Emre Köyü Hakkında Bilgi Köprüköy Erzurum

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Emre Köyü Köprüköy resimleri - Emre Köyü Köprüköy hakkinda bilgiler



Emre, Erzurum ilinin Köprüköy ilçesine bağlı Güzel bir köyüdür.

Tarihi

Emre Köyünün eski adı Emrekom olup, bu da Ermenice Amrakom sözcüğünün Türkçeleştirilmiş biçimidir. Amrakom adı Ermenice "Sağlam (korunaklı, müstahkem) çiftlik" anlamındadır.

Köyün kuruluşu hakkında elimizde yeterli bir bilgi bulunmamaktadır. Çevredeki Türk köylerinden biridir, bu çevrede birçok Ermeni köyünün bulunduğunu ifade etmektedirler. Develerle gelen kervanlar burada konakladığı için zamanın büyük köylerinden biri imiş hatta nahiye olduğunu söyleyenler de vardır. Ağrı yolu buradan geçermiş. Fransız seyyah E. Flandim Cholet’in bir yazısında da köyün ana hatlar üzerinde olduğunu belgelemektedir. Cholet Hasan Kale’den geçtikten sonra Çoban Köprüsü, Emrekom, Yüzveren ve Deli Baba’ya ulaşır. Erzurum’dan çıkan bir deve kervanı Korucuk’ta konaklar daha sonra Hasankale’de buradan Emrekom’a gelirmiş. Emrekom’dan çıkan kervan Nedim’in hanı, İsmail’in hanı, Delal’in hanına uğrarmış. Bu da gösteriyor ki Emrekom merkezi bir yerde bulunuyormuş. Kervanlar burada konaklarken köyde deve güreşleri tertip edilirmiş. Yine köye çevre köylerden gelen kişiler cirit oynarlarmış. Köy hicri 1340 yılında büyük bir deprem geçirmiş bu deprem sonucunda köy tamamen yıkılmıştır. Çok sayıda ölen olmuş. Bu deprem neticesinde Atatürk köye gelmiş yüksekçe bir yere çıkıp köylüye hitap etmiş. Köyün ileri gelenleriyle konuşup evlerin hasarlarının tamir edilmesi veya yeni ev yapılması için ağaç, çivi gibi ev yapacak malzemeler göndermiş.Köye yakışır, minareli güzel bir camisi vardır.1983 yılında köy bir deprem daha geçirmiş fakat bu deprem fazla hasar meydana getirmemiştir. Köyün diğer köylerden farklı bir yönü de 1972 yılında kurulan kalkınma kooperatifidir.100 kişiyle kurulan bu kooperatif Almanya’ya işçi göndermek için faaliyete geçmiş fakat 1984 yılına kadar bir şey olmamıştır. 1984 yılından sonra değirmen olarak kullanılmış olup halen faaliyetini sürdürmektedir.Köy üç mahalleden oluşmaktadır.Yukarı Mahalle,Orta Mahalle ve Aşağı mahalle diye ayrılmıştır. Köyün geçim kaynakları arasında en önemli yeri tarım ve hayvancılık tutmaktadır. Özellikle tarım konusunda diğer köylere göre daha modern ekimler yapılmaktadır.Daha önceleri köyde Yukarı değirmen ve Aşağı değirmen diye iki adet un değirmeni vardı.Toprağı verimli olup,Arazi dağılımına göre semtler oluşturulmuştur,bunlar Harmanlar,Kale yolu,Köy ensesi Susuzlar Kırlar Ağdaşlar Gorungalar Büyük Çelvik,Küçük Çelvik, Adalar, Su dökülen, Dereler, Çayırlar, Mezarlık arkası ve buna benzer yerlerdir. Köy halkının geçim düzeyi çevre köylere nazaran standartların üzereindedir.1950 yıllarından itibaren köy göç vermeye başlamış olmasına rağmen yörenin büyük köyleri başında gelmektedir.Buğday, arpa, pancar, ayçiçeği, patates en önemli geçim kaynaklarıdır.Sulak ve verimli araziye sahiptir.Komşu köylerle sıkıntısı olmayan köylerin başında gelmektedir. Köy 2. Dünya savaşı sırasında memleketin çoğu yerinde olduğu gibi bu köydekilerde kıtlıkla yüz yüze gelmiştir.

Kültür

Köyün kendine has özelliklerinden biri köyde yapılan tandır ekmekleridir. 1.30 cm. derinliğinde bir kuyu eşilir bu kuyunun içi çamurdan sıvanır sıvanan bu kuyu yakıldıktan sonra ateşin isi ekmeğe çıkmasın diye silinir. Ateş köz olduktan sonra rapada denilen bir aletle (bu alet söğüt dallarının birleştirilip üzerine bir bezin sarılmasıyla ortaya çıkan bir alettir) hamur tandırın içine yapıştırılır. Yapıştırılan hamur ayçiçeğinin sapı ve tezek közünde pişer. Köyde bayramlara hazırlık arefe gününden başlar. Arefe günü keteler, kuru fasulye, su böreği, lahana dolması, kadayıf, sütlaç yapılır. Arefe sabahı çocuklar saat 6.30’da kalkar ellerinde çantalarla gezerek arefalık toplarlar. Bayram günü bayram namazı kılındıktan sonra topluca mezarlıklar ziyaret edilir ve eskiden bayramlaşmalar köyodaları dediğimiz yerlerde yapılırdı bu geleneğin başka köylerde olmadığı söylenmektedir. Köyün büyükleri ve imam birlikte gezerek küskünleri barıştırırlar, hastalar ziyaret edilir, bir önceki bayramda olup da şimdi vefat etmiş olan kişilerin evlerine taziyeye gidilir.Köyde yaşayan insanların ahlaki yapıları iyi dir.Saygı ve sevgi köy halkı içerisinde yaygınlaşmış misafirperver olup,kendi içlerinde problemleri yoktur.Ne olur o yıllara dönse idik.

Coğrafya

Erzurum iline 63 km, Köprüköy ilçesine 7 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 657
1997 657

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Adnan KARADAŞ
2004 - Adnan KARADAŞ
1999 - Sırrı KARTAL
1994 - Mürsel YILDIRIM
1989 -
1984 -

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.



Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
 
1
#2
emreköyüm, benim köyüm,özlemim hasretim 1960 lı yıllarına çünkü ben o köyde doğdum 12 yaşında vevasız bir insan yüzünden ayrılmak zorunda kaldık
 
Üst