Doğu Anadolu Bölgesinin Şivesi

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Doğu anadolu bölgesinin şivesi
Doğu anadolu şivesi,
Doğu anadoluda kullanılan şiveler,
Doğu anadolu bölgesi konuşma şivesi

Doğu Anadoluda konuşulan lehçeler,şiveler hakkında bilgi

Doğu Anadolu Bölgesinde Kürtçe ,Zazaca gibi birçok lehçe ve şive bulunmaktadır.Şuan ki bilgilere göre Kürtçenin 5 büyük lehçesi bulunmaktadır.Bunlar:

1)KIRMANCİ(kuzey Kürtçe)

2)SORANİ(merkez Kürtçe)

3)ZAZAKİ(tartışmalı)

4)GORANİ(güney Kürtçe)

5)ŞEYHBIZINİ(Şıxbızıni)(tartışmalı)

Türkiyede Doğu Anadolu da bu lehçelerden 3′ü konuşulmaktadır.

Zazacanın kürtçenin bir lehçesi olup olmadığı henüz rayına oturmamıştır.Zaza dili kendi üçünde 3’e ayrılır ve belli bir coğrafya da konuşulur.

1) Kuzey Zazaca:(dersimce/Kırmançki) Dersim(Tunceli), Erzincan, Sivas, Muş, Erzurum dolaylarında Alevi Zazalar tarafından konuşulur. Bunun da kendi içinde ağız farklılıkları vardır. Dersim, Sivas, Muş farklılıkları gibi. Kuzey Zazaca’nın Kırmancki adlandırılması ile Kürtçe’nin bir lehçesi olan Kurmanci kavramları birbirine karıştırılmamalıdır.

2) Merkez Zazaca:palu ilçesi başta olmak üzere Elazığ ve Bingöl illerinde genellikle Şafi Zazalar tarafından konuşulur. Bunun içinde de şive farklılıkları vardır, Palu, Eğil, Solhan, Hîni (Hani), Ergani, Kulp, Piran, Maden.. şiveleri gibi.

3) Güney Zazaca:Siverek (Şanlıurfa), Gerger (Adıyaman), Mutki (Bitlis), Kuzey Diyarbakır Malatya dolaylarında Hanefi ve Şafii Zazalar tarafından konuşulur. Bunun içinde de kendi ağız farklılıkları vardır ; Çermik, Gerger ve Siverek gibi.

DOĞU ANADOLUDA ŞIXBIZIN KÜRTÇESİNİN KONUŞULDUĞU YERLER:

Hakkari,Van,Erzurum,Muş,Iğdır(serhat), Elazığ,Malatya,Adıyaman..
 
Üst