Düzköy Köyü Hakkında Bilgi Şalpazarı Trabzon

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Düzköy Köyü -Düzköy Köyü Düzköy -Düzköy Köyü Hakkında -Düzköy Köyü Resimleri




İlçe: ŞALPAZARI

İl: TRABZON

İle Uzaklığı: 72 km

İlçeye Uzaklığı: 5 km

Rakım: 850 m


Düzköy, Trabzon ilinin Şalpazarı ilçesine bağlı bir köydür.
Düzköy Köyü'nün adı eski kaynaklarda Sazaklık olarak geçmektedir. Köyün düz oluşuna bağlı olarak Düzköy olarak değiştirilmiştir.

Düzköy Köyü tamamen Çepni kültürünün etkisindedir. Ancak teknolojinin gelişmesiyle doğal olarak kültürel değişimler olabilmektedir.

Trabzon iline 72 km, Şalpazarı ilçesine 5 km uzaklıktadır.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Köyün ekonomisi tarım, hayvancılık, küçük ticari işletmelere v.b. dayanır. Düzköy Köyüde dışarı göç vermekten nasibini almıştır. Göç etmiş insanlar iş hayatına atılmışlardır.

Köyde İlköğretim okulu vardır ancak taşımalı eğitim sistemi nedeniyle kapatılmıştır. köyün içme suyu şebekesi vardır ve ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Sağlık ocağı var sağlık evine sahiptir. Köyde ulaşımı sağlayan betonarme yol vardır. Köyde elektrik, telefon hattı vardır. Düzköy Köyü'nde teknoloji ile bilgisayar ve internet sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Buna bağlı olarak kültüre katkı siteleride artmaktadır.


Köyünüze Ait Resim Ve Bilgileri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz

 
#2
Bu bilgileri ilk wikipedia'ya ben eklemiştim. Bir kaç bilgi daha ekledim burada paylaşayım.

Tarihçe

Köy halkı, Çepni Türkmenlerinden oluşmaktadır.
En az 500 yıllık tarihi olduğu söylenen Düzköy Şalpazarı'nın ilk yerleşim yeri olduğu söylenmektedir. Bu köye ilk gelenlerin iki kardeş olduğu söylenmektedir. Bu kardeşlerin soyundan, soy adları Kandemir ve Özdin (İmamoğulları) olmak üzere iki sülale hala Düzköy'de yaşamaktadır.

Düzköy Köyü'nün adı eski kaynaklarda Sazaklık olarak geçmektedir. Köyün düz oluşuna bağlı olarak Düzköy olarak değiştirilmiştir.Köyün okulu, telefonu, sağlık evi, iki adet camisi ve köy konağı vardır. Köyün yolu 1998 yılında devlet ve köylü vatandaşların katkılarıyla büyük bir kısım betonlanarak ulaşım rahatlamıştır.Köyün erkeklerinin % 95'i kadınların ise % 80'i okur-yazardır.
Düzköy Köyü'nün Yerleşik Soyisimleri:
Kandemir, Özdin, Çömez, Karagül, Cinai, Kılıç, Birinci, Yazıcı, Bek-taş, Aktaş, Üçüncü, Yanık, Şahin, Yılmaz, Cömert, Sayal, Kandil, Karataş, Geldi, Keltioğlu, Evren, Küçük, Demir, Maden, Atmaca.


Kültür

Çepni Türk kültür, gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Düzköy Köyü tamamen Türkmen Çepni kültürünün etkisindedir. Ancak teknolojinin gelişmesiyle doğal olarak kültürel değişimler olabilmektedir.


Coğrafya

Trabzon iline 72 km, Şalpazarı ilçesine 5 km uzaklıktadır.
İlçemizin güneydoğusunda, 4 km mesafede şirin bir köydür. 170 haneli köyün nüfusu 1997 nüfus sayımına göre 655 kişidir.Heyelana elverişli olan köyün olduğu yer eski zamanlarda dik yamaçlardan ibaretmiş ani bir çökme sonucu köyün orta kısmından büyük bir düzlük meydana gelmiştir. Köyün adı da bu düzlükten dolayı Düzköy olarak kalmış olup yerleşim yeri itibarıyla fazla güneş görmemektedir.


Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım, hayvancılık, küçük ticari işletmelere v.b. dayanır. Düzköy Köyüde dışarı göç vermekten nasibini almıştır. Göç etmiş insanlar iş hayatına atılmışlardır.
Fındık, patates, lahana, mısır, fasulye, elma, armut, kiraz, erik, karayemiş ve dut gibi tarım ürünlerinin yetiştirilmesine oldukça elverişli olan köyde, büyükbaş ve küçükbaş hayvan beslenmektedir.Köyde hemen hemen her aile yazları yüksek yaylalara çıkarlar. Bir çoğunun Aktaş (Kadırga Yaylasında), Tıkmanoğlu Yatakyeri, Tamlıköy Yaylasında, Gatağacı Yaylasında, Sinlice Yaylasından ve Karakısrak Yaylasında evleri ve az da olsa arazileri vardır.Şalpazarı'nın en eski yerleşim yerlerinden birisi olduğu komşu köylerin bu köyden ayrılıp köy haline geldikleri söylenmektedir.Yörenin en iyi cins elması Düzköy'de yetişmektedir.Düzköy'de mısır değirmeni mevcuttur.
 
Üst