Erzurum Hınıs İlçesi Hakkında Bilgi

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Erzurum Hınıs İlçesi Hakkında Bilgi
Erzurum Hınıs İlçesi
Erzurumun İlçeleri Hınıs


Hınıs İlçesinin tarihi M.Ö. 1400 yıllarına dayanmakta olup, uzun süre İranlıların hâkimiyetinde kalmış ve daha sonra Bizanslıların eline geçmiştir.


1071 yılında Selçuklu Sultanı Alpaslan'ın Malazgirt savaşını kazanması ile Hınıs Türk hâkimiyetine geçmiş daha sonra tekrar İranlıların eline geçmiştir. Osmanlı İmparatorluğunun büyüme döneminde Anadolu Birliği sağlanırken Hınıs tekrar Türk hâkimiyetine girmiştir.

Kısa bir süre Rus işgalinde kalan ilçemiz işgalcilerin temizlenmesi ile 14 Mart 1918 de tekrar vatan topraklarına katılmıştır. Hınıs medeniyetler tarihinde önemli bir yere sahip olan ulusların bıraktığı tarihi eserlerle sahip olup Dereiçi Camii sadece bunlardan birisidir.

Coğrafi yapısı

İdari Yönden bağlı olduğumuz Erzurum İlinin Güneyinde yer almakta olup, İl Merkezine Erzurum –Muş karayolu üzerinden 150 km, Hınıs – Karayazı – Erzurum karayolu üzerinden 170 km uzaklıktadır.

İlçemizin Doğusunda Karaçoban İlçesi, Güneyinde Varto ve Bulanık, Batısında Varto ve Tekman İlçesi, Kuzeyinde Tekman ve Karayazı ilçeleri vardır.

İlçemizin yüzölçümü l799 km², rakımı ise 1720 metredir. Etrafı dağlarla çevrili orta kısmı ise engebeli bir ovadır. İlçemizde genel olarak sert karasal bir iklim hüküm sürmekte olup, sıcaklığın –40 dereceye kadar düştüğü ve kar kalınlığının 25-30 cm’ ye kadar ulaştığı Ocak-Mart ayları arası kışın en ******li geçtiği dönemdir. Kış aylarında dağlık kesimdeki köy yollarının ulaşımı zaman zaman durmakta olup devlet hizmetlerinin köylere ***ürülmesinde zorluklar yaşanmaktadır. İlçemiz deprem kuşağı üzerinde olup, 1959-1966 yıllarında iki büyük deprem geçirmiş ve 1966 yılındaki depremde 123 kişinin öldüğü tespit edilmiştir.

İlçemizdeki önemli dağlar, Bingöl ve Hamurpert dağları olup, önemli akarsuları Haftrenk çayı, Ambarcı deresi çayı, Kilise deresi çayı, Nacaran çayı, Kolhisar ve Halilçavuş çaylarıdır.

Sosyal yaşantı

Kış şartlarının ağır olması, kış mevsiminde özellikle geceleri havaların çok soğuk olması, ailelerin dar gelirli olması, işsizliğin yoğun olması nedenlerinden dolayı vatandaşlar genellikle evlerine kapanmakta olup, işinden evine evinden işine gitmektedirler. Bu durum haliyle sosyal hayatı olumsuz yönde etkilemekte olup sosyal hayat sadece komşuluk ilişkileri ve kahvehane kültürü ile sınırlı kalmakta idi;

Yaz aylarında ilçe kaymakamlığının yaptığı sosyal etkinlikler bu durgunluğu bir nebze gidermektedir. Kaymakamlığımızla birlikte diğer kurumlarında bu yönde yaptıkları çalışmalarla sosyal alandaki zorlukları aşma noktasında bir hayli yol almış bulunmaktayız. İlçemizde içerisinde yüzme havuzu bulunan, kayakla gezinti imkânına sahip olan Erzurum ilinde de en göze çarpan bir parkımız bulunmaktadır.

Konut durumu

Hınıs ilçesinin deprem kuşağında olması ve 1959-1966 yıllarında iki büyük deprem geçirmesinden dolayı vatandaşlar tarafından uzun yıllar boyunca konut alanında ciddi manada yatırım yapılamamıştır. Ayrıca ilçemizde önceki yıllarda yaşanan yoğun terör olayları ve terör korkusu konut yapımını olumsuz yönde etkilemiştir. Ancak son yıllarda terör olaylarının son bulması ve terör nedeniyle batı illerine göç eden vatandaşlarımızın az da olsa ilçemize geriye dönmesi ile birlikte konut yapımında olumlu yönde gelişmeler kaydedilmektedir. İlçemizde TOKİ tarafından yaptırılan 96 adet konut İlçede konut ihtiyacını büyük ölçüde rahatlatmıştır.

Köylerde ise, konutlar yığma binalar olup, ekonomik yaşayışın gereği olarak ahırlarla yan yana bazen iç içedir. merkez ve köylerin bir çoğunda çalışan memurlara lojman olanağıda sunulmakdadır.

Eğitim

Daha önceleri derme çatma binalarda sürdürülen eğitim-öğretim faaliyetleri 1948 yılında ilçe merkezinde yapılan Atatürk İlköğretim Okulunun eğitim –öğretime açılması ile ilk defa modern anlamda binalarda yapılmaya başlanmıştır.

