edinmiş bir yandan da yan dal uzmanlığına başlayacak olan Sadık YURTTUTAN'dır.

Coğrafya
Gecek Köyü Eskişehir İli'nin Günyüzü İlçesi'ne bağlı bir köy olup 39.3830556 enlemi ve 31.7697222 boylamı koordinatlarında yer alır. Eskişehir iline 150 km, Günyüzü ilçesine 4 km uzaklıktadır. İlçeden başka; Atlas, Dutlu, Çardaközü köylerine yolları vardır. Ulaşım bakımından gelişmiştir. Dağın eteğinde kurulu olması hasebiyle sıcaklardan fazla etkilenmez. Köy genel anlamıyla yeşildir.

İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Vefakat orman köyü olması nedeniyle sıcaklardan fazla etkilenmemektedir.

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2008 215
2000 335
1997 283

Tarım
Köyde; üzüm, arpa, buğday, slaj, haşhaş, çavdar, ayçiçeği, nohut, kimyon, mercimek, yulaf, fiğ, yonca, kavun, karpuz, korunga, kabak yetiştirilmektedir. Son yıllarda meyveciliğe önem verilmiş ve meyve bahçeleri oluşturulmaya başlanmıştır. Hemen hemen her çeşit meyve ağacına rastlanabilir, özellikle ceviz, badem köyün iklimine çok uygundur..

Hayvancılık
Köyde ağırlıklı olarak küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Bunun yanı sıra büyükbaş hayvancılık da vardır. Köyde kümes hayvanları olarak tabir edilen hayvanlardan tavuk, ördek, kaz ve hindi yetiştirilir.

Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca köyde içme suyu şişeleme fabrikası, mermer ocağı ve beyaz mermer ocağı mevcuttur.

Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları
2013 yılında Sadıkyurttutan
2009 - Halil İbrahim İyigün
2004 - Yasin Acartürk
1999 - Halil İbrahim İyigün
1994 - Halil İbrahim İyigün
1989 - Şaban Şişman
1984 - Satılmış Özhüner

Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ayrıca Eylül 2007'de kanalizasyon şebekesi yapılmıştır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyde iki tane harman yeri vardır. Köyde iki dükkan varken biri kapanmıştır. 2006 yılında köye iki park yapılmıştır. Köyde iki tane yunak varken şu an sadece yukarı mahalledeki faaliyettedir. 2007 Eylül ayında aşağı mahalleye hayvan yıkama yeri yapılmıştır. Bir futbol sahası vardır. Her sene köyde dikiş nakış kursu açılır ve hanımlar bu sayede kendilerini geliştirirler.​
 
Üst