Hali hazırda ilçemizdeki eğitim-öğretim hizmetleri 56 birleştirilmiş sınıf, 4 ü ilçe merkezinde olmak üzere 14 ilköğretim okulu, 1 adet Y.İ.B.O. olmak üzere 75 adet okulda toplam 227 derslikte yapılmaktadır. 2002 yılında müstakil bir binada eğitim-öğretime açılan 100 öğrenci kapasiteli anaokulunda 35 öğrenciye okul öncesi eğitim verilmektedir. Orta öğretim de ise 1 adet Çok Programlı Lise, 1 adet Anadolu Lisesi, 1 adet İmam Hatip Lisesi, 1 adet Endüstri Meslek Lisesi ve 1 adet Kız Meslek Lisesi olmak üzere toplam 5 okulda 40 derslikte eğitim-öğretime devam edilmektedir. İlköğretim kurumlarında 5693, orta öğretim kurumlarında 721 öğrenci olmak üzere toplam 6414 öğrenciye eğitim-öğretim hizmeti verilmektedir. İlköğretim kurumlarımızda 171 ‘si asıl 3 ‘sı vekil 101 sözleşmeli olmak üzere 275 öğretmen, orta öğretim kurumlarımızda 47 öğretmen olmak üzere toplam 315 öğretmenle eğitim-öğretim hizmetleri sürdürülmektedir.

İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde sosyal, kültürel, mesleki-teknik eğitim ve okuma yazma alanlarında açılan 53 kursta 1291 kursiyere eğitim verilmektedir.
Atatürk Üniversitesine bağlı olarak 1998 yılında açılan Hınıs Meslek Yüksek Okulu’ nda 3 bölümde toplam 125 öğrenciyle eğitim –öğretime devam edilmektedir.

Ekonomik Durum

İlçemiz ekonomisine tarım ve hayvancılık hâkim olup mera ve yaylalar geniş alanlar kaplamaktadır. Meyvecilik yok denecek kadar az miktarda olup sebze tarımı yer yer yapılmaktadır. İlçemizde 16 köyde şeker pancarı ekimi yapılmaktadır.

İlçemizde 125.000 hektar çayır ve mera bulunmaktadır. Yılda 8.400 hektar buğday 5.136 hektar arpa ekimi yapılmaktadır. Tarım arazisi olarak kullanılan alanların kıraç ve iklim koşullarının elverişsiz olması nedeniyle üretimi yapılan bitkilerden de Türkiye ortalamasının altında verim alınmaktadır. Bu da çiftçilerimizin gelir düzeyinin düşmesini, doğal olarak ta tarım ve hayvancılığı olumsuz etkilemektedir. 26.870 bin büyük baş, 48.950 bin küçük hayvan bulunmaktadır. 2006 yılı DGD ödemeleri 1.725.546,75 YTL olup, 2113 kişi yararlanmıştır. Yem Bitkileri Desteklemesinden 547 çiftçimiz faydalanmıştır. Toplam destekleme miktarı 1.530.790,44-YTL’dir Yem bitkileri desteklemeleri kapsamındaki alet ve makine desteklemelerinden toplam 35 çiftçimiz faydalanmıştır. Toplam destekleme miktarı 24.366.YTL’dir.

İlçemizde yaklaşık 2143 vergi mükellefi olup, 2007 yılı genel tahakkuk miktarı yaklaşık 167.274,94.-YTL, toplam tahsilât miktarı ise 90.773,82.-YTL olup, tahsilât-tahakkuk oranı %74 civarındadır. 2007 yılı sonu itibarıyla bütçe giderleri yaklaşık 19.001.102,98.-YTL, bütçe gelirleri ise yaklaşık 3.536.221,47.-YTL olup, bütçe giderlerinin karşılama %18 civarındadır. Banka olarak T.C.Ziraat Bankası faaliyetini sürdürmektedir

Altyapı

Hınıs İl merkezi ve komşu İl ve İlçelere düzenli yollarla bağlıdır. Erzurum İl yollu 150 km olup, asfalttır. Muş bağlantı yolu 100 km olup, asfalttır. İlçemizde 1960 yılından bu yana Karayolları 12. Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak 128.Şube Şefliği faaliyet göstermektedir. Köy hizmetleri yol ağına bağlı 958 km stablize yol mevcut olup, yolu asfalt olan 4 köyümüz Karayolları ağına bağlı toplam 81 km asfalt yolumuz mevcuttur.

İlçemizde Erzurum'dan gelen 154.000 kW/ saatlik elektrik şebekesi bulunmaktadır. Bütün yerleşim birimlerimizde elektrik bağlantısı vardır.

İlçemiz merkezinin içme suyu şebekelerden sağlanmaktadır. Toplam 84 köyümüzün 57 ‘sinde şebeke suyu mevcut olup diğer köy ve mezralarımızda vatandaşlarımız içme suyunu çeşmelerden temin etmektedir.

1993 yılında başlayan kanalizasyon ağı döşemesi kısa zamanda büyük bir aşama kaydederek yaklaşık olarak ilçemizin %75’ ine kanalizasyon şebekesi döşenmiştir. Birçok köylerimizin KÖYDES çalışmaları sayesinde alt yapısı modern bir yapıya kavuşturulmuştu
 
Üst